Uit de oude doos: Cito

Can i buy antivert over the counter

De Cito-toets start vandaag. Al die kindjes uit groep 8 die vandaag hun allereerste echte examen moeten afleggen. Drie dagen lang zo goed mogelijk presteren en er dan maar het beste van hopen. Krijg je het advies dat je zo graag wilt, zodat je met je vriendinnen naar dezelfde school en dezelfde klas kunt?

Tijdens het snuffelen in mijn oude doos, waaruit ik foto!s opduikel voor deze rubriek, vond ik ook het dunne velletje papier met daarop mijn eigen Cito-uitslag. Voor mij alweer 19 (!) jaar geleden dat ik aan de bak moest. Negentien! Ik weet nog goed dat ik op was van de zenuwen. (Iets dat ik helaas voor toetsen, tentamens en examens nooit kwijt zou raken.)

Maar we hadden goed geoefend, dus ik wist wat ik moest verwachten. De leraar had ons al een paar oude proef-Cito!s laten maken en dat ging prima, ik presteerde iedere keer beter. Ik deed zelfs wedstrijdjes met een jongen uit mijn klas wie de hoogste score zou halen. Om en om wonnen we, dus toen het dan eindelijk ‘voor het echie! was, had ik mezelf nog een extra druk opgelegd. Want hem moest en zou ik verslaan!

En ik deed het! 550 punten had ik, de maximale score. Ik kreeg vaak de vraag of ik dan echt A?lles goed had, maar zo was het niet. Je mocht een bepaald aantal fouten hebben om nog 550 punten te scoren en daar was ik binnen gebleven. Trots als een pauw natuurlijk, haha. Terwijl die toets een momentopname is en helemaal niets hoeft te zeggen.

Het was in ieder geval voor mij een van de vele hoogtepunten van mijn basisschooltijd. Tsjonge, wat heb ik het op de Josefschool in Culemborg ongelofelijk naar mijn zin gehad. Vooral door de leuke klas en superlieve leraren. En het mooie? We zijn nu, as we speak, een reA?nie aan het plannen. Binnenkort gaan we met (een groot deel van) die oude klas uiteten. Ik kan niet wachten!

Write my paper Best cannabis seeds bank Hoe lang is jouw Cito-toets geleden en hoe ging ie?

Follow on Bloglovin

Share Button

LEES OOK:

28 reacties

 1. Ik heb nooit een cito gedaan: zat op een montessori school en had daar de entree-toets ofzo. Vind wel dat scholen doorslaan met al die toetsen en druk opleggen. Als je een kind als acht jaar volgt weet je heus wel of-ie naar de mavo of het vwo kan. En anders heb je altijd nog de brugklas waar je een niveautje hoger of lager kan uitkomen. Geen rocket science!

  anyway, goed gescoord ;-)

 2. Wat leuk! Voor mij is het nog iets langer geleden. Wat ik wel weet is dat ik volgens mij ook de 95-score had. Ik ga mijn moeder maar eens vragen waar zij deze score van mij bewaard hebben:)

 3. Wauw dat is een mooie!! Ik had 86 percentielscore, die ander heb ik niet onthouden. Vond t op zich niet spannend, maar door het jeugdjournaal elke avond werd het wel een dingetje. Maar nu moet zoon vandaag en hij is gelukkig heel goed in cito’s maar bij hem hangt er wel wat vanaf. Haalt hij 545 of hoger mag hij naar t vwo (waar hij gedurende 8 jaar gewoon op af stevende) maar doordat hij zich nu al een paar jaar een beetje verveeld en jongens dan niet de gezelligste worden meestal…(dat zegt zo’n leerkracht er dan ook bij.. het is een jongen he) kreeg hij een havo advies van de leerkracht. (hij had vorig jaar percentiel score 94) maar als hij een goede cito haalt maakt de leerkracht er ook weer net zo makkelijk vwo van (nu breekt mn klomp een beetje)… sorry cito frustratie :-)

 4. Haha, voor mij is de Cito toets zo’n 12 jaar geleden, ik kan me niet herinneren dat ik er echt heel zenuwachtig voor was. Volgens mij had ik 546 :)

 5. Jemig wat een knap kind ben jij! Ik had 545 geloof ik. Vond ik al knap van mezelf ;) Ik weet nog dat ik op taal nul fouten had, maar dat al mijn fouten in rekenen zaten. Is nog steeds zo ;)

 6. Hier nog zo’n competitieve nerd die met haar klasgenootjes streed om de hoogste CITO-score. Maar meer als spelletje, niet met het idee dat we per se een bepaalde score moesten halen om naar een bepaalde school te kunnen. Het werkte trouwens wel goed, want naast mijzelf waren er nog drie klasgenootjes met een 550-score en maximaal zeven fouten. Niet dat er later ooit nog iemand naar kijkt – tenzij je het op je blog post natuurlijk :P.

