De natte T

Ik praat over het algemeen heel keurig ABN. Zonder accent, je kunt niet echt herleiden waar ik vandaan kom. Maar waar je mee omgaat, daar word je mee besmet… Dus flap ik er inmiddels zo nu en dan, zonder dat ik het doorheb, een heus woordje Rotterdams uit.

Ik vind dat Rotterdams schitterend. Toen ik Johan z’n stem voor het eerst hoorde, moest ik keihard lachen. Ik wist natuurlijk wel dat ie uit Rotterdam kwam, maar had er gek genoeg helemaal niet bij stilgestaan dat ie ook zo zou klinken. Het Rotterdams heeft iets, het is zo lekker rauw en onverbloemd ofzo. Ken je de film De Marathon? Dat dus.

Ik leerde dat er een verschil is tussen mannelijk en vrouwelijk Rotterdams. De dames in 010 hebben een zogeheten ‘natte t’, er komt een soort s-klank achteraan die echt geweldig is. Toen wij de show van Hans Klok bezochten, zat er een delegatie Rotterdamse huisvrouwen voor ons die luidruchtig de laatste roddels met elkaar besprak in fantastisch plat Rotterdams. Je begrijpt: dat diende als uitstekend voorprogramma, ik heb me kostelijk vermaakt.

Wil je jezelf ook zo!n accent aanmeten? Dat kan! Er bestaat namelijk een cursus ‘Plat Rotterdams voor beginners’. Hierin leer je alles over de historie van het Rotterdams, de klank, de woorden en de uitdrukkingen die je echt zou moeten weten. Vervolgens moet je dat dan in rollenspellen in de praktijk gaan brengen. Zie je het al voor je? Voor minimaal 10 personen, wie doet er mee?!

Beluister vooral ook onderstaand geluidsfragment, waarin cabaretier Mike Boddé nog even haarfijn uitlegt hoe het fenomeen RotterdammerT in elkaar steekt en laat horen hoe die natte T klinkt. Ga ik nog even verder oefenen…

8 Comments

 1. Anna 07 september 2013 at 08:38

  Haha wat een heerlijk fragment van Mike bodde!

 2. Mieke 07 september 2013 at 09:05

  Het is inderdaad een mooi taaltje. Grappig trouwens dat er een verschil is tussen mannelijk en vrouwelijk Rotterdams. :)

 3. Eva 07 september 2013 at 09:17

  Heel mooi dat accent! :D

 4. Veronica 07 september 2013 at 10:55

  Haha mijn hele familie komt uit Rotterdam dus ik herken dat wel ja. Ik zelf praat absoluut niet Rotterdams, mijn vader nog wel maar mijn moeder ook niet echt meer. Ik ben een rasechte Brabander, maar dan met wat meer nuance dan ze hier hebben.

 5. annouska 07 september 2013 at 17:10

  Ik herken het hzha, ik sprak heel netjes abn tot ik in Haarlem ging wonen. Toen kwamen die amsterdamse woordjes er doorheen en inmiddels gebeurd dat steeds vaker :$.

 6. Sabine 07 september 2013 at 18:12

  Ik knap er altijd een beetje van af. Overigens vind ik dat ook met Amsterdams en Haags. Het klinkt voor mij zo hard. Helemaal met onze zacht G! :) Geef mij maar een Brabants accentje.

 7. Marcella 07 september 2013 at 23:52

  Leuk, die verschillende manieren van spreken binnen 1 klein landje. Ik heb me er ook wel eens op verkeken dat anderen heel anders klinken dan ik gedacht had, omdat ik ze nooit live had horen praten. Grappig is dat.

 8. Josianne 10 september 2013 at 12:16

  Geweldig, zo’n cursus Plat Rotterdams voor beginners! Inmiddels woon ik er alweer een paar jaar, maar het lijkt me heel grappig om eens te proberen of ik mijn zachte “g” kan aanvullen met een natte “t”. Mocht er genoeg animo zijn, dan doe ik graag mee!