Bye bye tongpiercing?

Afijn, ik was dus vandaag bij de tandarts. En dat was k*t, maar ik heb helaas de pech dat ik nog drie keer op audiéntie moet, dus later meer. Ik kan het nog niet aan om er uitgebreid over te verhalen, nu mijn mond nog aanvoelt alsof een slager er flink heeft huisgehouden.

Maar ik lag al bijna een uur in de stoel en had het ergste gedeelte van deze eerste behandeling achter de rug. Ik had muziek meegenomen ter afleiding en het Kuikentje Piep kwekte nog even gezellig in mijn oor, toen de (overigens vrouwelijke) tandarts opeens terloops opmerkte: ‘Oh ja, ik heb nog een advies! Ik raad je sterk aan die tongpiercing eruit te halen.’

Ik verstond het goed. ‘Ja, je moet niets, maar dat ding is echt heel slecht voor je tandvlees. Dat zeggen ze er bij het piercen natuurlijk niet bij.’ Aangezien mijn grootste tand-/mondproblemen momenteel voornamelijk effect hebben op mijn tandvlees, ligt dat uiteraard gevoelig. Letterlijk en figuurlijk. Ik had net een zeer onprettige ingreep ondergaan en lag daar nog met mijn (zwaar verdoofde) mond open van bij te komen. Ik was op dat moment op mijn zwakst. Ik zou alles doen en laten om dit niet nog een keer te hoeven meemaken, dus ook mijn zo geliefde tongpiercing verwijderen. ‘Ja, dat is misschien wel het beste’, mompelde ik.

Ik heb het ding al ja-ren en het hoort echt bij Marieke. Ik zie er op het eerste gezicht misschien niet uit als een meisje met piercings, maar ik heb er toch echt drie. En juist dat vind ik er zo leuk aan! Het is echt iets van mij en ik vind het ook gewoon mooi. Ik weet nog zo goed dat ik de tongpiercing liet zetten, ik voelde me zo stoer. Ik kneep de hand van vriendinnetje Paulien weliswaar zowat fijn, maar ik deed het toch maar mooi. Ik, normaal gesproken een echte schijtluis, nam zonder twijfel plaats in de stoel en liet daar zomaar even een enorme pin door m!n tong steken.

Dus eenmaal thuis sloeg de twijfel weer toe. De tandarts heeft er natuurlijk verstand van, maar ik voel die piercing echt nooit tegen mijn tandvlees aantikken. Ik wist heus wel dat ie er ooit uit moet, ik zag mezelf niet als grijs oud omaatje met kunstgebit én zo!n staafje in m!n mond, maar zo snel? Ik ben net 30! Nog hartstikke jong en hip, toch?!

Ik denk er nog even over na. Ik geef mezelf de drie nog komende tandartsbehandelingen de tijd en daarna beslis ik. Maar stiekem weet ik al wel waar dit op uit zal draaien… :(

Buy aleve direct therapy Follow on Bloglovin Buying zanaflex online Business plan

29 Comments

 1. Johan 19 maart 2013 at 20:46

  *huilt*

 2. Suzanne 19 maart 2013 at 20:46

  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik ook een tongpiercing heb gehad, maar sinds deze er uit is mijn mond- en tandproblemen aanzienlijk minder zijn geworden.. Misschien is het wel verstandig..

 3. SanneWierda 19 maart 2013 at 20:47

  Ah, jammer! Ik heb nooit iets met tongpiercings gehad, maar begin het steeds gaver te vinden!

 4. Christine 19 maart 2013 at 20:48

  Ik heb er ook eentje en ook slecht tandvlees. Mijn tandarts heeft er nooit wat van gezegd, alleen word hij elke keer kwaad dat ik mijn gums niet goed verzorgd. Moet stoken enzo maar dat doet zeer en gaat bloeden maarja, dat schijnt te horen.. Ik zou eerst proberen op andere manier ervan af te komen (de problemen dus) en daarna beslissen. Ik zou mijne er denk ik ook niet uithalen.

