Huishouden van Jan Steen

Ik was verwend. Dat wist ik al, maar dat realiseer ik me de laatste weken des te meer. Voorheen had ik in Johan een vriend die meer thuis werkte dan op locatie en het altijd een welkome afwisseling vond om dagelijks een wandelingetje naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn te maken. Die af en toe een wasje kon draaien en de vaatwasser zo nu en dan in en uit ruimde. Die het eten klaar had als ik om half 7 ons huis binnen stapte na een lange werkdag. Luxe hA?? In het weekend compenseerde ik dat dan hoor, want dan moest hij (als sportverslaggever) ook nog weer aan de bak en ik niet.

Deze zomer maakte hij echter promotie: hij werd Chef Sport van de kranten Sp!ts en Metro. Trotser dan trots ben ik, natuurlijk, maar het houdt ook in dat hij vaker op de redactie in Amsterdam is. Dagelijks, als hij niet op pad moet naar één of andere voetbalwedstrijd, persconferentie of training. Gevolg: alles moet na werktijd. Boodschappen, opruimen, de (af)was. Zeker deze week, waarin ik erg moet wennen, doodmoe ben en vaak nA?g later thuis ben dan eerst, blijkt dat ons huishouden wel iets wegheeft van dat van Jan Steen.

Op het aanrecht staat vuile vaat opgestapeld, omdat we de vaatwasser met schone spullen nog niet hebben kunnen uitruimen. In de slaapkamer staat een rekje vol schone was, want ik heb nog niet de tijd en energie gevonden om die op te vouwen en op te bergen. De eettafel ligt bezaaid met kranten, tijdschriften, laptops en andere spullen die ik bij het thuiskomen terloops erop heb gegooid. De wasmand puilt uit, want wassen draaien doen we maar in het weekend, een paar achter elkaar.

Het lastigste vind ik nog dat je boodschappentechnisch echt moet plannen. Het is al een aantal keer voorgekomen dat ik !s ochtends met mijn slaaphoofd ontbijt wilde maken, maar de yoghurt op was en we ook geen beschuit meer hadden als vervanging. Dat we !s avonds, allebei om 19.00 uur barstend van de honger thuisgekomen, nog naar de supermarkt moesten voor het avondeten.

Onze nieuwe functies vergen een nieuwe aanpak thuis. En daarom heb ik me voorgenomen om in het weekend, als we iets meer tijd hebben, een grotere voorraad boodschappen in te slaan. Van tevoren al een beetje bedenken wat je de komende week wilt eten, dat idee. Ik vond dat altijd heel burgerlijk, maar er zit niets anders op. Op zaterdag de supermarkt in, samen met heel werkend Nederland… Ik bereid me mentaal alvast voor.

Follow on Bloglovin Naprosyn treatment Buy lasuna food Order shatavari uses

30 Comments

 1. Dina 05 september 2013 at 08:31

  Dat is dan inderdaad even wennen. Maar jullie vinden wel een patroon dat past.

 2. gerda van erp 05 september 2013 at 08:41

  Dat is helemaal opnieuw plannen Marieke. Maar je kunt ook zoals veel mensen iemand anders het laten doen , hihi, maar dan heb je wel een beetje rust. Maar zelf doen en goed plannen gaat wel lukken toch. nieuwe banen , nieuwe planningen , nieuwe uitdagingen dat is waar het allemaal om draait in het leven. succes !!!!!!!!!!!!! groetjes Gerda

 3. Tessa 05 september 2013 at 09:01

  Tell me about it. Maar een beetje bijtijds is het nog best goed te doen hoor, die supermarkt op zaterdag ;-)

 4. Laura 05 september 2013 at 09:09

  Wij doen niet anders dan 1x per week boodschappen, zalig! En natuurlijk gaan we tussendoor nog wel een keertje als we spontaan besluiten dat we iets anders willen eten. Maar het hoeft niet, en dat is een fijne gedachte.

