De stiltecoupé

“Ja, sorry hoor! Je valt steeds weg, iedere keer als je wat zegt. Wát?! Ik versta je niet! Waar ik ben? Nou, ehh… In de trein, waar anders? Net bij Amsterdam Centraal vertrokken! Ja, nu pas, ik had vertraging! Dus ik ben wat later. Jaaaa, het was superleuk joh, heel erg gezellig met de meiden.”

En zo gaat dat dan nog een kwartier door. Gekakel, gelach, gesprekken die niemand wat interesseren. En dat alles in de stiltecoupé.

Om me heen zie ik verschillende mensen kijken. En zuchten. Eerlijk? Ik ben er een van. Als het even kan, zoek ik een stiltecoupé op. Ik zit zo vaak in de trein, ’s ochtends vroeg en na een drukke werkdag, dat ik dan echt even geen zin heb in lawaai om me heen. Ik blog graag in stilte, lees een boek of doe even een dutje. Geschreeuw van huisvrouwen die een dagje in Amsterdam zijn geweest, kan ik er dan echt niet bij hebben. Elke vezel in mijn lijf ergert zich aan de dame in kwestie.

Het gebeurt vaak. Waarom ik er dan niks van zeg? Omdat ik al een paar keer de deksel op m’n neus heb gehad. Een grote bek krijg je dan, dat je niet zo moet zeuren. Ook als je aan je buurvrouw vraagt of haar muziek iets zachter mag, omdat je letterlijk de tekst kunt meezingen (als je ‘m zou kennen), wordt dat meestal niet gewaardeerd. Een scène in een bomvolle trein zie ik nog minder zitten dan 40 minuten herrie, dus hou ik maar weer m’n mond.

Ja, je kan me een zeur vinden. Maar die stiltecoupé’s zijn er niet voor niks. Blijkbaar is er behoefte aan! Ik betaal 60 euro per maand aan Intercity direct-toeslag (het heet geen Fyra meer, maar dat vergeet ik steeds) en dan mag ik op z’n minst een klein beetje comfort voor terugverwachten. Als je zo nodig wil bellen, ga dan lekker in een normale coupé zitten.

Heel soms heb ik het geluk dat er net een conducteur voorbij komt die de bewuste reiziger erop attendeert dat-ie zich in een stiltecoupé bevindt. Maar het is toch eigenlijk te belachelijk voor woorden dat je iemand niet gewoon op de regels kunt wijzen zonder dat je gelijk in een woordenwisseling verzeild raakt? Ik snap niet waarom we het elkaar soms zo moeilijk maken.

Beeld: Flickr/dnet

46 Comments

 1. Chantal 13 maart 2014 at 08:09

  Dat is zo irritant! Ik snap sowieso niet waarom mensen zich niet gewoon aan de regels kunnen houden en netjes rekening houden met de medereiziger.

 2. Mariët 13 maart 2014 at 08:31

  Helemaal met je eens… Zelf zit ik laaaang niet zo vaak in de trein, maar probeer ik altijd een stiltecoupé op te zoeken. Ik probeer altijd een beetje nadrukkelijk naar ze te kijken, dan naar het woordje ‘stiltecoupé’ en dan weer terug.. Helaas laten Nederlanders zich inderdaad niet snel iets zeggen.

 3. Susanne 13 maart 2014 at 08:33

  Oh wat irritant! Ik zit ook heel graag in de stiltecoupe, even opstarten voor het werk/bijkomen na het werk. Gelukkig weten inmiddels de meeste spitsreizigers zich wel aan de regels te houden maar als ik op andere tijden reis is het idd drama!

 4. Fatima 13 maart 2014 at 08:35

  Aan de ene kant ben ik het met je eens, heb vaak genoeg in de trein gezeten en dood geergert aan telefoongesprekken. (ik erger mij meer aan telefoongesprekken&muziek dan aan mensen die met elkaar praten)
  Het is idd vervelend als jij even wilt ‘ontwerken’, leren, lezen of gewoon met je gedachten alleen wilt zijn.
  Zelf heb ik standaard oordopjes bij mij, vooral omdat ik geen stiltecoupe heb tijdens mijn dagelijkse reizen.

  Maar aan de andere kant zitten de treinen tegenwoordig overal, ik heb vaak genoeg gedwongen in een stiltecoupe moeten zitten terwijl ik eigenlijk gezellig wil kletsen in een normale coupe. Want ja de stilte-regels gelden ook in de spits, helaas.

