Gezond eten met Foodzy

Een koekje hier, nog een boterham daar, doe nog maar zo’n dropje en ohh, een stukje chocolade is ook nog wel lekker. Ik hou van eten en als ik niet oplet wat ik naar binnen werk, vliegen de kilo’s eraan.

Al eerder liet ik weten dat ik de weegschaal (figuurlijk) de deur heb gewezen. Ik ga er niet meer op staan, want daar komt alleen maar ellende van. Dat betekent echter niet dat ik dan maar alles mag eten wat los en vast zit. Eén van mijn goede voornemens voor 2014 was dat ik goed voor mezelf zou zorgen en daar hoort normaal eten ook bij.

En dus ben ik sinds ik terug ben van Curacao begonnen met de app Foodzy. Vriendinnetje Monique liet me zien hoe het werkt en ik was direct enthousiast. Met Foodzy hou je de hele dag bij wat je eet en drinkt. Dat klinkt misschien irritant en als een hoop werk, maar het is zo gepiept. De app bevat namelijk zo’n 25.000 producten en met één swipe heb je dat broodje of bakje yoghurt aan je lijstje toegevoegd.

Aan de hand van onder meer je geslacht, leeftijd en gewicht wordt bepaald hoe veel zogeheten ‘bits’ per dag je mag. 1 bit staat gelijk aan 20 calorieën. Aan elk product is ook een bitswaarde meegegeven, dus iedere keer als je iets aan je daglijstje toevoegt, neemt het aantal bits dat je die dag nog mag hebben af.

Ik mag 89 bits per dag volgens Foodzy, dat zijn dus 1780 calorieën. Ik heb altijd begrepen dat vrouwen er 2000 op een dag mogen, dus als ik me aan mijn Foodzy-totaal hou, val ik vast iets af. En dat is nu net de bedoeling!

Tot nu toe gaat het goed. Het is erg verhelderend en ook best confronterend om te zien wat je op een dag eet. Ik sla niet opeens om in een health freak, maar het weerhoudt me er wel van een derde en vierde koekje te nemen als ik er al twee op heb, omdat ik me dan heel bewust afvraag of die derde en vierde nu echt nodig zijn. En altijd is het antwoord dan nee. Snaaien gaat eigenlijk meestal onbewust: als ik een hele zak chips eet, heb ik dat vaak niet eens echt door. Opeens graai ik in een lege zak. Zonde!

Het kost me weinig moeite en ik eet eigenlijk alles wat ik normaal ook zou eten, alleen let ik op dat ik qua tussendoortjes maat hou. Daarnaast probeer ik nog 2-3 keer per week hard te lopen, dus kan ik zeggen dat ik aardig op weg ben met mijn goede voornemen!

Hoe staat het met jouw goede voornemens? Staan ze nog overeind of zijn ze inmiddels gesneuveld?

30 Comments

 1. Sheelagh 05 februari 2014 at 09:44

  Herkenbaar, dat gedachteloos snaaien :) Ik ga ‘m ook downloaden, goede tip!

 2. Chantal 05 februari 2014 at 10:00

  Oeh ik ga ‘m ook downloaden! Klinkt heel handig!

 3. Ricky 05 februari 2014 at 10:24

  En de app is nog gratis ook! Ik heb m er meteen opgezet, want ook hier is gedachteloos snaaien aan de orde van de dag. Helaas…..

  1. Ricky 05 februari 2014 at 10:52

   Maar ik heb nog wel even een vraagje. Waar kan jij het aantal bits dat je mag hebben terug vinden?

   1. Marieke 05 februari 2014 at 11:10

    Bij het tabje Dashboard, onderin. Daar zie je hoe veel je er op hebt en hoe veel je er nog over hebt.

    1. Ricky 05 februari 2014 at 11:48

     Hmmm… Ik heb geen tabje “Dashboard”… Heb jij misschien niet de gratis versie?

