Dappere Angelina

Angelina Jolie maakte vandaag via een zelfgeschreven stuk in de New York Times bekend dat zij er onlangs voor heeft gekozen haar borsten preventief te laten verwijderen. De actrice draagt namelijk een gen bij zich waardoor de kans op borstkanker bij haar maar liefst 87% was. Door de zware operatie te laten uitvoeren, verminderde ze deze kans tot 5%.

Drie maanden lang ging Angelina de medische molen in. Onderzoeken, voorbereidende behandelingen en uiteindelijk de ingreep zelf, waarbij direct haar borsten werden gereconstrueerd. Eind april kon ze deze periode afsluiten. Al die tijd heeft ze haar situatie wonder boven wonder voor zichzelf en haar gezin weten te houden en ze koos zelf het moment waarop ze hiermee naar buiten trad.

Ik kan me, gelukkig, niet voorstellen hoe het moet zijn om voor zo’n keuze te staan. Leef je verder met het hoge risico op borstkanker, terwijl je eigen moeder er op jonge leeftijd aan is overleden? Of onderga je zo’n drastische ingreep om er voor je eigen kinderen voor te zorgen dat de kans dat zij hetzelfde meemaken zo klein mogelijk wordt? Ik heb zelf een tante verloren aan deze vreselijke ziekte en zie wat voor impact dat heeft (gehad) op onze familie en vooral haar man en kinderen. Zij had die keuze van tevoren niet, zij werd door die grote K overvallen. Angelina had ‘m wel en koos ervoor die optie te grijpen, hoe zwaar het ook zou worden. Iets wat ik vreselijk dapper vind.

Wat mij tegen de borst stuit, zijn de verschrikkelijke reacties op haar beslissing die inmiddels op diverse sites te lezen zijn. Op zulke momenten heb ik weer even een hekel aan internet. Wat is het toch makkelijk om anoniem, keihard en ongefundeerd je mening te geven. Uiteraard zou iedereen het anders mogen hebben gedaan, maar heb op z’n minst respect voor een ander. Dat is toch niet te veel gevraagd?

Natuurlijk zijn er vele andere vrouwen die ook zulke heftige beslissingen moeten nemen en halen die niet de voorpagina’s van kranten en websites. Maar, Angelina Jolie is nu eenmaal een beroemdheid en kiest ervoor om dat te gebruiken om mensen bewust te maken. Celebrity’s zijn vaak een voorbeeld voor anderen en Angelina Jolie weet dat heel goed. Ze vertelt haar verhaal, beweegredenen en ervaringen. En daar hebben vast heel veel vrouwen iets aan, wat ze er vervolgens ook mee doen.

Beeld: gageskidmore

16 Comments

 1. Yolande 14 mei 2013 at 17:16

  Ik vind het ontzettend dapper van haar en juist goed dat ze het met de rest van de wereld wil delen! Doordat zij er zo open voor is, hoop ik dat andere vrouwen die met hetzelfde kampen ook zo dapper zijn om deze keuze te maken. Het is niet makkelijk als vrouw om je borsten te laten amputeren, maar in dit geval wel noodzakelijk. Hopelijk geeft Angelina het goede voorbeeld.

  Het is trouwens niet zo dat andere vrouwen met hetzelfde niet in tijdschriften komen te staan. Misschien niet zo prominent, maar er wordt wel aandacht aan besteed. Zo las ik laatst nog een blad waarin een jong meisje over precies hetzelfde onderwerp vertelde. Onzin dus, al die boze reacties.

 2. Suzanne 14 mei 2013 at 17:17

  Wat een power woman is het he! Heb zelf eerlijk gezegd alleen nog maar positieve reacties gelezen (via Twitter) maar ben het met je eens dat internet soms een afvoerput is voor anonieme afzeikers. Erg jammer in zo’n geval.

  Mooi stukkie in ieder geval. Respect voor Amgelina en alle andere vrouwen op de wereld die voor dit soort beslissingen komen te staan.

