Beat the cold

College essay help

Het moge duidelijk zijn: ik ben geen winterloper. De illusie dat ik dit seizoen records ga breken of serieus ga trainen voor mijn halve marathon in 2014, heb ik dan ook niet. Voor mij is de uitdaging om überhaupt te blijven hardlopen in de winter al groot genoeg. Kou, nattigheid, wind, donkerte… Allemaal factoren die ik tijdens het rennen liever kwijt ben dan rijk.

Deze maanden heb ik dus als doel om 2-3 keer per week hard te lopen. Heel simpel. De afstand hoeft niet groot te zijn, met 5 km ben ik al blij. Als ik maar gA?, in beweging blijf. Dat serieus opbouwen komt daarna wel weer. Om dit te bereiken heb ik een paar notes to myself op een rijtje gezet.

Tijd maken
Het excuus ‘geen tijd’ is natuurlijk helemaal geen excuus. Tijd om te sporten mA?A?k je. Ik vind altijd alles gezellig en zeg snel ‘ja’ op leuke dates met vrienden en vriendinnen, waardoor mijn agenda vaak binnen no time Lady era cheap vol zit. Dus waarom zou ik mijn hardloopmomenten niet ook gewoon inplannen? De handigste manier om dit te doen is van quality time met lieve mensen gewoon zweetdates maken. Johan en Cheap lasuna garlic pills Lin bijvoorbeeld rennen maar al te graag met me mee. Twee vliegen in één klap en een mooie stok achter de deur.

PLOF NIET OP DE BANK
Na een drukke werkdag en lange Fyra-reis plof ik bij thuiskomst het liefst direct op de bank. Een enorme valkuil, want dan kom ik er dus echt niet meer zo snel vanaf. Als het mijn hardloopavond is, is het de bedoeling dat ik direct in mijn hardloopkleding schiet. Als ik dan even een klein rondje ren, heb ik daarna ook nog best wat aan mijn avond. (Eten doe ik vooraf op het station of erna, dan heeft Johan gekookt.)

Kleed je warm aan
Ja, het is koud. Nee, dat is niet tof. Maar feit is dat je na een minuut of vijf rennen echt wel opgewarmd bent. Je moet er gewoon even doorheen! *sprak zij zichzelf streng toe* Tegen kou kun je je ook kleden: dikke tight, thermoshirt, eventueel nog een longsleeve en een goed jasje. Handschoentjes aan en gA?A?n!

Verwacht niet te veel
Een belangrijke voor mij: vergelijk jezelf niet constant met anderen. Ieder heeft z’n eigen ideale omstandigheden. Johan loopt in dit soort temperaturen gerust 30 (!) km. Hoe kouder, hoe beter. Daar kun je gefrustreerd van raken, wat ik heus weleens deed, maar nu heb ik me erbij neergelegd dat mijn tijd in het voorjaar wel weer komt. In de winter loop ik kleine rondjes en mag ik trots zijn op elke kilometer die ik gemaakt heb.

Die warme douche
Douchen na het sporten is sowieso al lekker, maar na een koude run helemaal. Als je verkleumd, maar voldaan onder die warme straal stapt, voelt dat als de ultieme beloning. Denk daar maar aan als je door die snijdende wind holt!

Follow on Bloglovin

18 Comments

 1. Lin 13 december 2013 at 13:25

  S ochtends je hardloopkleding in de woonkamer klaarleggen kan ook helpen! En ik loop snel weer met je mee!

 2. Marcella 13 december 2013 at 14:05

  Ik vind het knap dat je gewoon gaat. Maar je hebt wel gelijk dat ’t wel werkt om gewoon lekker te sporten. Het is zo onwijs goed voor je en daarna is het op de bank hangen alleen maar fijner. Ik ben sinds kort weer fanatiek aan het zwemmen, ook zo heerlijk. Je voelt jezelf soepeler en je conditie gaat met sprongen vooruit. Sporten is heerlijk!

 3. Janet 13 december 2013 at 14:16

  Ik heb inderdaad ook als ik thuis kom op de bank ga zitten, dan weet ik dat er die avond niets meer gaat gebeuren. Dus ik moet gewoon me tas dumpen, omkleden en gaan met de banaan. Maar ik vind rennen in de winter wel fijner dat in de zomer! In de zomer ga ik liever boekjes lezen in een park of drankjes doen op een terras..

 4. Angela 13 december 2013 at 14:30

  Wauw ik vind dit echt heel erg knap van je! Ik heb ook een oplossing. Ontwijk de kou! Als het te koud is om te lopen, ga ik zwemmen. Als het zelfste koud is om in de auto naar het zwembad te rijden, fiets ik een afleveringetje brothers and sisters op mn hometrainer. Die kou krijgt mij er niet onder!

