All you can read

Al heel lang twijfel ik: moet ik niet eens aan de e-reader? Dat eeuwige gesjouw met die dikke pillen. Elke dag in de trein op en neer naar werk. Een lading in m!n koffer op vakantie. Ik hoor zo veel goede verhalen over zo’n digitale vervanging. Maar op de een of andere manier kan ik het nog niet.

Ik lees graag en veel, mijn hele leven al. Vroeger kon ik uren in de bibliotheek rondhangen, achterflappen en hele eerste hoofdstukken lezen. Stapels vers leesvoer mee naar huis, onder de snelbinders van mijn fiets gebonden. Drie weken mocht je ze houden, maar vaak moest ik na een week alweer terug.

Papieren boeken hebben voor mij zo veel charme! De geur, het vasthouden (hoe onhandig ook soms, als ze te zwaar zijn), het omvouwen van de pagina’s om aan te geven waar ik ben gebleven. Ja, mijn boeken mogen gebruikt worden, vies worden, ezelsoren hebben. Je mag zien dat ze zijn gelezen. Een e-reader lijkt me zo kil.

Maar ja, die hobby van mij neemt ook veel ruimte in. Onze boekenkast puilt uit, het is niet voor niets dat ik een winkeltje heb geopend op Marktplaats om er een boel de deur uit te doen. En dat er plannen zijn om komende Koningsdag weer eens op een kleedje op de rommelmarkt te gaan zitten. Bovendien hebben al die boeken me in de loop der jaren klauwen met geld gekost. Terwijl je de meeste maar één keer leest.

Nu zijn e-books echter niet heel veel goedkoper, gek genoeg. Dat is (denk ik) één van de redenen dat er zo veel illegaal worden gedownload. Schrijvers en uitgeverijen zijn dat zat en komen in actie met de campagne ‘Ik lees legaal’, om mensen te stimuleren ook voor hun digitale boeken te betalen.

Schrijfster Susan Smit pleit voor een all you can read-concept. Je betaalt een vast bedrag per maand en kunt daarvoor zo veel e-books downloaden als je wilt. Net als de muziekwereld nu heeft met Spotify (i-de-aal), zou er volgens haar een soort Bookify moeten komen.

Ik zie het wel zitten. Zodra het mogelijk is om voor een schappelijk bedrag onbeperkt boeken te lezen, wordt de verleiding om een e-reader aan te schaffen wel heel groot. Geld én heel veel ruimte besparen? Dan stijgt zo’n apparaat naar de top van mijn verlanglijst.

28 Comments

 1. Noelle 06 februari 2014 at 09:32

  Mijn Kindle is echt zo een gadget die ik net zo vaak in mijn handen heb als mijn telefoon. Met 1 klik een boek kopen op Amazon, het kan niet makkelijker! Daarnaast ben ik ook een minimalist en heb dus (naast nog 2 studieboeken) 0 boeken in mijn huis. Je leest het inderdaad maar 1 keer (ebooks zijn stukken goedkoper), het neemt alleen maar plaats in én je geeft nog extra geld uit aan opbergmeubels.

 2. Marah 06 februari 2014 at 09:52

  Inderdaad, hier in de buurt heeft een bibliotheek dat ook al (ongeveer). Ik heb al een hele tijd een e-reader en ik ben er gek op. Ik lees heel vaak boeken om even iets te kunnen lezen, bijvoorbeeld op vakantie, en vervolgens weet ik niet wat er mee moet omdat het niet zo’n bijzonder boek was dat ik het in de kast wil houden. Nu koop ik vlot een relatief goedkoop e-bookje en de boeken die ik nog wel koop voor in de kast, zijn meteen een stuk specialere boeken die ik al lange tijd wilde of die om een andere reden heel mooi zijn.

 3. Veronica 06 februari 2014 at 10:04

  Ik lees nu sinds kort op mijn tablet maar ik vind het ook wel interessant zo’n abonnement. Ik heb ook Spotify en ik zou ook wel voor een soort Bookify kiezen!

 4. Maaike 06 februari 2014 at 10:08

  Ik gebruik iBooks op mijn iPad in het dagelijks leven. Voor op vakantie en in de zomer in de tuin heb ik ook een ‘normale’ ereader, voornamelijk omdat in de zon lezen met iPad waardeloos is, net als ‘gewoon’ de iPad gebruiken als het zonnetje schijnt in de tuin. Ik heb enorm moeten wennen aan een ereader, vooral omdat ik het idee van een boek miste. Niet bladeren geen ezelsoren meer, geen achterflappen om te lezen, maar inmiddels vind ik het zalig. Stiekem koop ik trouwens ook gewoon boeken hoor. Bepaalde series moeten gewoon in mijn kast staan (Harry Potter, Hunger Games, en de serie van Divergent als ze in het Nederlands uit zijn). Het allerfijnste was voor mij denk ik dat ik mijn ereader vol heb gezet voor Turkije, de helft niet gelezen heb en het totaal niet voelde als ‘zonde van de ruimte’, wat ik in een koffer wel al-tijd had, haha! Oh en dat mijn tas niet zo zwaar is door extra boeken, zeker als ik een boek van een serie bijna uit heb, vind ik het ideaal om het 2e boek gewoon op m’n iPad te hebben.