  1. Fatima 13 maart 2014 at 08:38

   *overal=overvol

   1. Marieke 13 maart 2014 at 09:06

    Dat is zeker waar. Zeker in de spits heb je soms geen keuze.

 5. Linda 13 maart 2014 at 08:35

  Mee eens, als je wilt telefoneren dan neem je maar een gewone coupe. Ik zit ook graag in de stiltecoupe.

 6. Andrea 13 maart 2014 at 08:38

  Heel herkenbaar!! Ik reis gelukkig al een hele tijd niet meer met de trein. Al zijn files ook irritant, maar dan kan ik ieder geval wel in stilte wachten of naar mijn eigen muziek luisteren. Jammer, dat het voor heel veel mensen zo moeilijk is om zich aan de regels te houden.

 7. Roel 13 maart 2014 at 09:25

  Vaak zegt de conducteur er ook niets van! Ik begrijp je helemaal! En je hebt gelijk hoor, bent absoluut geen zeur :)

 8. Con leche 13 maart 2014 at 09:35

  Helemaal mee eens en zo herkenbaar! Pure frustratie dit. Vaak probeer ik er iets van te zeggen, maar inderdaad, die deksel op je neus en een grote bek zijn verre van gezellig! Zoals Jochem Myjer zou zeggen: ‘Het is een irritatie-factortje!’.

 9. Marlous 13 maart 2014 at 09:54

  Ja, zo irritant! Zelfs al trein ik zelden, als ik in een stiltecoupé zit dan zit ik daar voor een reden.

  In de bioscoop hebben ze een soort ‘klik-systeem’ dat je een smsje kunt sturen met stoelnummer en waar in de zaal ongeveer lawaai vandaan komt. Is anoniem, en lossen zij het op. Zoiets zou eigenlijk ook in de trein moeten haha, dat je even kan regelen dat de conducteur langs komt. Want inderdaad, zelf er wat van zeggen geeft vaak alleen maar drama..

 10. Wendy 13 maart 2014 at 09:55

  Ik zeg er ALTIJD iets van. En ja, ik heb ook vaak de deksel op mijn neus gekregen, maar toch doe ik het. Ik kan het zo niet uitstaan dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is of gewoon disrespectvol zijn tegenover anderen.

  Noem het een pet-peeve haha :)

 11. Susan 13 maart 2014 at 09:57

  Lawaai in de stiltecoupe vind ik ook echt supervervelend! Ik weeg altijd af of ik me liever hele reis blijf ergeren aan het lawaai, of dat ik mensen er op aanspreek. Achteraf heb ik er toch vaak spijt van als ik het niet doe. Maar het ligt er ook aan of het 1 persoon/groep is die geluid maakt, of meerdere groepjes mensen, in dat laatste geval begin ik er niet aan. Ik heb me er ook wel eens schuldig aan gemaakt, nietsvermoedend bellend binnenlopen en er na 5 minuten achter komen dat het de stiltecoupe is… Oeps!

 12. Sam 13 maart 2014 at 09:57

  Ja! Ik zat laatst in de stiltecoupé naast een meisje dat een vriendin belde en uitgebreid aan haar vertelde over hoe ze op haar dertiende eens acht keer per nacht seks had met Jeffrey.

  Soms lees ik mijn boek liever in een gewone coupé, dan hoor ik het gepraat niet eens. Terwijl ik me er in de stiltecoupé zo ernstig aan stoor dat ik niet meer kan lezen :)

 13. Betty 13 maart 2014 at 10:04

  Aaarrgghh! Heel irritant inderdaad! Vooral die schandalig harde telefoongesprekken ja! En belachelijk dat je een brutale bek terug krijgt, als je iemand erop aanspreekt dat ‘ie in een stiltecoupé zit. Niet te geloven…

 14. Maaike 13 maart 2014 at 10:31

  Haha ik ben niet de enige die het met je eens is, al wil ik er nog wel iets van zeggen als iemand in m’n zicht zit… Ik ga er niet voor opstaan! Gelukkig zitten er bij mij vaak toch mensen in de coupe die er dan wel wat van zeggen!

