Ode aan mijn eerste blogvriendin

Bijna negen jaar geleden begon ik met bloggen. Ik liep voor mijn opleiding Personeel & Arbeid tien (!) maanden stage op een P&O-afdeling en verveelde me er stierlijk. Er was een grote reorganisatie gaande en ik werd overal buiten gehouden. Tijdens mijn vele surfuurtjes op het internet, stuitte ik op het fenomeen Spaces van MSN. Een gratis dienst waarmee je een eigen weblog kon aanmaken, al wist ik toen nog niet dat dat zo heette.

Ik begon met het beschrijven van mijn dagen, maar dat stelde weinig voor, aangezien mijn leven destijds bestond uit slapen, lange saaie stagedagen, doodmoe thuis komen, eten en weer slapen. Ik vond het echter leuk dat ik een heel eigen plekje op dat wereld wijde web had. Dat ik op elke computer kon inloggen en anderen mijn hersenspinsels ook konden lezen. Geweldig!

Ik ging op zoek naar andere Spaces en stuitte toen op die van Marlies. Onder haar alter ego Prinses Marlief schreef zij geweldig leuke artikeltjes over dingen die ze had meegemaakt of haar waren opgevallen. Zo hoorde dat dus, dat ‘webloggen’.

Ik werd een trouwe fan van Marlies en hoera, ze volgde mij ook terug! We leerden elkaar door middel van onze Spaces steeds beter kennen en er kwam in 2006 zelfs een heus Space-weekend, waarbij we samen met nog zes ‘Spacers’ op een camping in het hoge noorden neerstreken. Mijn eerste blogmeeting was een feit.

Het contact met de andere blogsters verwaterde, maar dat met Marlies niet. Gelukkig! We verhuisden van Spaces naar Punt.nl waar we vrolijk verder typten. Bloggers kwamen en gingen, maar wij bleven elkaar trouw. Ze werd een fijne vriendin en ondanks dat we elkaar niet dagelijks spreken of wekelijks zien, zit het altijd goed. Ik ken weinig mensen die zo lief, oprecht, attent en gezellig zijn als zij.

Terwijl ik naar mijn eigen domein Brouwertje.com ging, bleef Marlies bij Punt.nl. Tot die dienst besloot de boel te verhuizen en om te gooien, waardoor het bloggen er daar niet leuker en makkelijker op werd. Prinses Marlief bloedde dood, tot grote onvrede van vele fans.

Maar ik wist dat ze nog leefde. Ergens in Marlies zat Prinses Marlief nog verstopt en daar moest ze weer wat mee doen, vond ik. Ik miste de leuke, gezellige stukjes van mijn vriendin en besloot haar blog op een eigen domein te reanimeren. Gisteren was het grote moment daar: PrinsesMarlief.nl is geherlanceerd!

Er moet nog het een en ander gefinetuned worden, maar de basis is er: Marlies blogt weer. Aan iedereen die haar nog kent of juist nog helemaal niet: neem een kijkje en volg haar, ze is leuk!

Vraagje: wanneer, hoe en waarom ben jij begonnen met bloggen?

28 Comments

 1. Elsbeth 30 november 2013 at 11:26

  Oooooh wat leuk! Ik vind Marlies’ stukjes ook altijd hilarisch. Superleuk dat ze weer gaat bloggen en de site ziet er geweldig uit :)

 2. Explorista 30 november 2013 at 11:44

  Wat een ontzettend liefelijk verhaaltje. Leuk dat jullie al zo lang blogvriendinnen zijn. Ik ga zeker even een kijkje nemen :)

 3. Joyce 30 november 2013 at 12:07

  Wat leuk dat jullie elkaar al zolang kennen door het bloggen!

 4. Froukelien 30 november 2013 at 12:30

  Wat ontzettend leuk dat jullie elkaar al zó lang kennen en door het bloggen fijne vriendinnen geworden zijn.