 5. Laura 06 februari 2014 at 10:25

  Ik blijf toch wel van de old fashioned boeken hoor. het leest gewoon lekkerder. Alleen voor vakantie vind ik het wel praktisch, scheelt een hoop kilo’s. Ik heb daarentegen alleen een iPad en dat is niet zo best in de zon. Maar om alleen daarvoor een reader aan te schaffen? Nee nog even niet.

 6. Marieke 06 februari 2014 at 10:38

  Wat een SUPER goed idee is dit! Als schrijver weet ik hoe vervelend het is dat alles illegaal te downloaden is. Al vind ik een boek zelf ook nog steeds prettiger lezen, het idee is super, vind ik!

 7. Annelieke 06 februari 2014 at 10:58

  Dat is zeker een goed idee, Bookify. Ik ben een beetje van beiden, echte boeken en een e-reader. Nu lees ik vooral boeken waar ik over twijfel op mijn e-reader en als ik dan een boek heeel erg goed vind, koop ik hem alsnog voor in mijn boekenkast.

 8. Marloes 06 februari 2014 at 11:14

  Ik heb er ook wel eens over nagedacht, zo’n e-reader. En toch trekt het me niet, ik houd net zoals jou wel erg veel van ‘gewone’ boeken (al ben ik er wel voorzichtig mee, ezelsoren, de horror ;)!). Mijn oplossing: lid zijn van de bieb, ik heb het geluk dat ik met mijn studentenabonnement voor 30 euro per jaar alles kan lezen wat ik wil, en dat ‘mijn’ bibliotheek heel erg snel is met het inkopen van (vrijwel) alle nieuwe boeken die ik graag wil lezen. En de boeken die ik het liefst wil lezen? Die koop ik toch nog gewoon zelf.

 9. Thea 06 februari 2014 at 12:05

  Ik ben een boekenwurm pur sang en lees dan ook heel veel. Heb er lang tegen “gevochten” maar ook ik ben om; ik lees nu zowel de papieren boeken als via de ipad. En zeker voor boeken die ik lees voor mijn recensies, zijn de e-books ideaal. Mocht je nog op zoek zijn naar titels, neem eens een kijkje op mijn website :). Zo’n dienst waarbij je voor een bepaald bedrag per maand onbeperkt e-books kunt downloaden en lezen, dat lijkt me wel wat. Ik denk dat dit ook een goed middel tegen het illegaal downloaden zou kunnen zijn. Een beter middel is wellicht de prijzen van e-books naar beneden bij stellen. (Crime Compagnie is hierin al heel goed bezig, al hun e-books kosten over het algemeen slechts 4,99 euro)

 10. tess 06 februari 2014 at 12:23

  Ik denk dat ik wat dit betreft lekker ouderwets ben. Er is niets leuker dan een echt boek lezen.. De geur, de cover. Het idee dat anderen datzelfde boek hebben vastgehouden. Ik ga dus niet overstappen naar een e-reader :)

 11. Janet 06 februari 2014 at 12:41

  Ik twijfel er ook ontzettend tussen. Af en toe ben ik zoooo beeldscherm moe (van je laptop, naar je smartphone, naar je tv) dat ik er helemaal geen extra scherm bij wil, het is juist ontzettend ontspannend om er weg van te kunnen. Ook het gevoel van “ik ben op de helft” is iets wat ik ontzettend zou missen bij een e-reader. Maarja, daar tegenover staat wel weer dat het zoo ontzettend makkelijk is op vakantie… Ik ben er nog niet over uit..

 12. Martine 06 februari 2014 at 14:23

  Het duurde even voordat ik zover was, maar sinds ik mijn ereader heb ben ik helemaal om. Ik heb er wel een gekozen met E-ink zodat je niet naar een verlicht scherm hoeft te staren. Dit leest als een boek. Ik had altijd een flinke hoeveelheid boeken bij me en met een vliegreis is dat niet handig. Nu lees ik vooral boeken op mijn ereader en zeker met vakantie is dat ideaal. Geen dik boek meer mee hoeven slepen in het vliegtuig of in je tas is onderweg ook iedeaal. Al mijn leesboeken zijn inmiddels de deur uit. De plek die overbleef is direct ingenomen door een sterk groeiende hoeveelheid kookboeken :-)

 13. Saar 06 februari 2014 at 15:36

  Ik ga gewoon naar de bibliotheek. Daar kan ik ook voor een vast bedrag alle boeken lezen die ik wil!