 15. Joëlle 13 maart 2014 at 10:49

  Heel irritant inderdaad. Als de rest van de trein vol is, dan snap ik het als je met kleine kinderen in de stiltecoupé gaat zitten of je zakelijke of dringende privételefoongesprekken in de stiltecoupé voert. Maar anders: waarom moet je in de enige coupé in de hele trein gaan zitten waar mensen rustig kunnen werken en studeren? En natuurlijk kun je dan daar een telefoontje krijgen, maar hoeveel moeite is het dan om even naar het tussenstuk van de trein te lopen en je gesprek daar te vervolgen? Heel vervelend als je het je qua tijd eigenlijk niet kunt veroorloven om in de trein niets te doen, die extra paar uur om te werken kunnen soms zo handig zijn…

 16. Bente 13 maart 2014 at 10:59

  Voor mij duurt de treinreis gelukkig maar 10 minuutjes van en naar werk, al zijn dat wel altijd 10 minuten van hel: altijd tegen het raam aangeplakt met 1000 andere mensen (ja sorry dat we wéér met te kort materieel rijden, u kunt een klacht indienen bij ns.nl)..
  Maar ik ben met je eens: in de stilte coupé moet het stil zijn (tenzij zo’n trein overvol is zoals die treinen waar ik altijd mee te maken heb)

 17. Nadia 13 maart 2014 at 11:02

  Ja, het is zó irritant dat mensen niet stil kunnen zijn in de stiltecoupé… fucking aso! En dan ook nog een grote mond hebben als je ze er op aanspreekt!

 18. Enita 13 maart 2014 at 11:44

  Helemaal mee eens en ook heel herkenbaar wat je schrijft. Toen ik laatst in de trein zat werd het omgeroepen om hiermee rekening te houden, wel jammer dat dit gebeurde toen we bijna het station binnenreden, en niet nogmaals toen we weer vertrokken. Een gemiste kans in dit geval.

 19. Loes 13 maart 2014 at 12:42

  Heel irritant inderdaad! Ik heb een keer meegemaakt dat er ook een dame aan een stuk door zat te kletsen tegen haar (onbekende) buurvrouw. Wat ze allemaal ging doen in Amsterdam en hoe vaak ze wel niet dagjes weg ging. Toen kwam er een meisje naar haar toe en die vroeg heel vriendelijk of ze wat zachter kon praten omdat ze in de stiltecoupé zat en graag wilde leren.
  Die mevrouw was helemaal gepikeerd en ging tegen iedereen zeggen dat dat meisje niet aan het leren, maar op haar telefoon aan het kijken was. Terwijl het vrij duidelijk was dat daar haar leerstof op stond.
  Vervolgens heeft ze gewoon een half uur door zitten tetteren en durfde niemand er meer iets van te zeggen.. (ik ook niet)

 20. Sheelagh 13 maart 2014 at 13:06

  Zo herkenbaar! Ik zucht meestal eerst een tijdje, daarna zeg ik vaak wel wat en krijg soms een snauw en soms een zucht, maar meestal helpt het. Wat ik ook irritant vind zijn controleurs die dan heel luidruchtig ‘kaartjes gaan knippen’. Grr.

 21. annouska 13 maart 2014 at 13:13

  Ik kan mij ook ontzettend rot aan irriteren. Ik snap dat het in de spits niet altijd fijn is als je verplicht bent om in de stilte coupé moet plaats nemen. Maar hé regels zijn regels. Toen we nog rokers coupe’s hadden ging je toch ook niet als je verplicht in een niet rokers coupe moest zitten in de spits, een sigaret opsteken? Dat komt voor mij namelijk op precies het zelfde neer!

  Ik ben dan tegenwoordig ook de ‘bitch’ die er standaard wel wat van zegt als er geen conducteur komt. Dan krijg ik maar een grote mond terug, ik zit hier voor mij zelf en hoef niet mee te genieten met gesprekken of muziek van een ander! Al moet ik zeggen dat toen er laatst een groepje buitenlandse jongens zaten te schelden met wat ziektes ik toch ook maar ben blijven zitten, want ik was toch ergens wel bang voor hun reactie of het gevolg er op.

 22. Jacqueline 13 maart 2014 at 14:44

  Heel herkenbaar (al zit ik bijna nooit meer in de trein), maar ik zou toch proberen er wel iets van te zeggen. Het probleem is namelijk ook dat iedereen maar z’n mond houdt en we allemaal maar tolereren dat asociaal gedraag normaal is.