     1. Marieke 05 februari 2014 at 12:23

      Ik heb ook de gratis versie. Als je de app start, kom je uit op de tab ‘Food’. Daarnaast heb je Friends, Dashboard, History en Profile. Jij niet?

      1. Ricky 05 februari 2014 at 12:43

       Nee… Maar ik heb de Android versie, misschien scheelt dat? Bij mij staat “friends” rechtsboven in de hoek. Verder kan ik scrollen tussen “food halo”, “food feed” eb “bits vs burned”. Linksboven heb ik een menu voor profile en settings. Ach, zolang ik maar onder de 100 bits blijf is er niks aan de hand.

       1. Marieke 05 februari 2014 at 12:55

        Oh, dat zal het zijn dan! Wat gek dat je dat nergens kunt vinden. Maar goed, je hebt idd voor jezelf een richtlijn. Succes!

       2. Ol 06 februari 2014 at 09:46

        Hey!

        Volgens mij staat het in het tabblat bits vs burned: op de gele meter staat een cirkeltje, met daarin een getal. Ik denk dat dat je max aantal bits per dag is, in mijn geval 83!

 4. Simone 05 februari 2014 at 10:27

  Goed bezig!!

 5. Sylvia 05 februari 2014 at 10:39

  Oew, sounds good! Zeker nu ik met Modifast net 8,2 kilo ben afgevallen, wil ik niet terugvallen in m’n oude eetpatroon. Gelijk even downloaden! :)

 6. Bente 05 februari 2014 at 10:46

  Ik ga goed met mijn goede voornemen. Heb er per februari zelfs 1 extra omdat t zo goed gaat. Hopelijk aan het eind van 2014 12 nieuwe goede eigenschappen er bij ;)

 7. Kelly 05 februari 2014 at 11:44

  Your blog is very inspiring! Keep up the good work.
  You’ve got a new follower on Bloglovin!

  Have a wonderful day.

  xoxo
  Kelly

  http://www.we-heart-fashion.com

 8. Desiree 05 februari 2014 at 11:48

  Ik doe niet aan goede voornemens, dan kunnen ze gelukkig ook niet sneuvelen ;) Misschien ook een tip als je toch zin hebt om met een zak chips op de bank te hangen: graai eens een avond lang met je niet-dominante hand, dat schijnt ook te helpen omdat je er dan bewuster mee bezig bent. (Zo ben ik rechtshandig, en graai ik normaal met rechts. Als ik de zak chips in mijn rechterhand houd en met links graai, merk ik inderdaad dat ik minder snel eet :D )

 9. Karin 05 februari 2014 at 11:57

  Zulke apps zijn altijd heel handig, ik heb een tijdlang die van fatsecret gebruikt. Maar het gemiddelde aantal calorieën dat aanbevolen is voor een vrouw is wel 2000, maar je kunt ook gewoon uitrekenen hoeveel dat voor jou is. Probeer deze link bijvoorbeeld: http://www.menshealth.nl/Artikelen/Bereken-je-caloriebehoefte

  Daarbij geef je je lichaamslengte en huidige gewicht aan, en hoeveel je aan beweging doet. Misschien heb je juist wel meer calorieën nodig, want als je te weinig calorieën binnen krijgt gaat je lichaam in hongermodus en slaat juist al het eten wat binnenkomt, op als reserve (vet dus!) ipv dat je het verbrand.

  Wat ik een tijdlang heb gedaan is juist op de eiwitten letten. Bij afvallen wil je namelijk dat je spieren niet slapper worden/weggaan, maar dat je vet juist verbrand wordt. Door genoeg eiwitten binnen te krijgen zorg je ervoor dat je spieren blijven en sterker worden, maar het vet wordt verbrand. Een methode is de “whatever fits your macro’s” (WFYM), waarbij je precies kunt uitrekenen hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag binnen moet krijgen. Een goede calculator (en ook uitleg erover) kun je hier vinden: http://iifym.com/iifym-calculator/ (en http://www.fatsecret.nl is ook een app die je eten bijhoudt, maar ook de eiwiten, vetten en koolhydraten laat zien)

