Sinterklaas

Hoera hoera, het is weer zover: de Goedheiligman is in het land. Terwijl ik altijd geniet van de intocht op tv, toch een stukje nostalgie, doe ik er verder helemaal niets mee. Wij vieren thuis geen Sinterklaas. Ik ben daar ook niet rouwig om: ik hou niet van knutselen en ben ook geen dichter. Dat ik mijn brood verdien met schrijven, betekent niet automatisch dat ik ook goed kan rijmen.

Vroeger, toen mijn broertje en ik nog geloofden, vierden we het wel uitgebreid. Bij ons thuis werd dan door buur-Piet heel hard op de voordeur gebonst, nadat wij uit volle borst liedje na liedje hadden gezongen. Een enorme juten zak vol kadootjes was onze beloning. De meest fantastische avond van het hele jaar!

Bij opa en oma van mijn moeders kant was het rond Sinterklaas ook altijd groot feest. Op de een of andere manier arriveerden wij altijd pas bij opa en oma als de bezorg-Pieten al geweest waren (zo jammer!), maar wat we dan aantroffen maakte alles goed: een enorme berg kadootjes op de eettafel, met een wit laken erover heen. Elk jaar mocht een ander kleinkind de namen oplezen en de pakjes uitdelen. Wat was ik trots toen ik net had leren lezen en het mijn beurt was.

Ik weet nog dat ik zwaar teleurgesteld was toen ik van mijn moeder hoorde dat de Sint helemaal niet bestaat. Dat zij het was die ’s avonds voordat ze naar bed ging de wortel uit mijn schoen haalde en die verving door een kleine verrassing. Alle magie rondom dit bijzondere verhaal was zomaar in één klap verdwenen. Natuurlijk had ik in de loop der jaren zo mijn twijfels gehad, maar ik wilde er domweg niet aan dat Sint en zijn Pieten te mooi waren om waar te zijn. Een pluspuntje was wel dat ik nu niet meer bang hoefde te zijn dat de Sint -door alle ruzies tussen mij en mijn broertje- tot de conclusie was gekomen dat ik niet lief genoeg was geweest en dus geen kadootjes verdiende. En ik hoefde niet meer bang te zijn voor de Sint zelf als ik op het matje werd geroepen, want die was toch nep.

Ik heb weleens van die dobbelspelletjes gedaan met vrienden of m’n volleybalteam, maar die sla ik tegenwoordig ook liever over. Daar hou je toch alleen maar prullaria aan over die je liever direct de vuilnisbak in kiepert. Ik vind Sinterklaas eigenlijk alleen nog maar leuk met kleine kinderen erbij. Het is mooi om hun onschuldige koppies zo gespannen te zien en ze vanalles op de mouw te spelden.

Hopelijk komt er ooit een tijd dat ik met mijn eigen kind(eren) voor de open haard Sinterklaas-liedjes zit te zingen. Tot die tijd pik ik elk jaar gewoon lekker wel een graantje mee door volop te genieten van al het Sinterklaas-lekkers. Truffelkruidnootjes en witte chocoladeletters bijvoorbeeld, mijn grootste vijanden deze maanden. Verder kijk ik vooral erg uit naar Kerst. Ook dat vieren we niet uitgebreid met kadootjes, maar ik geniet wel optimaal van die knusheid en de gezellige kerstboom in mijn huis. Bovendien ben ik tegen die tijd bijna 1,5 week vrij. IK KAN NIET WACHTEN!

Beeld: Flickr/florisje

16 Comments

 1. Annouska 21 november 2012 at 19:39

  Ohh ik vind het nog steeds een heerlijke familie avond. Met vrienden hoeft het voor mij ook niet. Maar een avondje gezelligheid met mijn familie en wat cadeautjes, maar vooral de verhalen, chocolademelk en alle lekkernijen heerlijk!

