Ik ging naar de tandarts

tandarts_630

Ik was zo dapper geweest om na jaren weer eens een afspraak bij de tandarts te maken, Generic maxalt review weten jullie nog? Ik voelde aan kleine pijntjes en gevoeligheden dat er iets moest gebeuren. Ik vond er eentje in Rotterdam, gespecialiseerd in angstige patiénten, dus ik raapte al mijn moed bij elkaar toen het dan ook echt zover was. Op verzoek van menig lezer: mijn verhaal! (Waarschuwing: lange blog.)

De wachtkamer Toprol xl price generic
De receptioniste en twee tandartsen van Pure Dent, een kleine praktijk in mijn straat nota bene, heetten me van harte welkom bij binnenkomst. Ik knikte alleen maar, ging trillend op een stoel in de wachtkamer zitten en ademde diep in. Die wachtkamers, ik haat ze. Daar begint de ellende al. Met klamme handjes en mijn telefoon als goede afleiding (dank voor alle Twitter- en Facebook-steun!) telde ik de minuten af tot ik de slachtkamer in moest.

De tandartsstoel
Mijn jas uit, tas op de grond. Starend naar het ding dat mij al zo veel ellende had bezorgd: de tandartsstoel. Dat, de geur en de klinische uitstraling van zo!n behandelkamer deed mij direct in huilen uitbarsten. Kun je nagaan, ik zat er nog niet eens in! Gelukkig reageerden de twee tandartsen, een jonge man en een vrouw, heel begripvol. Jeetje, wat was dit een enorme drempel en nog groter gevecht voor mij.

Toen de tranen eenmaal gedroogd waren, nam ik plaats in de stoel. Trillend, dat wel. Ze legden rustig uit dat er die dag nog niet veel zou gebeuren, ze zouden alleen kijken hoe het met mijn gebit gesteld was en wat foto!s maken, zodat er een behandelplan kon worden opgesteld. Nou, dat kon ik nog wel aan.

Zes afspraken
Uit de foto!s bleek dat ik op zich een sterk gebit had, maar dat ik ‘m de afgelopen jaren een beetje verwaarloosd had. Ik heb een beugel gehad, waardoor al mijn tanden heel dicht op elkaar staan. Nu zat er dus overal tandsteen tussen en in, dat weggehaald moest worden. Bovendien was het glazuur van mijn twee voortanden grotendeels weg, doordat mijn zo geliefde (not) orthodontist vroeger bij het verwijderen van mijn beugel te veel heeft weggeslepen. Fijn.

Plan: zes nieuwe afspraken. Ja, je leest het goed. Ik moest zes keer terugkomen. De hel voor iemand die verschrikkelijk bang is voor de tandarts. Voor het tandsteen hadden ze er alleen al vier nodig, het moest absoluut onder verdoving. Linksboven, linksonder, rechtsboven en rechtsonder. Daarna nog een afspraak voor m!n voortanden en nog een klein gaatje dat gevuld moest. Zes keer. ‘Je bent er op tijd bij. Het wordt een hele klus, maar het komt helemaal goed’, aldus de tandartsmevrouw.

Bloedbad
Om een lang verhaal kort te maken: dat was niet fijn. Ik kreeg per behandeling meerdere verdovingen en die zijn nog het ergst van allemaal. Ik heb wat traantjes gelaten, daar ben ik eerlijk in. Mijn gebit is grondig gereinigd en terwijl ik in de stoel lag, voelde ik dat dit inderdaad niet zonder verdoving had gekund. Geruk, getrek, geschraap… Brrr. Eén groot bloedbad, mijn tandvlees was overgevoelig voor al dat geweld. Gelukkig mocht ik mijn iPhone met muziek meenemen, wat enorm hielp tegen nare geluiden.

De vijfde afspraak was nog het minst erg: ze hebben mijn twee voortanden weer mooi gemaakt. Er werd zorgvuldig een nieuw laagje geboetseerd, waarvoor ze de lichtste kleur nodig hadden die er bestond. Ik kreeg een groot compliment over mijn witte tanden, waardoor ik glom van trots. Toch nog iets leuks. Het resultaat van het geknutsel is geweldig: mijn voortanden zijn weer glad zoals het hoort.