 14. Jenny 06 februari 2014 at 17:18

  Ik zou zeker een abo nemen op een bookify als er een recente collectie op te vinden is.

 15. Mrs. T. 06 februari 2014 at 18:45

  Ik ben gek op mijn e-reader en dat terwijl ik een boekenwurm pur sang ben. En dus ook dacht, ik ga nooit echte boeken inruilen voor een e-reader. Maar het is zo gemakkelijk!
  Schaam me er wel voor om te melden dat ik van de bijna 5000 e-boeken die ik heb, ik er 4975 gekregen heb. Tja … En dat terwijl ik vroeger dus al mijn echte boeken gewoon kocht.

 16. Maaike 06 februari 2014 at 19:29

  Ik weiger ook om een E-reader te kopen, maar dit concept is wel leuk! Alleen is er eigenlijk ook al zoiets: de bieb. :D

 17. Indira 06 februari 2014 at 19:48

  Inderdaad een super goed idee! Ooit over gedacht om een tablet te nemen? Daar lees ik al mijn boeken op. Dan betaal je niet alleen voor de e-reader, maar ook meteen voor al het andere dat je erop kunt doen!

 18. Mieke 06 februari 2014 at 21:46

  Zelf ben ik ook van de papieren boeken. Ik houd ervan! En ben ook best trots op mijn “stash”. ;)
  Maar met zo’n all you can read, wordt zo’n e-reader wel aantrekkelijk(er).

 19. Ilse 06 februari 2014 at 23:33

  Mijn vader heeft sinds kort een Ereader en is helemaal om! Ik download af en toe boeken op mijn iPhone, maar eigenlijk is een papieren boek zo veel fijner! Maar ja, dan zit je weer met het feit dat je altijd een (zwaar) boek met je mee moet zeulen en op een gegeven moment je huis in een boekenkast veranderd.. Als er een abonnement oid zou kom dan zou ik dus écht heel veel boeken gaan lezen op mijn iPhone haha.

 20. Linda 07 februari 2014 at 08:40

  Een leven zonder echte, papieren boeken is voor mij ondenkbaar. Een huis zonder boeken helemaal. Ik wil niet leven in een showroom.

 21. Geeksters 08 februari 2014 at 10:54

  Ik dacht ook dat ik de ‘echte’ boeken zou gaan missen. Ik lees nu zelfs meer met mijn Kobo e-reader dan dat ik echte boeken las. Af en toe kan ik het niet laten en koop ik nog een echt boek. Dat is er dan eentje die ik ook echt in de kast wil hebben staan. Ik vind een e-reader echt wel een aanrader. Een een abbonnement voor boeken? Sounds good!

 22. Marloes 09 februari 2014 at 11:25

  Ik gebruik mijn iPad alleen om te lezen als ik aan het reizen ben. Thuis geef ik de voorkeur aan een echt boek (want inderdaad, beeldschermmoe). En het staat zo leuk in mijn kast, haha. Ik ben echt zo iemand die een gigantische boekenkast in haar huis wil.
  Als ik dan lees op mijn iPad, lees ik eigenlijk alleen boeken waarover ik twijfel of ze de moeite waard zijn.

  Ik hoor regelmatig van mensen dat ze veel meer zijn gaan lezen sinds de e-reader. Dat vind ik dan weer een leuk feitje!

 23. Vera 09 februari 2014 at 12:58

  Voor mij liever een echt boek denk ik, zo’n e-reader kost ook weer geld. En misschien een vervelende reactie, maar; voor een standaard bedrag per maand onbeperkt lezen, dat is toch precies hetzelfde als de bieb?;)

  1. Marieke 09 februari 2014 at 13:06

   Haha klopt, dat zeggen er meer. Maar ik heb geen zin om steeds daarheen te moeten. Mijn boeken bestel ik dan ook online bij bol.com. Een onbeperkt e-book abonnement zou ideaal zijn, lekker thuis downloaden vanaf de bank!

 24. Willemvk 09 februari 2014 at 19:48

  Ik hoef voorlopig nog niet aan de e-reader. Ik vind een echt fysiek boek daar veel te mooi voor. En mijn kast is ook nog lang niet vol :D

 25. Marcella 08 maart 2014 at 07:58

  Ik heb het liefst ook een écht boek in handen. Voelt fijner en vertrouwder. En fijn ook om niet op je digitale schermpje te zitten. Tijdens onze reis van vijf weken las ik m’n eerste digitale boek. Op de iPad. En dat las best fijn! Ik ben nog niet ‘om’ maar ideaal is dat wel, dat digitaal lezen. Ik pleit voor Bookify!