 2. Milou 21 november 2012 at 19:55

  Wij vieren het nog steeds elk jaar met de familie. Zit mijn vader bij een stapel cadeau’s die hij dan uitdeelt. Blijft geweldig, en er hangt toch nog altijd een spanning. De hele avond, met vooraf dineren is altijd weer geweldig samenzijn met de familie :)

 3. Lara 21 november 2012 at 20:16

  Ik vind Sinterklaas ook alleen leuk met kinderen erbij, maar de intocht kijk ik wel elk jaar!

  En ohh, ik weet nog dat ik het hoorde. Ik weet niet hoe oud ik was, maar ik zat plaatjes uit een speelgoedboek te knippen. Zei mijn moeder ineens: ‘Daar geloof je toch niet meer in he?’ HAHA.

 4. inge 21 november 2012 at 20:19

  hier het laatste jaar, ben het kind al danig aan het voorbereiden, zodat de teleurstelling straks hopelijk niet te groot wordt.. #fingerscrossed ik was zelf namelijk ook nogál teleurgesteld.. en een beetje boos ook hahahaha

 5. Foodloveandhappiness 21 november 2012 at 20:44

  Leuk he dat de feestdagen er aan komen! Heb ook zo’n zin in Sinterklaas en nog meer in de kerstdagen =)

 6. Marike 21 november 2012 at 21:03

  Bij mij thuis vieren we nog altijd Sinterklaas, eerst vooral omdat mijn jongste zusje nog geloofde. Maar nu zij inmiddels ook alweer 16 is, gaat dat excuus niet meer op. Ik vind het in elk geval niet erg… ;)

  Enne, ken je de karamel kruidnoten van Bolletje al? Die zijn ook heul lekker.. ;)

 7. Sabine 21 november 2012 at 21:41

  En natuurlijk de chocolade Sinterklaas lollies van oma! Trouwens, ik heb in de tijd geen moment ook maar ergens aan getwijfeld! Dus toen het mij werd verteld, was ik ervan overtuigd dat de hele wereld gek geworden was…

 8. Dollie 22 november 2012 at 19:02

  Het is goed om te lezen dat het voor jou heel leuk was vroeger. Hebben we het toch goed gedaan!!! xx mama

 9. Leoni 23 november 2012 at 10:36

  Gelukkig kunnen we hier al enkele jaren de sinterklaas gekte overslaan. Mijn moeder haalt dan wel wat cadeautjes voor de klein kinderen maar daar houd het dan ook op.

 10. Lnnk 23 november 2012 at 16:25

  Ik heb op het moment ook niet zoveel met Sinterklaas. Denk dat het, het leukste is als er kinderen bij zijn.
  Ik kijk dus ook vooral uit naar kerstmis!

 11. Lenneke 23 november 2012 at 23:01

  Ik vond het zo erg toen mama me vertelde dat Sinterklaas niet bestaat. Mijn broer en zus hebben heel wat jaren langer mogen genieten van het feest. Omdat ik een vroege leerling ben, wist ik al heel jong dat de goedheiligman mijn schoen niet meer ging vullen. Dat verdriet vergeet ik nooit meer!

 12. Nanda 24 november 2012 at 00:57

  Ik vind sinterklaas ook zo leuk! Wij vieren het niet echt meer met kado’s, maar maken er wel elk jaar een gezellige avond van waar veel pepernoten genuttigd worden ;)

 13. Mylène 24 november 2012 at 19:00

  Goeie ouwe tijd! Ik kan ook echt genieten van kinderen die nog steeds geloven dat het allemaal echt is en die zo blij zijn met een cadeautje. Heerlijk.

 14. HansDeZwans 25 november 2012 at 00:02

  Bedankt om mij daar aan te herinneren, ik heb ook vrij tegen die tijd.

 15. Eline 26 november 2012 at 21:23

  Ik kan ook zo genieten van kerst en Sinterklaas!

 16. Marcella 28 november 2012 at 16:56

  Wij vieren Sinterklaas meestal met beide families, dit jaar met slechts een van de twee. En we gaan vast wat leuks doen op 5 december!