  1. Marieke 19 maart 2013 at 20:50

   Ja, ik moet vanaf morgen ook als een gek aan de slag met kleine borsteltjes tussen m’n tanden. Fijn, zo’n beugel waardoor alles superstrak tegen elkaar aan staat… NOT. Als het goed is, moet het na een tijdje minder pijn doen en minder bloeden, als het dus weer gezond is door het goede flossen en stoken… Lekkere vicieuze cirkel.

 5. Suzanne 19 maart 2013 at 20:59

  Ah joh, tandartsen moeten dat zeggen. Natuurlijk is het slecht, maar dat zijn roken en cola drinken ook. En net 30 dan ben je potverdomme rete hip!!!! ;) ik als bijna dertiger moet dat heel hard roepen, dat begrijp je (eigen gemoedsrust enzo)

  Lekker laten zitten tot dat de hippe Marieke in jou iets anders hips heeft gevonden ter vervanging ;) en ik zie ons best wel heel goed in een bejaardenhuis zitten met onze tattoos en piercings! Wij ZIJN onze generatie, ook dan.

  P.s. Leuk stuk weer!

 6. Lenneke 19 maart 2013 at 21:17

  En een piercing van plastic dan?

 7. Lies 19 maart 2013 at 22:25

  Tandarts in opleiding hier!

  Vooral niet denken dat tandartsen dat ‘moeten’ zeggen, is voor je eigen bestwil! Ik zou m er ook uit halen. Piercing is leuk deze periode, maar op je 50e wil je ook nog een goed stel tanden bezitten.

  Leuke blog heb je overigens:)

  Xx

 8. Sandra 20 maart 2013 at 02:30

  Ik heb de mijne er ook uit gehaalf ivm tandvleesproblemen. Ben nu aan t denken over een tattoo om t “aparte wat niemand van mij verwacht, maar ik toch stiekem wel heb”-gevoel te vervangen. Waar heb je nog meer piercings?

  1. Marieke 20 maart 2013 at 10:07

   Tattoo heb ik ook! Op mijn rug, tussen m’n schouderbladen. :) Ook iets wat niemand verwacht inderdaad. Piercings heb ik naast mijn tong ook nog in mijn navel en in mijn tragus (dat kleine stukje kraakbeek in oor).

 9. Marlies 20 maart 2013 at 07:28

  Neeeeeee :(((
  Miek toch!!!!!

 10. annouska 20 maart 2013 at 09:33

  He dit advies heb ik vaker gehoord, niet zelf want ik heb dan wel 3 piercingen maar niet in mijn tong. Want ook al komt hij niet tegen je tandvlees, het materiaal in combinatie met voedsel en dranken schijnt toch iets af te geven waardoor tandvlees beschadigd. Maar dit heb ik alleen van horen zeggen..

  Ik zou mijn tanden boven hoe ik er bij loop en hoe andere mij zien zetten. Liever een goed en mooi gebit zonder piercing dan op mijn 35e of 40e een kunstgebit moeten of kronen (dit daarbij ook nog eens klauwen met geld kost).

 11. Willemvk 20 maart 2013 at 17:09

  Die lui hebben er vast wel verstand van, maar of je het op moet volgens, dat is helemaal aan jou

 12. Ilse 20 maart 2013 at 18:27

  En wat als je een plastic piercing neemt? Of maakt het eigenlijk helemaal niets uit.. Ik zou het ook niet leuk vinden als een arts zegt dat het beter is een piercing eruit te halen (hoewel ik alleen een tragus en een outer conch piercing heb) maar als het beter is voor je gezondheid..

 13. Dina 20 maart 2013 at 20:07

  Aah wat balen zeg! Succes met het maken van een keuze, kan me voorstellen dat dat lastig is!

 14. Petra 20 maart 2013 at 21:10

  Dat is wel balen, maar aan de andere kant wel het verstandigste. Ik wens je veel sterkte met de volgende behandelingen, en de keuze voor wel of niet….

 15. inge 20 maart 2013 at 21:30

  ik heb dat al wel vaker gehoord, maar hoe het precies zit? even googlen? of heb je dat al gedaan? wens je iig heeeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeel sterkte nog de komende afspraken en eh, lees wel wat je besluit!