  Ik doe het ook als iemand aan het telefoneren is bij de kassa…zo irritant…kan het echt niet laten om dan iets te zeggen…en ben blij dat er soms kassières zijn die bewust stoppen en de “klant” alleen maar aankijken! Tuurlijk kun je dan een asociale snaai terug verwachten, maar dat heb ik er wel voor over. Straks gaan we allemaal zo aso doen toch?

 23. Chrystal 13 maart 2014 at 15:34

  Ik vind dat in de trein sowieso 9 v/d 10 keer mensen geen rekening met een ander houden. Ik heb toen ik van Rotterdam naar Amsterdam moest reizen wel vaak gehad dat de trein helemaal vol zit, en dat mensen dan in de stiltecoupé gaan zitten die helemaal niet stil willen zijn. Ik zoek meestal een plekje op de ‘gang’ om sowieso van niks of niemand last te hebben.

 24. Wilma 13 maart 2014 at 16:25

  Dat is niet alleen in de trein maar overal, onze medeburgers worden steeds asocialer en hebben een steeds korter wordend lontje. Je hebt nog mazzel als je een grote bek krijgt als je ergens een opmerking over maakt of als je iemand terecht wijst, voor hetzelfde geld krijg je een mes tussen je ribben. Dus wat doen we met z’n allen, juist..we zwijgen en juist omdat we zwijgen gaan de brutaalste (lees asociaalste) steeds een stapje verder. Ze kijken je nog aan met zo’n “durf er eens wat van te zeggen” blik. Ik erger me dagelijks dood aan dat soort mensen. Ik kan het dan ook niet nalaten om me mond te houden, het wordt me ook nooit in dank afgenomen maar daar heb IK dan toevallig mooi “schijt” aan (sorry).

 25. Michelle 13 maart 2014 at 16:36

  Amen! Het is altijd zo lastig wat je nou moet doen. Ik ben sws vrij verlegen dus het zou me veel energie kosten om er iets van te zeggen. En dan hou je toch de rest van de rit een soort spanningssfeer ofzo. Misschien zou de NS het hier en daar moeten omroepen of een keer extra controle te doen ofzo..?

 26. Paul 13 maart 2014 at 18:09

  Marieke, het komt aan op bijval krijgen volgens mij. Als jij een grote mond terug krijgt en je krijgt bijval van anderen, dan is de mond van de herriemaker zo gesnoerd. En als je weet dat je op bijval kunt rekenen, dan durf je automatisch iemand aan te spreken. Maar ja, zelfs op bijval kun je tegenwoordig niet meer rekenen. En achteraf, klaagt iedereen over de herriemaker…

 27. Wanda 13 maart 2014 at 19:07

  Ik reis vrijwel nooit met de trein maar zou er zeker van balen als het niet rustig was in een stiltecoupé, daar kies je toch bewust voor en dan wil je geen last van anderen hebben…

 28. Ilse 13 maart 2014 at 20:05

  Aaaah, dat is zó hatelijk! Ik durf er eigenlijk ook nooit wat van te zeggen, puur alleen omdat ik bang ben dat mensen me dan aanvliegen ofzo, je weet het tegenwoordig maar nooit…

 29. Ines 13 maart 2014 at 20:19

  haha ik snap ook niet dat veel mensen hen niet aan de regels kan houden :)

 30. Mrs. T. 13 maart 2014 at 20:57

  Amen!

  En toch vind ik dat je er iets van moet zeggen.

 31. Mieke 13 maart 2014 at 22:22

  Dat is echt zo irritant inderdaad.
  Vorige week reside ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens met de trein. Ik zat in de stiltecoupe, verdiept in mijn boek. Een groepje vriendinnen kwam binnen en al snel zagen ze dat het de stiltecoupe was. Ze zijn toen een ander plekje gaan zoeken zodat ze gewoon konden kletsen zonder de mensen in de stiltecoupe te storen. Super fijn.

 32. Marcella 14 maart 2014 at 08:29

  Als ik moet bellen in de trein, en het is een langer gesprek, dan doe ik dat meestal in een van de halletjes. Dan heeft helemaal niemand er last van. Wel zo netjes, vind ik. Ik zit ook graag in de stiltecoupe, maar daar bellen zou ik nooit doen en het is ook gewoon irritant. Genoeg andere ruimte om het te doen! Stom he, dat je dan een grote bek krijgt als je er wat van zegt… :-/

 33. Rosalie 14 maart 2014 at 12:45

  Soms vergeet ik ook even dat ik in de stilte coupé zit of ik heb het helemaal niet door.

