20 jaar bloggen: blogvragen + mijn antwoorden

Bloggen bestaat 20 jaar, las ik op de blog van Karin. 20! En ik dacht nog wel dat ik met mijn inmiddels bijna 9 jaar blogervaring wel een beetje een early adopter was, haha. Nou, valt dat even vies tegen.

Karin is nieuwsgierig hoe het met de Nederlandse bloggers is gesteld en laat er een aantal aan het woord op haar eigen blog. Ze beantwoorden steeds drie blogvragen en aangezien ik die erg interessant vond, mocht ik ook meedoen! Hierbij mijn antwoorden, je vindt ze ook bij Karin. :)

1. Wat is de voornaamste reden dat je een blog bijhoudt?
Schrijven heb ik altijd leuk gevonden, op de basisschool begon dat al. Toen deed ik het in papieren schriftjes, nu online op mijn blog. Ik vind het fijn om een eigen plekje op het grote wereldwijde web te hebben, mijn eigen uitlaatklep waar ik al mijn hersenspinsels kwijt kan. Ik blader vaak door mijn archief om te lezen wat ik allemaal heb meegemaakt, gedacht en gevoeld. Superleuk, zo’n naslagwerk. Verder hou ik gewoon van het internet en de vele gelijkgestemden die ik door mijn blog (en ook social media) ontmoet. De interactie met mensen die je (in eerste instantie) eigenlijk helemaal niet kent is geweldig leuk.

2. Wat is altijd constant gebleven in je blog en hoe je blogt en wat is door de jaren heen veranderd?
Ik blog al vanaf het begin over vanalles en nogwat. Brouwertje.com is begonnen als een persoonlijke blog en dat is het nog steeds. Super handig, want ik hoef zelden na te denken of iets wel past. Zolang het mij interesseert, kan het erop. Reizen, food, hardlopen, series, boeken, verhalen uit de oude doos, een vleugje fashion, persoonlijke stukjes! Ik hoor vaak dat nicheblogs je-van-het zijn, maar dat is niks voor mij. Ik wil niet beperkt worden.

Wat wel is veranderd, is dat ik nu veel meer bezig ben met bezoekersaantallen en het aantal blogs dat ik schrijf. Vroeger schreef ik écht alleen wanneer ik zin had, nu probeer ik dagelijks een blog online te zetten. Omdat dat een positief effect heeft op mijn statistieken en dat geeft -heel eerlijk- gewoon een kick. Stiekem zou ik het gaaf vinden als mijn blog ooit nog eens heel groot wordt, maar gezien de tijd en energie die dat kost, is dat voor mij (met een fulltime baan) nu niet haalbaar. Er zijn vergeleken met ‘vroeger’ (ik klink oud!) ook zó veel blogs nu, dat het moeilijk is om je écht te onderscheiden.

3. Kun je een moment beschrijven waardoor je blog zijn waarde en kracht liet zien?
Dat zijn er meerdere. Het zijn vooral de mensen die ik via mijn blog heb ontmoet, aan wie ik veel te danken heb. Zo leerde ik via mijn eerste blog op MSN Spaces Marlies kennen, die mij aan mijn eerste baan bij Randstad hielp. Daarna kwam ik bij internetbedrijf Four People te werken als hoofdredacteur van Ze.nl. Zij durfden het ondanks mijn ‘verkeerde’ vooropleiding Personeel & Arbeid wel met me aan, omdat ik onder meer via mijn blog liet zien veel affiniteit met internet te hebben. Toen ik van Utrecht naar Rotterdam verhuisde, naar een voor mij vreemde stad, boden Rotterdamse bloggers Jolien en Lindsey aan me wegwijs te maken. Inmiddels zijn het twee goede vriendinnen geworden. Wat kan ik zeggen? De blogwereld voelt voor mij als een enorm warm bad.

Ik ben heel benieuwd naar jullie blogervaringen. Deel je ze in de comments?