  Ik ben ooit begonnen met bloggen op LiveJournal, in het Engels. Wel leuk dat ik daar nog steeds wat online contacten aan over hebben gehouden. Maar niets dat verder gaat dan een online ‘kennen’. Verder heb ik blogs gehad op punt.nl en web-log.nl, maar ik was altijd een beetje wispelturig. Een paar weken heel fanatiek bloggen, en dan ineens niet meer. Twee jaar geleden kocht ik een domeinnaam maar ook die heb ik weer laten varen. Sinds een jaar blog ik nu onder mijn eigen naam (ik deed het altijd semi-anoniem) en voel ik me helemaal thuis op mijn eigen web-plekje :)

 5. Brenda 30 november 2013 at 12:36

  Wat tof dat jullie elkaar al zo lang kennen en nog steeds contact hebben. Ik ben nu wel erg nieuwsgierig geworden naar de avonturen van Princes Marlies.

  Ik ben begonnen met bloggen omdat ik meer met koken wilde doen. Toen ik begon dacht dat ik na een paar maanden wel weer zou stoppen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en ga ik voorlopig nog lekker door. Bloggen en alles wat daarbij komt kijken is té leuk, en koken ook.

 6. Tess Evea 30 november 2013 at 13:04

  Wat super leuk!

 7. Mirne 30 november 2013 at 13:12

  Haar eerste bericht is al meteen een leuke! Ik zal der ook eens gaan volgen. Tof dat jullie elkaar via het bloggen hebben leren kennen. En al zo lang!

  Ik blog zelf eigenlijk nog niet zo lang, begonnen omdat ik veel met koken bezig was. Nu een herstart gemaakt omdat ik zoveel andere blogs volgde dat ik het zelf schrijven begon te missen.

 8. Anne 30 november 2013 at 13:34

  Leuk om te horen hoe je bent begonnen en Marlies hebt leren kennen!

 9. Laura 30 november 2013 at 13:42

  Welcome back Marlies, leuk dat je terug bent!

  Ik ben rond 2007 begonnen, toen ik mijn eerste MacBook kocht. Daar stond iWeb op en mijn eerste blog was geboren. Korte hapsnap updates, elke dag. Iets wat ik nu nooit meer zou doen.

  Rond 2009 verhuisde ik naar WordPress op een eigen domein. iWeb bleek te beperkt met mijn wensen. Met ups en downs blog ik daar nog steeds. Soms heel veel, soms heel weinig. Maar ik weiger te bloggen om het bloggen. Als ik wat leuks heb dan blog ik, en anders niet.

  En daarnaast blog ik natuurlijk nog op mijn fotografie websites, binnenkort ook weer op een nieuwe manier voor vakantie.nl en natuurlijk voor likeandlove.nl :)

 10. Kirsten 30 november 2013 at 15:02

  Wat leuk!

  Ik had vroeger al op kindernet.nl eigen stukjes waar ik spelletjes deed met andere meiden. Daarna heel lang niks in die trant gedaan. In 2009 begon ik op blogspot een blogje, waar ik toen begon uit verveling.. Al een hele tijd volgde ik bekende bloggers en het leek mij ook zo leuk. Na een jaar deed ik daar nauwelijks meer wat mee en heb ik die verwijderd.

  Sinds vorig jaar mijn huidige blog gestart, wederom op blogspot. En ik vind het heel erg leuk om te doen.

 11. Joyce 30 november 2013 at 15:21

  Wat een leuk stukje! Ik vindt het altijd leuk om over bijzondere vriendschappen te lezen :)
  Ik ben begonnen met bloggen nadat ik mijn liefde voor internet, schrijven en designen terug had gevonden, dit was namelijk enorm in de slop geraakt. Ik had wel eens sites gemaakt, maar die zijn niet zo interactief als blogs. Omdat ik dat miste bij een gewone site, ben ik begonnen met bloggen

 12. Mieke Schepens 30 november 2013 at 15:28

  Wat leuk, deze vriendschap !

 13. Willemvk 30 november 2013 at 16:40

  Ik zag laatst bij iemand staan dat die al 10 jaar aan heb bloggen was en toen had ik zo iets van, zo lang ben ik nog lang niet aan het bloggen. Maar toen ik er wat dieper (lees langer) over nagedacht had, kwam ik zelf toch ook wel op een jaar of 10 uit.

  Maar leuk dat Marlies weer blogt. Gauw even kijken en de link in mijn Feedly zetten.