 16. Nienke 20 maart 2013 at 22:07

  Je zou eens kunnen bellen met een parodontologie praktijk, misschien zelfs voor een second opinion voor je de knoop doorhakt. Zij zijn gespecialiseerd in tandvleesproblemen en kunnen een goede inschatting maken hoe je tandvlees herstelt als je het goed verzorgd (dus de raggertjes en al). Heb geen piercing, maar wel tandvleesproblemen. En dat is gewoon onwijs rot. Maar voor hetzelfde is een goed schoonmaak-ritueel ook voldoende en hoeft je tongpiercing er niet uit.

 17. Nienke 20 maart 2013 at 22:08

  En succes en sterkte met de komende afspraken! :)

 18. Nina 21 maart 2013 at 16:31

  Haha, die reacties van alle mensen hierboven smul ik nog het meeste van. Ik vind je verhaal erg leuk, een tong piercing vind ik hartstikke geinig en ik vind niet echt dat het met leeftijd te maken heeft. Althans, nog niet, kijk 50 wordt een ander verhaal. Succes met je beslissing…

 19. Lily 21 maart 2013 at 18:29

  Agossie! Als ik dit lees snap ik wel dat je echt een soort band met je tongpiercing hebt opgebouwd de afgelopen jaren, zeg maar. Maar ja, gezondheid eerst he? Sterkte ermee.

 20. Piet piercing 21 maart 2013 at 21:01

  Misschien moet je je tongpiercing vervangen door een clithoodpiercing? Ook heel hip als je dertig bent – en niemand die daarover zeurt! Tenslotte niet voor pottenkijkers, hehe.

  1. Marieke 22 maart 2013 at 14:03

   Lijkt me errug pijnlijk, hahaha!

 21. Joyce 22 maart 2013 at 11:27

  Hier iemand die haar tongpiercing eruit heeft gehaald in een poging mijn tanden te redden.
  Bij mij ging het dan niet om tandvleesproblemen, maar ik was heel hard bezig met het laten slijten van mijn tanden omdat ik veel met die rot piercing speelde..
  Ik dacht dat het wel mee viel, tot ik ‘m er uit haalde.
  Ineens merkte ik dat ik met mijn tong tussen mijn tanden zat en met mijn piercing-die-weg-was over mijn tanden wilde rollen. Belachelijk!

  Ben nu een half jaar tongpiercing-loos en moet zeggen dat ik er niks aan mis.

 22. ChellesBlog 22 maart 2013 at 12:52

  Wat jammer dat hij er uit moet. Denk er inderdaad nog even heel goed over na. Ik snap wel wat je bedoelt, ik heb een piercing in mijn oor en ik ben ook echt een schijtluis, maar heb het wl gedaan. Het is inderdaad iets voor mij en mensen zouden het ook niet verwachten. Ik zou het echt niet leuk vinden als ik die eruit moet halen. -x

 23. Marcella 22 maart 2013 at 21:42

  Lastig! Logisch dat je liever geen problemen hebt. Maar ik heb ze ook, en dat zonder piercing. Dus misschien worden de problemen ook minder met beter schoonmaken? Eerst goed onderzoeken dus, succes!

 24. M. 23 maart 2013 at 12:38

  oké haha het enige wat ik dacht toen ik dit las: hé 30? ik dacht dat je begin 20 was haha!

 25. Veronica 24 maart 2013 at 14:15

  Volgens mij zegt elke tandarts dat tegen iemand met een tongpiercing. Mijn broer en zijn vrouw hebben er allebei ook een en krijgen dat iedere keer te horen als ze in de stoel liggen…

 26. Lindsay 26 maart 2013 at 20:48

  Mijne is er ook uit. Sinds 2009, op advies van mijn docent stem/zang aan de toneelschool. Had ‘m ook al jàààren, sinds mijn 17e. Was er ook echt trots op, maar dacht: als het mijn spraak zo beïnvloed (en mijn tandarts zei het ook ieder halfjaar bij controle) dan maar weg ermee. Heb m’n navel lekker nog wel ^^ Enne, ontzettende bikkel! Wat goed dat je dit tandarts-avontuur zo stoer ondergaat! :-) X