Smoorverliefd op Rome

Rome, met je rijke historie, prachtige gebouwen, goddelijke eten, vriendelijke mensen… Rome, wat hou ik van jou!

Als ik mijn favoriete stad in Europa moet noemen, is dat zonder twijfel Rome. Het is alweer drie jaar geleden dat ik er met Johan maar liefst zes dagen verbleef. Voor een stedentrip vrij lang, maar het bleek een heerlijk gevoel alle tijd te hebben om deze schitterende stad te ontdekken. Ik wilde er niet gehaast doorheen crossen, ik wilde er ook echt van genieten.

En dat deden we. Rome bleek nog mooier dan ik het me had voorgesteld. De verhalen waren waar: het is één groot openluchtmuseum. Al op dag 1, toen we ’s avonds laat bij Hotel Delle Province aankwamen en enorme trek hadden, was het raak. We doken het eerste de beste pizzatentje in, dat nog nét open was, voor een snelle hap. Raad eens? De lekkerste pizza prosciutto ooit! (Ik hou echt van die ham.)

Ook in de dagen erna verraste Rome ons keer op keer. We hadden ons opgedoft voor een romantisch avondje uit en gingen in de buurt van ons hotel op zoek naar een restaurant. De hele buurt hebben we uitgekamd, maar nergens iets wat er écht sfeervol uitzag. Omdat we op een gegeven moment buikpijn hadden van de honger, gingen we toch maar voor dat ene zaakje waar je vanaf de buitenkant geen stuiver voor zou geven. Raad eens? Goddelijk gegeten.

Al Monumento bleek zo’n echt Italiaans restaurant waar hele families komen dineren en waar opa achter de pannen staat. Heerlijke huiswijn voor een paar euro, in een fles zonder etiket. Zachte mozzarella en de meest smaakvolle tomaten vormden de beste salade caprese. Nooit meer heb ik zulke lekkere ravioli gegeten als daar. De zoute parmaham met de sappige meloen? To die for. De smaak van het witte chocolade-ijs dat we op de terugweg ergens kochten, heeft geen één ijssalon ooit kunnen overtreffen.

Toen we na een ochtend wandelen neerstreken op het terras van Tre Scalini, aan het levendige Piazza Navona, bleven we daar zomaar de hele middag hangen. Dat kon, we hadden namelijk alle tijd. Onze verkenningstocht zouden we morgen wel vervolgen. Het ene glas witte wijn na het andere ging er doorheen, tot we uiteindelijk maar overstapten op een fles. En nog eentje. Met spaghetti en cannelloni als lunch, brood met olijfolie erbij. Ondertussen onze ogen uitkijkend naar wat zich allemaal voor ons afspeelde op het plein met zijn mooie fonteinen. Verkopers, straatartiesten, toeristen; een geweldig schouwspel. Uiteindelijk liepen we belachelijk vrolijk (oké, stiekem gewoon een beetje bezopen, haha) terug naar het hotel.

Toeristisch? Ja, dat is Rome ook. Op sommige plekken krioelt het van de mensen. Bij de grote bezienswaardigheden ontkom je gewoon niet aan de mensenmassa. Toch zijn de Trevi-fontein, het Colosseum, Forum Romanum en het Vaticaan absolute must-sees. En het is ongelofelijk indrukwekkend als het immens grote Pantheon ineens voor je opdoemt, terwijl je op je gemakje door de idyllische straatjes wandelt.

Waar we ook ontzettend van genoten, is Villa Borghese. Een prachtig park waar je de drukte van de stad even kunt ontvluchten. Met je blote voeten in het gras, romantisch bootje varen, op een bankje een broodje eten in de zon…

Terwijl ik deze blog tik, kan ik maar één ding denken: wanneer mag ik terug?!

25 Comments

 1. Dina 20 april 2014 at 07:40

  Leuk, al die mooie foto’s van Rome. Toevallig las ik gisteren ook ergens een blogje over Rome en voordat ik het wist was ik aan het bladeren door ons fotoboek (M. en ik zijn ook eens in Rome geweest).

 2. Petra 20 april 2014 at 07:48

  Wauw! Nu wil ik er helemaal naar toe. Rome staat echt nummer 1 op mijn reislijstje.

 3. Anne Solveig 20 april 2014 at 08:23

  Wat een heerlijke foto’s! Ik wil ook naar Rome!

 4. Bente 20 april 2014 at 08:40

  Oh wat klinkt dit heerlijk! Ik ben er nog nooit geweest maar in juni ga ik er voor 5 dagen heen. Na het lezen van deze blog heb ik er nog meer zin in!!

 5. Bianca 20 april 2014 at 09:18

  Dit jaar ben ik voor het eerst naar Rome geweest en ik kan deze blogpost alleen maar beamen! Ik heb ook helemaal verliefd op Rome geworden!