Klaar mee Order kytril tablet
De zesde afspraak (het gaatje) moet nog plaatsvinden. Ik had het wel even gehad eigenlijk, ik was er zo klaar mee. Ik had het allemaal overleefd, maar een pretje was het nog altijd niet. Bovendien had ik de pech dat ik niet goed verzekerd was (ik ging immers toch nooit!), waardoor het me handenvol geld heeft gekost. Nog een reden voor een fikse huilbui: ik had daar héél luxe van op vakantie gekund.

Conclusie? Ik ben nog steeds bang. Maar wel een stuk minder dan voorheen. Bovendien zie ik weer in dat het echt niet helpt als je jaren niet gaat, want dan wordt het alleen maar erger. De tandartsen die ik heb gevonden zijn lieverds, geduldig en begripvol. Ze vroegen regelmatig of het wel ging en legden alles zorgvuldig uit. Ik schaamde me vanwege de verwaarlozing en mijn angst, maar ze veroordeelden me geen moment. Ze zeiden constant dat het weliswaar heftig was, maar dat het er straks weer hartstikke mooi uit zou zien.

Elk half jaar
En nu? Nu flos ik als een gek om herhaling van die bergen tandsteen te voorkomen. Bovendien probeer ik vanaf nu echt elk half jaar te gaan. Ik heb Johan als stok achter de deur, hij helpt me me aan dat voornemen te houden. Aan alle mede-angsthazen: zoek een prettige tandarts en ga net zo lang door tot je die vindt. Als ik het kan, kun jij het ook!

Follow on Bloglovin

18 Comments

 1. Tessa 28 augustus 2013 at 07:35

  Stoer!! =)

 2. Dina 28 augustus 2013 at 08:11

  Oh jakkes, ik ben ook echt zo ongelooflijk bang. Goed dat je bent gegaan hoor!
  Ik heb er ook wel eens over nagedacht om ook naar een tandarts te gaan voor angstige mensen, maar kwam tot de conclusie dat de tandarts waar ik al mijn hele leven naar toe ga, mij het beste kent.

 3. Martine 28 augustus 2013 at 08:21

  Goede voornemens! Ook ik ga standaard ieder half jaar, en ik haat het!

 4. Nuria 28 augustus 2013 at 08:28

  Wauw, wat een verhaal! En 6!!! afspraken, wat een hel! Wel heel tof dat je bent gegaan en hopen dat het nu bij de controles blijft!

 5. Mieke 28 augustus 2013 at 09:21

  Dapper dat je toch bent gegaan! En fijn dat het er allemaal weer mooi uitziet. Zo’n halfjaarlijkse controle stelt dan vergeleken met dit hele gebeuren een stuk minder voor.

 6. Shirley 28 augustus 2013 at 09:42

  Brr, ik krijg al tranen bij het lezen haha. Ik had vorig jaar als goede voornemen om na 5 jaar weer eens te gaan. En dat heb ik ook gedaan. Die ene keer, haha. Daarna toch niet meer. Geen idee waarom ik zo bang ben, heb nog nooit wat gehad…

 7. Christine 28 augustus 2013 at 10:49

  Ik heb ook 18 september een afspraak gemaakt. ik word al duizelig bij je verhaal. Ik weet zeker dat ik ook voor tandsteen en tandvlees behandelingen moet maar ik ben zooooo bang voor de pijn :( Ik denk niet dat ik gaatjes heb maar die dreigende mondhygienste.. Maar bedankt voor je verhaal, ik kan nog een week of twee stressen!

 8. Maaike 28 augustus 2013 at 10:56

  wij hebben vandaag een afspraak… ik ben niet bang maar vind het wel lastig… nou zit mijn tandarts ook ik roelofarendsveen en we wonen in Almere… mijn man heeft daar gewoond en de tandarts is gewoon erg goed…

 9. Lindsay 28 augustus 2013 at 10:59

  Ah, arme jij! Wat onwijs stoer dat je desalniettemin gegaan bent! Dat kun je iig vol trots en met een brede smile zeggen!