 5. Marian van Haaften 05 september 2013 at 09:17

  Ja ! Wijffie, dat vergt enige planning ! Maar dat gaat niet in ene keer ! Ook dat vergt weer tijd. ! Maar dat gaat lukken. GRTXXX

 6. Wendy 05 september 2013 at 09:23

  Offfff …. je bestelt gewoon via Appie :) Lekker thuis laten bezorgen en geen gedoe en gesjor met veel te veel karretjes op zaterdagochtend in een supermarkt :)

 7. Joëlle 05 september 2013 at 09:33

  Ach, toen je nog in je eentje woonde en fulltime werkte kon je het ook toch? Nu heb je iemand om het samen mee te doen, dus is het eigenlijk alleen maar makkelijker, moet je maar denken ;).

  1. Marieke 05 september 2013 at 09:57

   Haha, toen ik alleen woonde, was het precies zo’n ramp! ;)

 8. Martine 05 september 2013 at 09:38

  Heeeeel herkenbaar, ook sinds deze zomer…..

 9. Youandi 05 september 2013 at 10:18

  Wij doen ook op zaterdag de weekboodschappen. Is goedkoper dan elke dag naar de appie gaan en spontaan meer uitgeven vanwege de aanbiedingen/lekkere trek/etc. Om 8 uur ’s ochtends is het nog rustig, of juist om 6 uur ’s avonds. scheelt enorm veel stress doordeweeks :-) het is idd erg burgerlijk, maar daardoor heb je na het werk wel meer rust. En af en toe online bestellen en laten bezorgen is ook fijn. Al vind ik dat persoonlijk zonde van de bezorgkosten ;-)

 10. Veronica 05 september 2013 at 10:27

  Haha wow dat klinkt herkenbaar. Johan werkt sinds kort ergens anders waardoor hij niet om 5 uur thuis is maar om 6 uur en waardoor ik dus “verplicht” ben al om te gaan koken. Boodschappen deden wij eerst ook altijd tussendoor maar hebben we nu ook moeten aanpassen naar 1x in de week. Wij kiezen er alleen wel voor om op een doordeweekse avond te gaan in plaats van zaterdag :)

 11. Eva 05 september 2013 at 10:38

  Wij hikken er ook nog steeds tegenaan. Hebben dat wekelijkse boodschappen doen een paar keer geprobeerd maar dan blijkt toch dat een zaterdag ‘niks’ ook wel heel relaxed is.

 12. Anne 05 september 2013 at 11:12

  Dit verhaal ken ik ook ja. Alles moet wachten tot het weekend. Alle praktische zaken zijn on hold tot we weer vrij zijn. Maar, boodschappen doe ik wel gewoon door de week. Ik eet meestal iets meer op mijn werk, en maak dan minder avondeten. Op die manier kan ik gewoon om 19:00 nog boodschappen doen zonder te vergaan van de honger, haha.

 13. Mieke Schepens 05 september 2013 at 12:10

  Je vindt vanzelf een manier waarop het weer lekker loopt ! Dat is altijd zo met dit soort dingen, gewoon iets proberen en kijken hoe het bevalt :-)

 14. Marieke 05 september 2013 at 13:10

  Wij doen ook maar 1 x per week boodschappen. Ik vind d’r niks aan, dus 1 x is meer dan zat. Tussendoor halen we nog wel eens iets als we iets vergeten zijn of als we iets nodig hebben, maar meer ook niet. Ik snap wel dat je alles weer opnieuw moet plannen! Maar het is voor het goede doel :)

 15. Kirsten 05 september 2013 at 17:22

  Ik heb ‘de mazzel’ dat ik bij mijn ouders woon (i.v.m. werkloosheid) en de boodschappen vaak -ook heel luxe- voor me worden gedaan. Ik kan me de omschakeling dan ook zeer goed voorstellen! Succes zaterdag! ;)

 16. Mrs. T. 05 september 2013 at 20:49

  Ik kan je een werkster ook van harte aanbevelen. Hadden wij eerst ook toen we nog allebei fulltime werkten. Heerlijk!
  Ik zie dat je ‘zusje’ aan het lezen bent. Wat vind je ervan?

  1. Marieke 06 september 2013 at 20:17

   Ja, zag ‘m op jouw blog en werd nieuwsgierig! Ben nog niet zo ver, maar tot nu toe mooi!

 17. Mieke 05 september 2013 at 21:25

  Heel herkenbaar. Hier is het ook af en toe een enorme puinzooi. Maar wij doen wel ook eens per week boodschappen en dat werkt erg goed. Ik vind het heerlijk om er dan de rest van de week niet meer naar om te hoeven kijken. Alleen nog een keer wat fruit, groente of verse melk halen tussendoor.