  Ik vind het jammer dat er steeds meer druk op de CITO-toets en dus op basisschoolleerlingen wordt gelegd. Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat er bij ons zoveel werd geoefend, en zeker niet dat er buiten schooltijd ook nog geoefend werd, ook niet door mijn vmbo-klasgenootjes. Natuurlijk is het fijn als je direct in een brugklas wordt geplaatst waar je goed mee kunt komen maar je ook niet verveelt, maar vaak zijn dat toch nog schakelklassen met bijvoorbeeld vmbo-havo of havo-vwo waar je relatief makkelijk kunt overstappen.

 7. Wij hadden iin CITO maar GIFO (als ik het goed heb), voor mij nu 12 jaar geleden.

  Goede score had ik in ieder geval. Mijn leraar had nog nooit zo’n goed resultaat gezien. Dat doet een mens toch stiekem wel goed ;)

 8. Wat goed! En toen al zo talig! Ik weet dat ik 545 had en daarmee naar een havo/vwo klas ging. Uiteindelijk zegt zo’n toets ook niet alles. Daarna via VMBO naar de HAVO en van het HBO naar het WO.

 9. Aah, wat leuk! Slimme Marieke!

  Ik kan me serieus niet meer herinneren wat ik voor mijn CITO-toets had, daar werd nogal geheimzinnig over gedaan? Achteraf wel vreemd eigenlijk! Weet alleen dat m’n ouders nogal schrokken dat ik naar het gymnasium mocht van de leraar, hadden ze niet verwacht blijkbaar ;) hahaha. Ik ga het denk ik toch eens vragen aan m’n moeder.

  In ieder geval kan ik me niet meer herinneren dat het bij ons een big deal was! Lijkt nu wel veel erger te zijn? Of verschilt het misschien per school?

 10. Ik heb in Belgie op de lagere school gezeten, daar kennen ze geen CITO. Dus ik mocht aan de hand van mijn schoolrapport alsnog in Nederland naar het VWO. Vandaag begint mijn dochter aan de CITO. Van de leraar kreeg ze al een VMBO-T advies (met de opmerking dat als ze zou willen, HAVO een eitje zou moeten zijn…). Ik hoop maar dat ze haar zenuwen de baas kan blijven… *fingers crossed*

 11. Mijn Cito toets is 11 jaar geleden. Mijn score was echt slecht. 525 een van de laagste scores van de klas. Maar het is goed gekomen met mij. Ik heb een havo diploma en zit in het derde jaar van me hbo-opleiding. Dus een slechte Cito score hoeft niet altijd wat te zeggen.

 12. Haha wat gaaf 550, ik had geloof ik 547 ofzo. Ik weet het niet meer. Ik vond het wel super spannend want het word ook zo groots gemaakt, die Cito toets haha

 13. Hallelujah, 550! Mooi zeg!
  Ik kan me er helemaal niets meer van herinneren. Is ook alweer 30 jaar geleden. Volgens mij was het allemaal niet zo’n stressvol en opgeklopt gedoe als nu.

 14. Hahaha tof, ik kan me er zo weinig nog over herinneren. Ik weet nog dat ik score 441 ofzo (??? vooral dat 41 herinner me nog) had (havo/vwo score geloof ik). Heb ‘m vast ook nog ergens liggen haha.

 15. Hoe oud ben je dan…? 11… 12? Dan moet het zo’n 17 jaar geleden voor mij zijn geweest! Ik weet niet mijn score meer, maar ik weet wel dat mijn juf mij op basis van de score naar de mavo had moeten laten gaan, maar dat ze me uiteindelijk naar de havo/vwo klas liet gaan omdat ze zeker wist dat ik beter kon. En dat is ook gebleken ;-)

 16. Ik zal nooit vergeten hoe faalangstig ik was tijdens die cito, en hoe verdrietig toen bleek dat me dat toch redelijk de das om had gedaan. Het had een enorme impact op mij als kind. Gelukkig vond de school waar ik naartoe wilde mijn score minder belangrijk dan de meester. Twee jaar geleden studeerde ik af en wilde ik nog verder in de wetenschap. (Maar toen kwam er o.a. een stervensleuke baan op mijn pad. ;-))

 17. Oh man, die cito-toets. Ik had ‘m eigenlijk best wel slecht gemaakt. Onder de 540 en 540 was volgens mij havo/vwo-niveau. Dus ik baalde enorm, maar gelukkig was het een moment-opname en wisten de juffen dat ik beter kon.

 18. Wat knap, 550! Dat is een heel goede score.

  Mijn cito deed ik toen ik 11 was, dus nu 19 jaar geleden. Net zo lang als jij dus. Ik kan me er niet zo veel meer van herinneren eerlijk gezegd. Mijn advies was in elk geval HAVO / VWO.