  Ik ben zelf helemaal niet bang voor de tandarts en ben één van die lucky birds die zelfs (afkloppen!) nog nooit een gaatje heeft gehad. Maar ik ben dan ook super zuinig op mijn tanden en laat ze regelmatig checken en naar de mondhygiëniste.

  Nu onderhouden! Goed dat Johan je helpt herinneren! En ander stuur ik je in februari een tweet ;-)

  X

 10. angela 28 augustus 2013 at 12:47

  Goed dat je hebt doorgezet meisje! Ben trots op je! En dit verhaal sterkt mij om een andere tandarts te zoeken: zit er mijn hele leven al, maar voel me er alles behalve op mn gemak. En dat komt niet alleen door de zenuwen! Bedankt dat je je verhaal hebt gedeeld <3

 11. Veronica 28 augustus 2013 at 12:49

  Ik vind het ook doodeng de tandarts, maar niet zo erg als jij hoor! Ik ga er altijd wel met klamme zweethandjes naar toe maar sinds ik een nieuwe tandarts heb ook al veel minder. Sommige tandartsen zijn gewoon eikels en doen hun werk niet goed, en daar ben je dan soms de dupe van. Fijn dat je nu een tandarts gevonden hebt waar de angst stukken minder is!

 12. Marieke 28 augustus 2013 at 14:19

  Maar de basis is goed, en dus is het voortaan nooit meer eng en ook niet meer zo duur nu het allemaal eens grondig onder handen is genomen! Tip van mijn tandarts: driehoekige houten tandenstokers (van Jordan bijvoorbeeld, niet van die afbreekdingetjes) zijn nog beter dan flossen!

 13. LNNK 28 augustus 2013 at 16:18

  Goed dat je bent gegaan. Ik denk inderdaad dat je ondanks je angst beter 2 keer per jaar kunt gaan ipv 1 keer in de zoveel jaar. In het laatste geval is het meestal het vervelends. Gelukkig heb je verder goede tanden, wees er zuinig op haha!

 14. Marcella 28 augustus 2013 at 16:30

  Jeetje, wat knap dat je al 5 afspraken hebt gehad, trots op jou! Ik stapte in 2010 over naar een andere tandarts en was direct een flink aantal afspraken rijker, pfff. Inmiddels was ik er vrijdag voor controle bij de tandarts en mondhygiëniste en waren ze dit keer best tevreden. Wauw, een doorbraak. Maar mijn tandarts wil wel veel vullingen vervangen voor porselein = duurzaam. Zo’n afspraak duurt lang, de eerste zit erin en dat duurde 2,5 uur. Pfff. Nee, vrienden met de tandarts zal ik nooit worden!

 15. Mieke Schepens 28 augustus 2013 at 18:11

  Goed dat je weer gegaan bent. Nu weer bijhouden die tandartsbezoekjes.
  Ikzelf mag vrijdag weer voor twee vullingen vernieuwen. Allang blij dat ze het gezien hebben !

 16. Nina 29 augustus 2013 at 11:32

  Wat goed dat je het aandurfde! Ik ben ook jaren niet geweest, waardoor ik juist een angst opbouwde. Maar wat jij beschrijft is nog veel heftiger, dus ik vond mijzelf een gigantische aansteller en heb mij aangemeld bij een nieuwe tandarts. Maandag is het eerste consult :)

 17. inge 29 augustus 2013 at 12:36

  ik moet ook echt een andere tandarts. oh grom, ik blijf dat maar uitstellen, want niemand neemt meer aan en je blijft zoeken, maar ik moet het wel doen.
  ik ga het NU op een lijstje schrijven.

 18. annouska 31 augustus 2013 at 16:36

  Ik herken je angst, ik heb ook heel lang rond gelopen met kleine dingetjes omdat ik niet durfde. Nu ik bij een angsten tandarts zit weet ik dat het goed komt, maar nog blijf ik er een hekel aan hebben.