Fyra-perikelen

fyra

Elke ochtend verbaas ik me er weer over. De Fyra-perikelen. Het gevecht om een plekje in deze hogesnelheidslijn van Rotterdam naar Amsterdam is mijn minst favoriete moment van de dag. Het brengt namelijk het slechtste in de mens naar boven.

Volwassen mannen en vrouwen die veranderen in een soort monsters met oogkleppen op. Ze hebben maar één doel: een zitplek veroveren. En dit ten koste van alles. Even wachten tot iedereen is uitgestapt? Nee joh, waarom zou je. Een oudere vrouw helpen met haar zware koffer? Nee joh, dat kost tijd en misschien dus wel een stoel. Alle fatsoen gaat over boord. Gezucht, gesteun, geduw en getrek. Echt, je zou er claustrofobisch van worden.

Toegegeven: ik wil ook echt per se zitten ’s ochtends. Ik zie het niet zitten (…) om 40 minuten lang te staan tussen al die oververmoeide, chagrijnige mensen. Liever lees ik een boek, schrijf ik een blog of doe ik nog even een dutje. Ik kan onwijs balen als het me niet is gelukt een zitplaats te bemachtigen. Ik ben al een aantal keer 1e klas gaan zitten, dat geef ik eerlijk toe. Tot nu toe ben ik nog niet betrapt… *afklopt*

Ik betaal 60 euro per maand aan toeslag voor de Fyra. Feit is dat ie al-tijd bomvol zit op de tijdstippen dat ik ermee reis, heel vaak vertraging heeft en ook nog weleens helemaal uitvalt. Ook kan ie zomaar opeens toeslagvrij worden verklaard, omdat het op een ander NS-traject hommeles is. Gevolg: nóg drukker. Het alternatief is dan de normale trein, die dan wel een intercity heet, maar er 1 uur en 10 minuten over doet. Ik blijf me eraan ergeren dat de verbinding tussen de twee grootste steden van Nederland zo beroerd is.

Maar, er is licht in de duisternis! Vanaf 6 oktober zullen er in de spits in plaats van twee Fyra’s per uur wel vier rijden. Hallelujah! Ik duim zo hard dat het aantal forenzen per trein dan zo ongeveer zal halveren, of in ieder geval drastisch zal minderen. Duimen jullie met me mee? Het zou mijn dagelijkse lange reis namelijk een heel stuk minder vervelend maken.

17 Comments

 1. Kim 13 september 2013 at 12:10

  Leuk dat je meer blogt! Probeer via blogs altijd Rotterdamse hotspots te ontdekken, maar helaas zijn er maar weinig Rotterdamse bloggers. Leuk dus om te zien dat je meer schrijft!

 2. tineke 13 september 2013 at 13:13

  Het Arriva traject Leeuwarden-groningen zal wel een stuk minder druk zijn, maar ik herken me in je verhaal! Gelukkig woon ik nu in Leeuwarden, 5 minuten fietsen van mijn school… Geen trein voor mij!

 3. Eva 13 september 2013 at 14:27

  Ik lees ’s ochtends vaak je ergernissen en dan ben ik altijd extra blij dat ik gewoon naar kantoor kan fietsen vanuit huis. Maar ik snap het erg goed dat als je geen keus hebt, de trein moet nemen, dat het wel zo fijn is als dat gewoon loopt zoals het moet lopen. Niks vervelender dan je dag slecht beginnen door iets wat niet je eigen fout is.

 4. angela 13 september 2013 at 15:13

  Getver, wat een gedoe, ik weet niet of ik het er in jouw geval dan voor over had gehad om zover te gaan reizen voor mijn werk!

 5. annouska 13 september 2013 at 15:17

  Oh verschrikkelijk die drukte, ik heb het dagelijks in de intercity van Haarlem naar Schiedam. Die rijdt maar 1x per half uur ook en is in de spits dus echt een kriem. Ik hoop dat het voor jou straks beter wordt als de fyra vaker gaat rijden.

 6. Stacey 13 september 2013 at 15:31

  Wat een drama zeg! Het openbaar vervoer is behoorlijk duur en zeker als je met de Fyra reist dus een zitplaats is dan wel het minste wat je mag verwachten toch?
  ps. Is het niet een regel dat bij overvolle treinen je ook eerste klas mag zitten ofzo?

  1. Debbie Peteri 13 september 2013 at 16:35

   Ja, daar dacht ik ook aan. Bij overvolle treinen mag je naar mijn idee legaal 1e klas gaan zitten. Of zouden in de Fyra (waar ik overigens nog nooit in heb gezeten) andere regels gelden?!

   1. Marieke 14 september 2013 at 10:09

    Ik heb geen idee, maar zou wel logisch zijn, haha. Ik doe het gewoon!

    1. Debbie Peteri 16 september 2013 at 16:47

     Ik geef je groot gelijk! Je merkt het ooit vanzelf wel als het niet mag ;-)

 7. Anne 13 september 2013 at 18:30

  Klinkt verschrikkelijk! Lijkt me al dat je dag dan absoluut niet lekker begint. Ik duim voor je dat het straks beter zal zijn!

 8. Veronica 13 september 2013 at 23:15

  Door al jou fyra perikelen en tweets heb ik gewoon een hekel gekregen aan dat ding. Nou moet ik zeggen dat ik al geen enorme fan ben van openbaar vervoer want ik haat het om afhankelijk te zijn van anderen, maar door jou verhalen wordt het alleen maar erger hihi. Ik ben blij dat ik daar niet afhankelijk van ben en gewoon op de fiets, auto of als ik wil op skeelers naar mijn werk kan.

 9. Leonie 14 september 2013 at 09:49

  Als ik dit lees ben ik toch wel blij dat ik maar 30 minuutjes in de bus zit om naar de uni te hoeven komen en geen treinperikelen heb!

 10. LNNK 14 september 2013 at 15:28

  Als ik dit lees dan ben ik blij dat ik met mijn auto naar het werk kan. De trein is best prijzig en dan is het toch behoorlijk vervelend als hij óf niet rijd óf te laat óf je hebt geen plek.

 11. Mandy 14 september 2013 at 19:55

  Ahhhh wat kut… de gewone trein ook al, iedere dag is het weer een drama.
  Aso-mensen die iedereen opzij beuken en oma’s laten staan om zelf maar te kunnen zitten.
  Had je gisterenochtend ook last van een supervolle Fyra?
  Iedereen mocht toen toeslagvrij meereizen vanaf DH omdat er tussen Den Haag en Rotterdam niets reed!

 12. Dina 15 september 2013 at 12:14

  Bah jakkes. Dat is echt de mindere kant van het openbaar vervoer!

 13. Marcella 17 september 2013 at 21:57

  Ik heb het nu na de zomervakantie onwijs druk in mijn trein, maar dat blijft gelukkig beperkt tot maandagochtend. Dan mag ik kontjes kijken, bah wat vervelend zo’n drukte. Ik hoop voor jou dat het straks prettiger wordt voor je. Dat is toch een fijner begin van de dag!