20 Comments

 1. Anne 11 maart 2014 at 10:33

  Erg leuk om te lezen, wat tof dat je al zo lang op het internet te vinden bent met een blog! Ik begon vroeger op de basisschool al met kinderlines/kindertent sites, heb daarna een aantal blogs gehad die niet echt tot iets uit liepen (uiteindelijk wist ik nooit wat te schrijven) en nu ben ik eigenlijk een jaar echt weer bezig.

 2. LNNK 11 maart 2014 at 13:06

  Ik blog nu ruim 10 jaar, maar dat blijkt dus toch niet zo lang te zijn ;-) Anderzijds is het toch knap dat we het zo lang volhouden. Vind het wereldje wel erg veranderd. Iedereen is nu veel meer bezig met bezoekersaantallen en statistieken en zo. Even wennen.
  Leuke vragen en leuke antwoorden.

  1. Marieke 11 maart 2014 at 13:26

   Klopt, en ik merk dus dat ik daar ook heel erg in meega. Maar of dat een positief iets is? Haha…

 3. Eef 11 maart 2014 at 13:33

  Leuk om te lezen. Ik twijfel al een eeuwigheid of ik ook mijn eigen blog wil starten. Vooral vrienden en familie sporen me steeds weer aan om nou eindelijk eens te beginnen. Tot nu toe heb ik de stap nog niet durven nemen. Vooral omdat ik op technisch vlak geen flauw idee heb hoe ik moet beginnen en helaas is er niemand in de buurt die dit wel weet. Mocht ik ooit weten hoe en wat zal ik mijn hersenspinsels vast wel eens het wereldwijde web op slingeren.

  1. Marieke 11 maart 2014 at 13:51

   Hoi Eef, technisch hoeft het (nog) niet zo moeilijk te zijn allemaal hoor! Op bijvoorbeeld http://www.wordpress.com kun je gratis een blog starten en even kijken of het bloggen je bevalt. Zo ja, kun je altijd nog overstappen naar een eigen domein!

   1. Eef 17 maart 2014 at 14:30

    Thanks voor de tip! Ik zal eens kijken hoever ik nu kom. Toevallig ben ik dit weekend iemand tegengekomen die mij aanbod te helpen met wordpress dus het kan niet lang meer totdat ik dan toch mijn eigen blog hebt.

  2. karin r. 11 maart 2014 at 19:21

   hou m’n blog dan in de gaten, want hopelijk binnenkort een combi workshop bloggen en uitleg WP!

 4. Rosalie 11 maart 2014 at 15:01

  Ik vind het vooral fijn om een eigen stukje op het web te hebben, dingen schrijven die ik leuk vindt.

 5. Hanneke 11 maart 2014 at 16:03

  Ik vind het heel sterk dat je gewoon helemaal je eigen ding volgt en schrijft over onderwerpen die je zelf leuk vindt. Dat is sowieso al heel moeilijk omdat je je altijd afvraagt of andere mensen hier wel geïnteresseerd in zijn (denk ik dan). Ik ben zelf ook al jaren in de ban van het bloggen, maar ben dit jaar pas begonnen met een professionelere poging. Ik vind het nog vrij lastig, maar wel heel leuk!

 6. Mrs. T. 11 maart 2014 at 19:08

  Ik vind het al heel lang erg leuk. Al merk ik wel dat er veel mensen stoppen momenteel. Zelf heb ik ook wat meer moeite met het plaatsen van leuke of interessante stukjes.

 7. Nuria 11 maart 2014 at 21:37

  Wat je zegt; schrijven vind ik leuk en daarnaast vind ik het erg leuk om te zien dat anderen het ook leuk vinden om mijn blog te lezen! En inderdaad goede statistieken zorgen echt voor een kick!!

 8. Stephanie 11 maart 2014 at 22:34

  Leuk om te lezen zeg! En wauw, wat blog je al lang! Vind het knap dat je dit naast je fulltime baan doet hoor :). Ik blog zelfs pas sinds een jaartje, haha.