  Sorry voor het lange verhaal! Ik vind het alleen zo zonde wanneer mensen alleen op calorieën letten en er veel moeite insteken terwijl er naar mijn mening betere methodes zijn om een mooier lichaam te krijgen :)

  1. Marieke 05 februari 2014 at 12:17

   Hoi Karin, bedankt voor je uitgebreide reactie en tips. Heb ik zeker wat aan! Ik ga eens kijken op fatsecret.nl.

 10. annouska 05 februari 2014 at 11:57

  Oeh ik ben dit jaar begonnen met Boodieboost en ik vind het dagboek invullen nog best veel werk; dus ik ga meteen even deze app downloaden en dan het daar in overnemen. :D

 11. Charlotte 05 februari 2014 at 12:02

  Oh goede, heb het meteen gedownload! Ik ben bezig met Insanity en met zo hard werken wil ik ook wel een beetje letten op wat ik binnen krijg.
  Voor de gemiddelde persoon is 2000 kcal per dag trouwens veel te veel!

 12. Saskia 05 februari 2014 at 12:33

  Ik heb ‘jouw’ appje ooit eens kans gegeven. Geen idee waarom ik het ooit weggegooid heb. Het was duidelijk geen blijvertje voor mij. Ook diverse andere appjes geporbeerd, geen enkele wat écht bevalt. Laatste welke ik in gebruik heb genomen is MyFitnessPal – tot nu toe is dat een van de betere; gewicht, calorietjes en bewegen in een :)

 13. Karin 05 februari 2014 at 15:01

  Goed bezig Marieke!
  Ik ga ‘Foodzy’ eens downloaden.
  Ik heb ‘My Fitness Pal’ al eens geprobeerd maar vond het invoeren toch wel veel werk. Misschien werkt ‘Foodzy’ makkelijker en sneller…
  Voor mij is die confrontatie wel goed want ik schuif echt van alles naar binnen gaande weg de dag :S…

 14. Benthe 05 februari 2014 at 15:20

  Ik heb, ik denk een jaar of 2 geleden, een hele tijd Foodzy gebruikt! Toch word ik na een aantal dagen/weken/maanden lui en ga ik dingen vergeten in te voeren, waardoor het nut ervan niet meer zo bestaat. Hetzelfde geldt voor My Fitness Pal..

 15. Nuria 05 februari 2014 at 15:53

  Ik heb ook een tijdje Foodzy gebruikt maar werd uiteindelijk toch een beetje moe van alles bij houden! Vind het wel echt een leuke app!

 16. Rosalie 05 februari 2014 at 17:23

  Mijn voornemens van meer hardlopen heb ik januari niet echt behaald, maar we hebben nog 11 maanden hé!

 17. Miranda 05 februari 2014 at 18:44

  He, klinkt goed, ik ga hem proberen!

 18. Patricia 05 februari 2014 at 19:37

  Oh, toffe app! Gelijk gedownload, maar bij mij crasht hij gelijk bij opstarten :( Bummer!

 19. Indira 06 februari 2014 at 20:00

  Klinkt als een handige app!

 20. Stella 09 februari 2014 at 20:34

  Wat een goed concept! Ik probeer al een tijdje een ‘echt’ lijstje bij te houden, elke dag, maar dat is geen potje want of ik vergeet mijn notitieboekje, of ik durf iets niet op te schrijven, haha. Ik ga de app gelijk downloaden! Liefs, Stella.

 21. inge 05 maart 2014 at 09:39

  downloading it now! ^^

 22. inge 05 maart 2014 at 10:32

  hm.. dat ding zegt dat ik 72 bits per dag mag en dat ik nu, met een banaan en een bekertje kwark al bijna op de helft zit.
  euh.. dat kan toch niet helemaal kloppen.. #puzzeltverder