 34. Sabine Janssen 14 maart 2014 at 21:03

  Ik snap niet waarom ze die gesprekken in een stilte coupe moeten voeren, maar zelf luister ik graag mee, heerlijk zo’n soap die ze onbewust met mij delen. Hoe gekker hoe beter.

 35. Sylvia 16 maart 2014 at 10:31

  Ik zat toevallig afgelopen dinsdag in een stiltecoupé, doe ik eigenlijk nooit. Het maakte ook geen verschil, er werd net zo veel gekakeld als in een normale coupé..

 36. Anneke 16 maart 2014 at 17:35

  Enorm herkenbaar, ik vind het zo asociaal!

 37. inge 16 maart 2014 at 19:43

  vreselijk. ik ga vaak expres NIET in een stilte-coupé zitten, aangezien ik meestal met het kind trein en oh, die vindt het zo lastig daar (we zaten er ooit eens, maar dat fluisteren ging ‘m slecht af ;-), maar als ik er dan wel eens zit, omdat ik alleen reis, wil ik ook dat het stil is. alhoewel ik me ook erger in een gewone coupé als mensen luid zijn/ bellen, enz.

 38. Des 17 maart 2014 at 14:30

  Ik snap de irritaties wel maar ik zie en maak ook weleens de andere kant vh verhaal mee. Ik werd eens gebeld en nam op om vervolgens heeeeeeel zachtjes (echt) te zeggen dat ik straks terug zou bellen, ik zat tenslotte in de stiltecoupe. Een vrouw wees zei meteen met een een toon ‘ je zit hier in een stiltecoupe hoor!!’ . Ja, dan krijg je van mij dus net zo”n toon terug. Ook meegemaakt: twee vriendinnen die elkaar kennelijk heel lang niet hadden gezien en elkaar enthousiast begroeten. Stond een meneer ook meteen op zijn achterste poten of dat wat stiller kon. En toen mijn zusje een Blackberry had werd haar gevraagd of ze niet zo hard kon typen op dat ding.

  Echt ik snap de irritaties maar een beetje begrip kan ook wel, denk ik soms. En wat is stilte? Als ik met mijn zoontje in de stiltecoupe zit, omdat er ergens anders nergens plek is, hoe leg ik hem in hemelsnaam uit dat hij niets mag zeggen, nee ook geen dada?

  (Even ter discussie hoor, deze reactie hihi)

  1. Marieke 17 maart 2014 at 15:09

   Ja, sommige mensen kunnen ook overdrijven… Het gaat mij vooral om mensen die maar blijven doorkakelen, aan de telefoon of tegen elkaar. Die zich er gewoon niks van aantrekken en niet eens moeite doen om zachter te praten. En ja, in de spits als het megadruk is, is het een nog lastiger verhaal (zeker met een klein kind), dat ben ik met je eens.

   Altijd goed, discussie! :)

 39. Nikki 23 maart 2014 at 17:38

  Zo herkenbaar! En dan heb je ook nog mensen die met kleine kinderen in de stiltecoupé gaan zitten. Als er nergens anders plek is, oké. Maar vaak is dat wel zo en dan toch in de stilecoupé gaan zitten… ik snap het niet.

 40. Mark 01 mei 2014 at 19:09

  @des,

  Als je telefoon af gaat in de stiltecoupe. Neem hem dan gewoon niet op en stuur een smsje. En dat getyp op een Blackberry is ook gewoon een vervelend geluid.

  Sommige mensen zijn erg moe van al dat gewerk en willen even rust! ;)

 41. Leon 28 juni 2014 at 14:47

  Stilte coupé is in mijn ogen verloedering van de samenleving. Sociaal contact en interactie is een gezond iets. Als je je daar van af wilt sluiten zijn daar andere plekken genoeg voor. De trein is er voor openbaar vervoer, niet om rustig je zonden te overdenken.

  1. Janette 29 juni 2015 at 01:46

   Amen

 42. capucino 17 oktober 2014 at 16:13

  Ik zit nu in de trein naar rotterdam,benestr haast en vanaf amersfoort zitten twee meiden en een knul te kakelen of t een gewone coupe. Is…ze zagen dat t stilte was enlachten er om… t is niet druk meer vanaf utrecht,maar ze blijven zitten lullen…kan de ns nou s niet iets doen?!! Klik sms geweldig!!