 6. Marcella 20 april 2014 at 09:35

  Wij waren begin vorig jaar in Rome. Wat een prachtig mooie indrukwekkende stad! Heerlijk om daar rond te struinen. Wat een ongelofelijk mooie gebouwen en rijke historie, prachtig! Wij hebben villa Borghese gemist, dus dan moeten we nog maar es terug ;-)

 7. Bianca 20 april 2014 at 09:51

  Ah, Rome! Wij zijn twee weken terug voor de tweede keer geweest en het blijft een geweldige stad! Het is inderdaad net een openlucht museum en heerlijk om (mét lekker ijsje ;)) doorheen te struinen!

 8. Jorien 20 april 2014 at 10:13

  Mooie foto’s heb je gemaakt! Rome is zo prachtig! Ben er nu 3 keer geweest maar zou er nog wel weer een keer naartoe willen!

 9. Rosanne 20 april 2014 at 11:04

  Héérlijke tekst en foto’s! Ging je nu dit jaar weer naar Italië?

 10. Sylvia 20 april 2014 at 11:22

  Prachtige foto’s, kan me voorstellen waarom je zo van de stad houdt :)

 11. Ms. Jules 20 april 2014 at 12:49

  Aah ik ga volgende maand! Ben zo benieuwd! Ga je tips zeker opvolgen!

 12. Kims leeshoekje 20 april 2014 at 13:02

  Prachtige foto’s! Ik wil nu ook naar Rome! :p

 13. Ines 20 april 2014 at 13:03

  Oh wil zo graag eens naar Rome!

 14. Chantal 20 april 2014 at 13:12

  Nu wil ik ook terug! Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik er was. Maar ik mag niet klagen, ik vertrek voor 3 weken naar Bologna komende zomer. Voor het jaar erna staat de eeuwige stad weer op mijn lijstje ;)

 15. Yvon 20 april 2014 at 13:59

  Ooit was ik in Italie (in 4 HAVO, dus zo’n 14 jaar geleden) en vond dat super. Heb toen Rome niet gezien, maar ze staat hoog op m’n lijstje!

 16. Mrs. T. 20 april 2014 at 19:36

  Nog nooit geweest en het trekt me niet echt. Toscane staat nog wel echt op mijn lijstje.

 17. Mieke 20 april 2014 at 21:51

  Ik ben nog nooit in Rome geweest, maar na dit enthousiaste stuk heb ik meteen zin om te boeken. De stad staat al jaren op mijn verlanglijst. Wat heerlijk ook dat jullie zo ruim de tijd hadden daar. Die middag op het terras klinkt heerlijk!

 18. Farah - Food and other Friends 20 april 2014 at 21:57

  Klinkt super en ziet er super uit!
  En fijn dat je de tijd hebt om gewoon heel de middag op het terras te zitten en mensen te kijken. Dat is echt la dolce vita ;).

  Ik ben nog nooit in Rome geweest, maar wil er graag een keertje heen. Denk dat het ook niet meer jaren gaat duren voordat ik er naar toe ga!

 19. Ruurdje 20 april 2014 at 22:50

  Ooh, die parken waren inderdaad heerlijk! Op de middelbare school ben ik er geweest, misschien moet ik maar ‘ns terug. Is Rome duur eigenlijk? Dat kan ik me niet zo goed meer herinneren..

 20. Veronica 21 april 2014 at 11:55

  Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me wel een geweldige stad om te bezoeken!

 21. Lara Steenvoorden 22 april 2014 at 20:53

  Ik word blij van deze blog. Ik wil ook nog wel een keer naar Rome, nog nooit geweest. Alleen al van de foto’s krijg je inspiratie :)

 22. annouska 23 april 2014 at 11:51

  Oh ik wil ook zo graag naar Rome, want het lijkt mij daar echt fantastisch. (En jou blogje laat zien dat het ook echt fantastisch is!)

 23. Mandy 23 april 2014 at 18:15

  Ooooooohhhh wat geniet ik van deze post. Rome is ook hier de grote favoriet. Wat een heerlijke stad. De mensen, het eten, het klimaat, de gebouwen, de sfeer… Fantastisch. Fijn dat je me even mee terug neemt!

 24. Nuria 24 april 2014 at 19:33

  Wat heerlijk om dit te lezen! Wij zijn net terug uit Parijs en we denken eraan om Rome als bestemming voor onze volgende trip te kiezen!

 25. Maurits 04 mei 2014 at 07:11

  Ik ben er vijf jaar terug geweest en ook echt smoorverliefd op die stad geworden. Sinds dien ben ik geschiedenis gaan studeren, dan gaan al die oude gebouwen nog meer leven :D