Uit de oude doos: Carnaval

Het zuiden des lands barst bijna weer uit z’n voegen. Een week lang even geen driedelig pak, maar een boerenkiel of koeienkostuum. Een week lang vloeit het bier rijkelijk, knalt er slechte muziek uit de speakers in de bomvolle kroegen, mag álles en gaat iedereen los. Ik zeg je eerlijk: ik vind er geen zak aan. Die lallende mensen, die verschrikkelijke carnavalsliedjes… Nee, dankje.

Eigenlijk is dat gek, want vroeger op de basisschool, waar we één dag per jaar carnaval vierden, keek ik er juist ontzettend naar uit. Die dag stond namelijk de hele school op z’n kop. De centrale hal was versierd met slingers, ballonnen en confetti; één grote bende. Er waren spelletjes, leraren die in estafettes tegen elkaar streden en dan moest je gokken wie er zou winnen, playbackshows, heel veel polonaises en een heuse Josefschool-carnavalskraker die er bij ons ingestampt werd. Ik ken de tekst nu nog steeds uit mijn hoofd. En ik was natuurlijk een keer Dansmarieke!

Ik heb het later nog weleens geprobeerd hoor. Ik heb twee keer een vriendje gehad met Brabantse roots, waardoor ik soort van gedoemd was om tenminste één dag mee te gaan. Maar steeds kwam ik met een kater terug, en dan niet van de drank. Het is gewoon niks voor mij, ik zie de lol er niet van in. En daar heb ik me maar gewoon bij neergelegd.

Deze foto die ik opdook uit mijn oude doos, uit maart 1992, vind ik echter wel de moeite waard om te delen. Achter in de tuin van ons allereerste huis, klaar om op onze basisschool flink feest te vieren. Mijn broertje 5,5 en ik 9 jaar. Onbetaalbaar.

24 Comments

 1. Elsbeth 27 februari 2014 at 09:23

  Ik heb er ook echt niets mee. Ik word geloof ik niet dronken genoeg om in een polonaise te gaan en ik ben er ook niet mee opgegroeid. Alleen als kind op school vond ik het leuk. En dat pakje van jou: dat is gewoon een hele hippe onesie! Je was je tijd ver vooruit :)

 2. Bente 27 februari 2014 at 09:45

  Ik heb me er ook 1 keer aan gewaagd een aantal jaar geleden. Eens maar nooit weer…

 3. Wendy 27 februari 2014 at 09:46

  Aangezien ik in Breda woon, kan ik er bijna niet aan ontsnappen. Ik doe wel heel erg mijn best haha! Gordijnen dicht, deuren dicht, wij zijn er niet :) Niks voor mij, dat carnaval.

 4. Ingrid 27 februari 2014 at 09:48

  Hoi Marieke, ik begrijp dat veel mensen van boven de rivieren niets met carnaval hebben. Mag ook hoor. Iedereen z’n ding immers. Maar wat jij beschrijft is typisch Brabantse carnaval. Ik vier het in Limburg en ben al weken met m’n pakje bezig. Samen met m’n moeder stof kopen op de markt. Naaien, het mooi maken. Een hoed zelf maken met een boa en veren en lampjes. Dus geen boerenkiel (zoals in Brabant) en klaar. Ook onze muziek is anders. Nadeel alleen voor Nederlandstalig sprekenden dat ze ons dialect lastig te verstaan vinden. Waardoor ‘Hollanders’ vaak kiezen voor de Brabantse carnaval. Tuurlijk drinken wij ook bier, maar mijn carnavalsdoel is niet dronken worden en van m’n vrienden ook niet. Het is gek doen, verkleden, amuseren met iedereen dansen, zingen en kletsen. En elkaars nieuwe pekskes (pakjes) bewonderen. Want eigenlijk dragen we elke dag iets anders :)

  Je bent van harte uitgenodigd in Maastricht om een keer mee te vieren. Je zult merken dat het heel anders is dan in Brabant. Vond leuk om je te vertellen. Verder geen kritiek hoor. Ben dol op je blog. Als je meer wilt weten mag je me ook mailen. Groetjes Ingrid

  1. Marieke 27 februari 2014 at 11:19

   Leuk Ingrid, zo’n uitgebreide reactie! :) Grappig dat het veschil tussen Brabant en Limburg zo groot is!

   1. Sanne 27 februari 2014 at 15:23

    Hoi Ingrid,
    Leuk om te horen hoe het in Limburg gaat, maar wat je over Brabant beschrijft is wel heel erg generaliserend. Ik kom uit een dorpje in Brabant waar iedereen echt zijn best doet om origineel verkleed te gaan en iedere dag van kleding wisselt. Ook is ons doel niet dronken worden, maar net als dat van jullie: het gezellig hebben en lekker gek doen. Ik kan me wel deels in jouw beschrijving over Brabant vinden, in Den Bosch lopen ze inderdaad allemaal in hetzelfde jasje. Maar ik wilde even kwijt dat je niet alle Brabantse carnavalsvierders over één kam mag scheren ;)

    1. Ingrid 27 februari 2014 at 16:47

     Sorry Sanne! Ik ben blij te horen dat ook in verschillende dorpen het anders is dan in bijvoorbeeld Den Bosch. Dat is mijn beeld van de carnaval in Brabant, omdat je dat vaak zo hoort!