 18. LNNK 06 september 2013 at 15:19

  Heel herkenbaar. Wij proberen maar 1 keer per week boodschappen te doen en dan een beetje slim in te kopen. Poetsen moet dan helaas vaak in het weekend.

 19. Limoentje 06 september 2013 at 16:49

  Erg herkenbaar!
  Het was makkelijk toen de Amerikaan de eerste helft van het jaar ’s avonds werkte en ik overdag. Kon hij ’s ochtends dingen doen en ’s avonds nog wat, als het nodig was.
  Nu werken we allebei overdag en dat ik toch wel omschakelen. Daarbij hebben we ook allebei 2x per week Chinese les wat al om 7 uur begint.
  Het vergt echt wel wat planning en organisatie. We overwegen nu al een ayi te nemen ;)

  Komt ook bij jullie vast goed!

 20. angela 06 september 2013 at 20:31

  Dat is helemaal niet burgerlijk! Zoiets heet efficiënt boodschappen doen / huishouden bij houden. Ik ga elke vrijdag direct na werk door naar de supermarkt. En ja, elke donderdag avond bedenk ik wat er de komende week gegeten gaat worden.. maar zolang je ook zorgt voor 1 of 2 dagen zonder verse groenten (dat is bij ons meestal pasta bolognese of iets met diepvriesgroenten) dan kun je dat eten altijd een weekje doorschuiven vanwege een onverwacht etentje of een afhaaldagje. Ik doe het mijn hele leven al; het lijkt me vreselijk om zo laat na werk nog eerst de supermarkt in te moeten duiken.

 21. Willemvk 06 september 2013 at 21:55

  Nieuwe dingen is idd even wennen, maar de mogelijkheid tot ontbijten is dat toch wel waard !

 22. Lins 07 september 2013 at 12:13

  Welkom in onze wereld! Wij zijn van die trouwe zaterdag-boodschappers! Enne, het is lang niet zo druk als ’s avonds of op zondag in de Ap (tenminste, de onze niet). Heerlijk vind ik het, zaterdag om 12u00 zijn alle boodschappen voor de hele week in huis en hoeven we de rest van de week nergens meer aan te denken en grijpen we nooit meer mis. Burgerlijk misschien, ik vind het ideaal! Ik denk dat jullie er ook van gaan genieten ;-) Zet ‘m op! :-) xxx

 23. Suzanne 07 september 2013 at 15:57

  Ik hoor steeds meer mensen om me heen erover. Maar wat een leuke banen hebben jullie!

 24. Jeroen 07 september 2013 at 17:39

  Hellofresh.nl is de uitkomst, al een paar maanden het 3 maaltijden pakket. Werkt voor ons geweldig. Hoef je in ieder geval niet na te denken over ’t avond eten.

 25. Sabine 07 september 2013 at 18:05

  Ik vind het ook erg handig om 1xp/w boodschappen te doen, ook zonde van mijn tijd om er iedere dag tijd door te brengen. Ik ben meestal wel op donderdag of vrijdag overdag vrij en haal het dan, ook omdat de rest van NL er op zaterdag loopt, en ik de 2 vrije zaterdagen die ik maar heb in de maand niet aan de appie wil besteden. Succes

 26. Ik 07 september 2013 at 20:22

  Als je weekboodschappen doen al een opgave vindt, dan ben je inderdaad verwend…

 27. westmus 07 september 2013 at 21:25

  Bij ons zijn het boodschappen op zaterdag. De ijskast zit zo vol dat er amper nog een plekje vrij is. Als ik iets nodig heb moet ik er eerst wat uithalen. En voor de rest, wassen, strijken, poetsen is voor zondag. En dan is het weer werkweek. Als je met twee gaat werken is dat zo.

 28. Marcella 07 september 2013 at 23:45

  Wij doen ook 1x per week boodschappen. Leek me eerst heel irritant, nu vind ik het juist fijn. En we vergeten wel es wat, maar dat is zo gehaald op een avond. Die wasjes doen ik trouwens ook ’s avonds, in het weekend heb ik anders te weinig ruimte op mijn waslijn. Ik kan meestal om half 7 ook aanschuiven voor het eten. Heerlijk!