 3. p 14 mei 2013 at 17:20

  Goed stukje.

  Als iemand met een vriendin die nu in een zelfde traject zit als Angelina, ben ik het helemaal met je eens, wat een verschrikkelijke reacties kom je tegen.

 4. Kimberly 14 mei 2013 at 17:27

  Ik vind het onwijs knap van haar dat ze het doet, ik snap die negatieve reacties echt niet. Had ze dan moeten wachten totdat het misschien wel echt zou zijn gebeurd?

 5. Nuria 14 mei 2013 at 17:46

  Ik ben echt zo blij dat ze haar verhaal naar buiten heeft gebracht. Er zullen genoeg vrouwen zijn die niet weten wat te doen als ze voor deze keuze staan en misschien geeft dit verhaal hen wel extra steun!

 6. inge 14 mei 2013 at 19:52

  ik klikte via jouw link op twitter ook door vandaag en idd.. sommige mensen zouden beter hun mening voor zich houden, maar dat zijn juist vaak de mensen die de behoefte voelen om te reageren op zoiets.
  zelf heb ik niet zo’n behoefte om op zoiets te reageren..

 7. Deborah 14 mei 2013 at 20:04

  Er zijn altijd wel negatieve reacties op zo’n berichten… Maar ik vind het alvast heel erg dapper van haar en wat mooi dat ze het ook deelt!

 8. Marcella 14 mei 2013 at 21:08

  Wow, echt heel knap van Angelina. Respect voor haar! En zonde, dat soort zeikerds.

 9. Veerle 14 mei 2013 at 21:13

  Ja echt respect hoor voor Angelina, wat een topvrouw!

 10. Laura 14 mei 2013 at 22:40

  Ik vind het ook alleen maar goed dat ze de aandacht vraagt voor preventieve borstamputatie. Respect!

  Nog meer respect heb ik echter voor mijn nichtje, van wie ik dit weekend hoorde dat ze haar borsten preventief laat verwijderen. Na overlijden/ziek zijn van diverse familieleden, bleek zij ook een verhoogd risico te hebben.

  Wat er anders is dan aan Angelina Jolie? Buiten dat ze familie is en dichterbij staat is ze pas 20. Een flinke beslissing op die leeftijd!

  1. Marieke 15 mei 2013 at 08:38

   Zo hee, dat is inderdaad geen kattenpis. Heftig! En ook heel dapper. Sowieso lijkt het me heel tegenstrijdig om in een (nog) gezond lichaam te snijden. Moeilijke beslissing, zeker als je nog zo jong bent!

 11. Petra 15 mei 2013 at 08:27

  Zeker respect voor haar. Ben alleen van mening dat ze in haar verhaal wel enkele nuances had aan kunnen brengen. Zoals ze het vertelt vind ik het overkomen alsof het allemaal maar cookie is. Het is erg fijn voor haar dat het zo goed is gegaan, maar dit is een erg heftige beslissing die veel complicaties met zich mee kan brengen. Hier had ze wat mij betreft wel iets meer aandacht aan mogen besteden.

  1. Marieke 15 mei 2013 at 08:37

   Snap wat je bedoelt, ze bracht het zonder veel drama (waar ook wat voor te zeggen is), maar nu lijkt voor sommigen misschien alsof het peace of cake was en dat is natuurlijk niet zo… Er kan idd een hoop mis gaan!

 12. Sylvia 15 mei 2013 at 09:08

  Ik hoorde het gisteren, vind het een erg dappere beslissing. Jammer van het negatieve commentaar, dat is zo makkelijk..

 13. annouska 15 mei 2013 at 12:40

  Ik vond het toch zo een mooie brief en de beslissing vond ik helemaal prachtig. Jammer van sommige reacties van mensen.

 14. E.frl 15 mei 2013 at 19:02

  Heel dapper en moedig dit te doen en er op deze manier mee naar buiten te treden. Kun je idd alleen maar respect voor hebben!