Over gekke bloginspiratie en favo tekenfilms

Ik zat laatst in Fyra, mijn favoriete (not) moment van de dag. Naast bloggen, slapen en lezen hou ik er soms ook van om gewoon mensen te kijken. Het aanbod is nogal gevarieerd, ook omdat de trein langs Schiphol rijdt en er een hoop toeristen in- en uitstappen. Op een gegeven moment nam een groepje jongens plaats in het 4-persoons zitje naast me. Waar ze vandaan kwamen weet ik niet precies, maar ze spraken Engels met elkaar. De eerste gedachte die door mijn hoofd schoot toen ik ze zag zitten? Dat zijn de Thunderbirds!

Deze jongens hadden precies dezelfde kaaklijn, gladde glimmende huid en ook zo’n kapsel met scheiding waar Graziano Pelle jaloers op zou zijn geweest. Ik keek vroeger regelmatig naar deze poppen, die werkten voor de organisatie International Rescue met als doel rampen te bestrijden met hun spaceshuttles en onderzeeërs. Ik verzamelde ook de miniatuurversies, samen met mijn broertje. Konden we onze eigen ‘Thunderbirds are go!’ naspelen. Ken je het muziekje nog?! Die heb ik nu dus de hele tijd in mijn hoofd.

Als je een blog hebt en die toch wel regelmatig wilt updaten, zul je merken dat je je inspiratie overal vandaan haalt. Op de gekste momenten of onverwachte plekken bedenk je je: ‘Hee, dat is blogmateriaal!’ Je gaat bijna dénken in blogs. In mijn geval schrijf ik alles wat ook maar enigszins blogwaardig is in steekwoorden op in mijn agenda of notities op m!n iPhone. Zoals deze Thunderbird-jongens.

Ze deden me namelijk ook direct mijmeren over mijn favoriete tekenfilms van vroeger. Toen ik onlangs zag dat Netflix De Troetelbeertjes heeft, naast de moderne neppe 3D-versie ook die hele oude variant uit mijn tijd, kon ik het niet laten even snel een aflevering te kijken. ‘Troetelbeertjes, straaaaaal!’ Hihi. Verder keek ik ook heel graag Mapletown (met die konijntjes), Vrouwtje Theelepel, Boes Boes en De Snorkels. En wat dacht je van De Smurfen, Alfred J. Kwak (laatst nog de eerste twee afleveringen gezien via Film1 On Demand, guilty… zo zielig als die hele familie eend wordt overreden!) en My Little Pony? Ik zweer het je: vroeger was alles beter.* Op tekenfilmgebied in ieder geval zéker.

* = Wat ben je oud als je dat kunt zeggen…

18 Comments

 1. Brenda 29 januari 2014 at 07:49

  Jeugdsentiment. Wat mij betreft was het aanbod tekenfilms vroeger ook beter, kom ook uit de generatie Boes boes, Dommel, Alfred j. Kwak, de Smurfen en Ovide en zijn vrienden ;)

 2. Laura 29 januari 2014 at 08:35

  De Thunderbirds hebben mij nooit zo gelegen, maar de rest herken ik voor 300%. Ik mis alleen een paar favorieten: Teddy Ruxpin en Dommel. Oh en Ovide en zijn vriendjes.

  1. Marieke 29 januari 2014 at 22:29

   Yup, die waren inderdaad ook geweldig!

 3. Linda 29 januari 2014 at 08:50

  Ja Troetelbeertjes! Ik zag ze inderdaad laatst op televisie en toen dacht ik he dat zijn ze helemaal niet, toch wel lichtelijk teleurgesteld! Vroeger waren de tekenfilms inderdaad beter, nu zijn het niet echt tekenfilms meer

 4. Maai 29 januari 2014 at 09:32

  Ik moest even kijken hoe oud jij bent na deze blogpost, je keek echt precies hetzelfde als ik. Dat klopt dus ☺️ Leuk.

 5. Rory 29 januari 2014 at 09:40

  Waarom krijg ik nu flasbacks van Calimero en Speedy Gonzalez?

 6. Rosalie 29 januari 2014 at 10:57

  Hahahha, aah ik keek altijd Rocket Power. Maar dat is weer even later volgensmij?

 7. Charlotte 29 januari 2014 at 10:59

  Eigenlijk had er een foto bij gemoeten van die groep.. Wij hadden vroeger een pop van Thunderbirds, ik weet nu nog precies wat die zei als je op het knopje op z’n rug drukte. Haha! Jeugdsentiment!

 8. Mieke 29 januari 2014 at 14:57

  Bloginspiratie komt inderdaad op de gekste momenten.
  Ik was ook helemaal van de troetelberen. Mijn vriendinnetje en ik speelden het altijd na. :)

 9. Dina 29 januari 2014 at 20:17

  Ooooh de troetelbeertjes. Zo schattig was dat. En Thunderbirds, dat is wel écht oud (tenminste, dat zei iemand laatst tegen mij).

 10. Lins 29 januari 2014 at 20:33

  Maple Town was echt mijn favoriet! Samen met Alfred J. Kwak en de Bluffers (ken jij die ook nog?). Enne, helemaal waar wat die inspiratie betreft! Ik baal soms dat ik maar een kwartiertje fiets naar mijn werk, krijg vaak zoveel ideeën onderweg haha! :-)

  1. Marieke 29 januari 2014 at 22:30

   De Bluffers, nu je het zegt! Al weet ik niet meer helemaal precies waar dat over ging…

 11. Saskia 29 januari 2014 at 20:52

  Welke os kan ons iets leren? Boes Boes, Boes Boes…
  Lol, eerste wat ik me opkwam toen ik je blog las… :) :)

 12. Nostra 30 januari 2014 at 15:38

  Inderdaad af en toe leuk om terug te kijken naar de tekenfilms uit je jeugd, heb er destijds veel gezien (He-Man, Mask, Teenage Mutant Ninja Turtles, Bravestar etc.). Boes Boes en De Snorkels waren destijds ook erg leuk. Vraag me af of ik er op het moment nog zou trekken.

 13. LNNK 30 januari 2014 at 19:53

  Die neppe 3d versie van de troetelbeertjes vind ik dus helemaal niets!!

 14. annouska 31 januari 2014 at 19:54

  Omfg ik zou helemaal in een deuk liggen als ik dat soort type gozers in mijn coupé zou zien gaan zitten..

  Overigens verdoemde ik die serie vroeger altijd. Mijn broertje was een groot fan en wilde het altijd zien op het moment dat ik net wat anders wilde zien. Wat hebben we daar vaak ruzie over gehad zeg, gniffel.

 15. Marlies 05 februari 2014 at 15:06

  ik mis ze nog elke dag, de Troetelbeertjes.
  En die stomme 3d-beren zijn NIET hetzelfde.