 9. Anne-Lieke 12 maart 2014 at 09:51

  1, 9 of 20 jaar… aan mij heb je een grote fan! :)

 10. annouska 12 maart 2014 at 10:42

  Wat leuk om te lezen over je blog. Ik wist niet dat je alweer 9 jaar blogde, tenminste ik wist wel dat je het al een langere tijd deed maar niet zo lang :D. Hopelijk plak er met gemak nog 9 jaar aan vast ;)

 11. Marcella 12 maart 2014 at 11:46

  Ja, heerlijk om te schrijven over alles wat je wilt! Ook ik vind dat echt ideaal. Ik leg wel steeds meer de focus op reizen omdat het mijn passie is, maar maandag blogde ik ook fijn over het kweken van plantjes. Prima, want dat past allemaal bij mij én mijn blog. Ik lees jou stukjes al lang. Leuk om ook irl leuke mensen te ontmoeten. Ik ben vooral blij dat ik Lonneke heb leren kennen, ze is intussen echt een goeie vriendin, al woont ze helaas wel wat ver weg…

 12. Petra 12 maart 2014 at 20:16

  Wat een leuk mini-interview om te lezen! Ik blog zelf 10 jaar nu. Nog steeds met veel plezier, al merk ik wel dat het ‘blogwereldje’ erg verandert. Er zijn zo ontzettend veel bloggers nu en zo’n verscheidenheid ook. Van ‘oude rotten’ tot beginners. Maar ook verschil in hobbybloggers en professioneel bloggers (die bloggen voor hun werk dus, of van het bloggen hun werk hebben gemaakt). Overal zie je winacties en advertorials opduiken, of anderszins ‘shoplogs’. We maken ons druk om bezoekersaantallen en wel of niet dagelijks bloggen. En begrijp me goed: ik doe er ook aan mee. Maar ik worstel wel steeds meer met de balans tussen persoonlijke blogartikelen en betaalde blogartikelen. Verder heeft het bloggen me veel moois gebracht door de jaren heen: net als jij: leuke nieuwe mensen leren kennen vooral. Het internet is gezellig en soms net een ‘kroeg’ ;-)

 13. Corine 12 maart 2014 at 21:14

  Leuk om dit te lezen! Digilife bestaat dit jaar 19 jaar, dus blijkbaar waren we er bijna vanaf het begin bij. Of nou ja, Peter dan, want hij is er mee begonnen. Onze blog begon als een blog van een studentenhuis met webcams en is nu een mamablog. Een groter verschil bestaat niet denk ik, haha. Ik heb Peter ontmoet door Digilife en inmiddels zijn we getrouwd en hebben we twee kinderen, dus onze blog betekent best veel voor ons. ;-)

 14. Lindsay | lindsayvallen.nl 13 maart 2014 at 23:02

  Leuk om te lezen! En ik heb de vragen meteen beantwoord, ga ze morgen online plaatsen. Vind bloggen ook leuk door de “echte” contacten en merk inderdaad de trend rondom bezoekersaantallen etc. Maar ik merk dat het me te weinig interesseert om er actief iets mee te doen. Meestal checkt mijn, nerdy hubby het ééns per zoveel tijd en dan zegt René: hey, kijk eens wat leuk je nieuwe getallen. En dank denk ik: boeiend, ik ben net lekker aan het schrijven, haha :-) xxx

 15. Esther 20 maart 2014 at 09:29

  Oh, en ik dacht dat ik met mijn 4 jaar blog ervaring al een ouwe rot was, haha! Al 9 jaar, wat goed zeg! Ik dele je ervaring: dankzij bloggen heb ik zo veel leuke mensen leren kennen en mag ik zo veel leuke dingen doen. Ik zou het niet meer kunnen missen.
  Groetjes,
  Esther.

 16. Frederique 31 maart 2014 at 23:39

  Grappig he, dat het al 20 jaar bestaat. Ik kwam er onlangs achter dat mijn website al meer dan 10 jaar bestaat en ik dus ook al meer dan 10 jaar blog. Wel met af en toe een pauze, maar eigenlijk heb ik vanaf dat 1 persoonlijke dingen gedeeld op mijn website. Erg leuke vragen en leuk om de antwoorden erbij te zien :)