 14. Riz 30 november 2013 at 18:41

  Jaaaaa eindelijk!!! Ze is er weer… Al was ik haar ook nooit kwijt geraakt, bleef haar gewoon volgen… Maar zo fijn om te lezen dat ze er weer is.. ik klik gauw door..

  En ik vind jij verdient een Standbeeld! Hulde!

 15. Wanda 30 november 2013 at 19:17

  Leuk dat jullie op die manier vriendinnen zijn geworden! Zelf blog ik nu 11 jaar en ben begonnen omdat ik schrijven gewoon leuk vind om te doen en ja, natuurlijk is het leuk dat je op die manier ook weer andere blogs en dus de mensen erachter leert kennen.

 16. Mrs. T. 30 november 2013 at 19:31

  In maart 2014 blog ik ook 8 jaar. Pffft! ;-)

 17. Mrs. T. 30 november 2013 at 19:31

  Oh, te snel op verstuur geklikt. Leuk dat er zo’n mooie vriendschap is ontstaan. Dat heb ik ook met een paar bloggers.

 18. Anouk 30 november 2013 at 22:09

  Leuk dat ze weer terug is, ik ga gelijk lezen en volgen :)

 19. Mieke 30 november 2013 at 22:23

  Hihi, een Space-weekend. Echt trendsetters waren jullie eigenlijk!
  Leuk dat Marlies weer gaat bloggen. Ik ga haar volgen!

 20. Saskia 30 november 2013 at 23:32

  Ik zit zelf ondertussen al op +10 jaar bloggen. Ook hier en daar wat leuke contacten eraan over gehouden. Maar niet zo hecht als jij/jullie.

 21. Mandy 01 december 2013 at 01:01

  Wat onwijs leuk om te lezen en ook om te zien dat jullie al zo lang goede vriendinnen zijn!

 22. Anouk 01 december 2013 at 10:02

  Wat een mooi verhaal Marieke! Heel erg bijzonder vooral! Leuk dat ze weer opnieuw online is, daar heb jij vast je bijdrage aan geleverd, hihi;). Ik ben begonnen met bloggen toen ik 12 was… elke dag een artikel dat nergens over ging. 2 jaar geleden ben ik serieus begonnen met bloggen. De blogs die ik daarvoor had heb ik of verwijderd (stom) of het ze zijn verwijderd door het team dat de blogs ‘runt’, omdat er zo lang niets aan gedaan is.

 23. Sylvia 01 december 2013 at 10:18

  Haha, nu ben ik wel heel nieuwsgierig naar haar blog! Ga zo even kijken ;) Ik ben rond mijn dertiende begonnen met bloggen en heb sinds die tijd verschillende weblogs gehad op verschillende sites. Sinds februari 2011 blog ik op http://sylviakuijsten.com en ben niet meer van plan om daar weg te gaan :)

 24. Fleur 01 december 2013 at 14:07

  Leuk! Ik ga zeker eens kijken! Ik heb echt overal wel een blog gehad (Web-log, Punt.nl, Blogger, Tumblr, WordPress). Maar ja, het is ook vaak te fijn om niet te bloggen (al dan niet privé). XX

 25. Anne 01 december 2013 at 20:39

  Leuk ik ga direct een kijkje nemen. Ik ben eigenlijk pas twee jaar geleden begonnen met bloggen, en pas een jaar en een beetje met serieus bloggen. Veel korter dan de meeste anderen hier haha!

 26. Rory 01 december 2013 at 23:41

  Leuk! Ik ben al járen aan het denken over bloggen, maar pas twee maanden geleden gestart. Wel ‘al’ 31 artikelen geschreven. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Nu nog illustraties erbij maken…

 27. Elise 02 december 2013 at 10:49

  Ik denk ook zo’n jaar of 8 nu. 2005 ben ik begonnen bij web-log, daarna punt en in 2008 een eigen domein:)

  Leuk, ik ga snel even een kijkje nemen
  Elise

 28. Marcella 02 december 2013 at 21:44

  Wat een lieve blog over Marlies. Leuk dat jullie zo hebben leren kennen. Ik blog al 10 jaar en sinds 3 jaar nu op mijn domein http://www.marcellamolenaar.nl Ik volg Marlies alleen op Twitter, dus ik ga zeker een kijkje nemen op haar site, leuk!