 5. Mieke 13 december 2013 at 14:34

  Oh heel herkenbaar. Ik nam mezelf voor om gewoon door te blijven lopen de winter, maar ik moet het ook van de avonden hebben. En als ik dan moe ben en het is koud, heb ik snel geen zin meer. Terwijl het zo lekker is als ik dan toch ga.
  Jouw notes ga ik ook onthouden!

 6. Joyce 13 december 2013 at 14:37

  Koud weer vindt ik juist heerlijk ! Mijn beste wedstrijden speel ik altijd vanaf November tot begin Maart (als de winterstop niet te lang is) Doordat de lucht dan koeler is en minder vochtig is dit beter voor mijn astma. Misschien dat ik ook wat meer ga hardlopen deze periode. Goed van je dat je voor jezelf een duidelijk doel hebt, dat maakt het ook een stuk makkelijker :)

 7. Bianca 13 december 2013 at 14:46

  Inderdaad meteen als je thuis komt je kleding aan! Doe ik ook vaak en eerst doe ik vaak nog andere dingen maar ik voel me meteen fit en krijg zin om te bewegen als ik mijn hardloopbroek aan heb =D

 8. Annemiek 13 december 2013 at 16:12

  Het helpt mij als de zon schijnt. :P Dan mag het wel fris (of gewoon koud) maar bijvoorbeeld in die dikke mist van een paar dagen terug ga ik echt niet lopen. :P Dan trek ik mijn chill kleren aan en kampeer op de bank!

 9. Myrthe 13 december 2013 at 21:29

  Ik vind het ook zo moeilijk om mezelf te motiveren nu het zo koud is. Zelfs genoeg water drinken lukt niet zo gemakkelijk als in de winter. In de zomer is het al moeilijk om tijd te maken en excuses achterwegen te laten. In de winter is het nog wel even veel moeilijk!

 10. Chezzelia 13 december 2013 at 22:19

  Klinkt misschien heel raar maar ik hou van hardlopen in de wintermaanden! Ik ben juist nu weer helemaal aan het hardlopen en ben ik aan het opbouwen voor de halve marathon in Den Haag.. Ik wil ook tijdens de 10 kilomter van rotterdam onder het uur lopen.. Trainen trainen dus!

  Maar, je hebt goede notes voor jezelf gemaakt. Gaat vast goedkomen! En meteen na je werk je hardloopkleding aan doen is echt een top idee, dan ga je minder snel op de bank hangen! Succes !

 11. Indira 13 december 2013 at 22:32

  Die warme douche is voor mij de belangrijkste factor als ik mezelf over probeer te halen om te gaan lopen! HEERLIJK is dat! Maar inderdaad, als ik dan ga, en ik ga kapot en zie het niet meer zitten, dan denk ik gewoon: ik ben in ieder geval gegaan. Maakt niet uit hoe ver of hoe hard je loopt, als je maar gáát!

 12. Petra 14 december 2013 at 19:42

  “Tijd om te sporten máák je…..” Die moet ik echt eens in mijn oren knopen. Er is altijd wel weer wat… dankjewel voor je goede tips & succes met winter-rennen!

 13. inge 14 december 2013 at 21:51

  bikkel! ^^

 14. Saskia 15 december 2013 at 13:39

  Ik MOET dus ook echt zo’n lijst gaan maken. Ik heb dus al twee maanden geen km meer gerend :( ook nog eens gestopt met roken dus de kilo’s vliegen me om de oren…

 15. annouska 15 december 2013 at 14:44

  Dit zijn ook de regels waar ik mij eigenlijk aan moet gaan houden want ook ik ben een mooi en warmer weer loper. Terwijl het vaak prima weer is in deze periode om te gaan rennen.

 16. Veronica 15 december 2013 at 15:48

  Oooh herkenbaar, ik was zo fanatiek begonnen toen de kou nog niet toegeslagen was maar ik ben zo enorm ingekakt met hardlopen. Ik moet mezelf ook echt motiveren om met mijn luie kont van die bank af te komen en te gaan. Ik heb helaas geen hardloopmaatje dus ik zal het alleen moeten doen!

 17. Nienke 15 december 2013 at 22:29

  Top dat je gewoon doorgaat! Mieke (reageerde hierboven al) had laatst ook een goede tip: meld ’s ochtends al dat je van plan bent te gaan hardlopen. Werkt super voor mij, dan weet ik zeker dat ik me ’s avonds niet bezwaard hoef te voelen én ik moet een behoorlijk goede reden hebben om opeens niet te gaan. :) Succes! De kou vind ik overigens nog wel te doen, maar het donker… Hm.

 18. Mandy 17 december 2013 at 00:48

  Bikkel!
  Ik ben ook niet zo’n fan van de kou, moed verzamelen om mijn rondje te rennen.. maaaar des te fijner is de warme douche erna en des te trotser ben ik!