     Maar als ik jou zo hoor, kun je het wel vergelijken met Limburg! Mooi, dat is tenminste echte carnaval, of zoals ze in Limburg zeggen: Vastelaovend!

     Ik wens je in ieder geval veel plezier de komende dagen :)

     1. Veronica 27 februari 2014 at 22:14

      Den Bosch is dan ook dé trekpleister als het om toeristisch carnaval gaat en totaal niet te vergelijken met andere dorpjes. Hier wordt dan wel niet altijd tijd en aandacht besteed aan outfits maar hier gaat het wel vooral om de gezelligheid!

   2. Ingrid 27 februari 2014 at 16:50

    Graag gedaan :) Ik zou zeggen: kom een keer naar Maastricht. Je kijkt je ogen uit!

 5. Marieke 27 februari 2014 at 09:54

  Heerlijk! Ik vind er ook NIKS aan! Ben nu twee keer geweest, maar meteen genezen voor de rest van mijn leven. Morgen vieren we wel carnaval op mijn stageschool en ik ga als… DANSMARIEKE. Hoe kan het ook anders?! ;)

 6. Veronica 27 februari 2014 at 10:13

  Ik vind er eerlijk gezegd ook geen zak aan, maar het is voor mij kiezen: thuis zitten en niks doen (want iedereen is carnavallen) of mee gaan. Dan is voor mij de keuze toch makkelijk. De muziek vind ik verschrikkelijk dus ik heb wel echt een drankje (of twee :)) nodig om er een beetje in te komen. Maar uiteindelijk gaat het mij toch om de gezelligheid met vrienden, en het feit dat ik mezelf als een idioot kan kleden :)

  Ik heb dit jaar voor het eerst ook geen vrij genomen. Zonde van mijn vrije dagen :)

 7. Nuria 27 februari 2014 at 10:13

  Hahaha, heerlijk om te lezen! Ik vind het verschrikkelijk dus kan me goed verplaatsen!

 8. Sabine Janssen 27 februari 2014 at 10:33

  Ik ga dit jaar voor het eerst “echt” carnaval vieren, in den bosch. Mijn bijenjurkje hangt al klaar! Ik benieuwd of ik de smaak te pakken krijg of dat het meteen de laatste keer is.

 9. Simone 27 februari 2014 at 11:10

  Haha die foto is geweldig! Ik kom uit den Bosch en woon nu in Tilburg dus ik doe er wel aan mee! Moet wel zeggen dat ik het niet meer zo leuk vind als toen ik .15/16 was, was toen echt een happening haha.

 10. Anne 27 februari 2014 at 11:46

  Wat een leuke foto :) Ik woonde toen ik klein was ook in Brabant, dan gingen we kijken bij de optocht, nou, daar vond ik niks aan. Al die drukte, die muziek, ‘gekke mensen’. Later heb ik het eigenlijk nooit meer gevierd, wel verhalen van anderen gehoord, maar het trekt me niet zo erg.

 11. Dina 27 februari 2014 at 12:07

  Die foto is echt geweldig! :) Ik heb nog nooit carnaval gevierd, dat hebben ze niet hier in het noorden.

 12. denise 27 februari 2014 at 12:14

  Ik kan echt het hele jaar al uitkijken naar carnaval!!! Ik vind het zowel in Brabant (Breda) als in Maastricht allebei echt super leuk!!! En carnaval gaat idd om het verkleden, samen gek doen en vooral lekker feesten!! Nog 2 dagen =D

 13. Sylvia 27 februari 2014 at 12:22

  Haha, leuk! Ik ging vroeger ook altijd als clowntje ;)

 14. Michelle 27 februari 2014 at 14:31

  Ik heb er ook totaal niks mee. Maar wel een super schattige foto! Xx

 15. Rosalie 27 februari 2014 at 15:42

  Hahahha leuke foto!

 16. Karin 27 februari 2014 at 20:44

  Hahahahahahahahaha, die foto is echt geweldig!

  Ik woon zelf in Limburg (kom uit Brabant) maar heb echt helemaal niks met carnaval. Ik sluit me de komende dagen dus maar gewoon op ;),

 17. Mrs. T. 27 februari 2014 at 21:10

  Hahaha, wat zie je er fantastisch uit. De jongste heeft vanavond gecarnavald met Jong Nederland. Ze vond het geweldig. En vanaf morgen gaat oudste los. Net als manlief. En ik, ik vind het niets. Ontsnap maandag zelfs richting Zuid-Holland.

 18. annouska 01 maart 2014 at 12:39

  Geweldig om te zien. Wij deden het eigenlijk nooit op school, terwijl het wel leuk is om lekker een dagje gewoon verkleed naar school te mogen of je nou in groep 1 of groep 8 zit!

 19. Birte 02 maart 2014 at 21:29

  Bij ons in België -of tenminste toch waar ik woon- wordt carnaval niet zo uitbundig gevierd. Leuke foto!