Letterhonger (13)

En weégaan gewoon vrolijk door met lezen! Lin, die regelmatig boeken van mij leent, vroeg zich onlangs nog af hoe het toch kan dat ik (naast mijn fulltime baan, het sporten en drukke sociale leven) zo veel boeken verslind. Nou, dat is dus het enige voordeel aan een baan hebben met veel reistijd: ik zit veel in de trein! En dan vind ik lezen dus echt heer-lijk.

Ik heb er weer vier uit, tijd voor vier recensies!

Judith Visser -éVreemden in de nacht
Van Judith Visser heb ik een paar jaar geleden een aantal boeken gelezen, die erg goed bevielen. Op de één of ander manier was ik deze schrijfster echter een beetje uit het oog verloren. Op bol.com zag ik dat ze een nieuwe literaire thriller had geschreven, die me weer nieuwsgierig maakte.

Vreemden in de nacht gaat over een afgelegen huis waar veertig jaar geleden een stel op zeer brute wijze is vermoord. Nu gaat Cassandra Wolf er wonen; ze is weg bij haar vriend en wil een nieuwe start maken. Vanaf de eerste keer dat ze er slaapt, schrikt ze elke nacht op een vast tijdstip wakker van een keiharde gil. Ze is vastbesloten om uit te zoeken waar dat vandaan komt en stuit op het gruwelijke verleden van haar nieuwe optrekje.

Dit is echt een gaaf boek. Judith Visser wisselt het verhaal van Cassandra én dat van veertig jaar geleden af, wat de vaart erin houdt. Het speelt zich af in Rotterdam (voor mij natuurlijk extra leuk), is steeds boeiend en heeft op het eind een paar leuke wendingen. Ik las het in één ruk uit. Een goeie voor in je vakantiekoffer!

Esther Verhoef -éTegenlicht
Nadat ik zo lyrisch was over De kraamhulp, wilde ik graag meer van Esther Verhoef lezen. Ik kocht Tegenlicht op het station, een boek dat lange tijd in de top 10 van meest verkochte boeken stond. In tegenstelling tot haar andere werk, is Tegenlicht echter een roman en geen thriller.

Het boek gaat over Vera, die geen makkelijke jeugd heeft gehad. Haar moeder zat in een psychiatrische inrichting en ze werd regelmatig gepest. Ze is getrouwd met Lucas, werkt als dierenfotografe en heeft een prachtig huis. Daarentegen heeft ze eigenlijk geen sociaal leven. Op een gegeven moment gaat het mis: haar huwelijk komt onder druk te staan en ze vlucht in een verhouding. Kan ze haar leven nog omgooien of is het te laat?

Ook in dit boek worden twee verhaallijnen steeds afgewisseld: dat van Vera toen en Vera nu. Zo kom je erachter waarom Vera de vrouw is geworden die ze nu is, je leert haar begrijpen. Alles is goed uitgewerkt; Esther Verhoef kan prachtig schrijven. Je gunt Vera de wereld, maar wilt haar af en toe ook echt door elkaar schudden. Een dikke pil, maar dat is juist fijn; dan duurt het tenminste een tijdje voor ie uit is.

Santa Montefiore -éDe dochter van de imker Best cannabis seeds bank
Van Santa Montefiore had ik nog niet eerder iets gelezen, maar het blijkt dat deze dame al een hele reeks romans op haar naam heeft staan. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, dus ik liet me graag verrassen.

Sale lady era De dochter van de imker is wederom een boek waarin het heden en het verleden elkaar afwisselen. We lezen hoe Grace op jonge leeftijd smoorverliefd wordt op een onbereikbare aristocraat, maar uiteindelijk trouwt met haar beste vriend Freddie. Hij komt na de oorlog thuis als een gebroken man, wat hun huwelijk onder druk zet. De tweede verhaallijn gaat over hun dochter Trixie, die haar hart verliest aan een jonge muzikant en met hem de wereld over wil reizen. No way dat ze, net als haar moeder, op het kleine eilandje waar ze wonen gaat blijven. Dan ontdekt ze echter het geheim dat haar moeder met zich meedraagt.

Het is een mooi boek, maar niet eentje waar je direct in meegezogen wordt. Dat duurde helaas even. Het verhaal kabbelt wat voort en heeft niet de vaart die ik bij de eerste twee boeken zo prettig vond. Er gebeurt niet heel veel. Toch is het een mooi verhaal, over onbereikbare liefde en het wel of niet volgen van je hart, met sympathieke hoofdpersonen.

Romain Puertolas -éDe wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast
De titel van dit boek doet natuurlijk denken aan de twee boeken van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson ( Cozaar without prescription De 100-jarige man en Het geniale bommenmeisje). Ik was erg benieuwd of dit hetzelfde kunstje zou zijn. En dan netézo vermakelijk of een slap aftreksel?

Het hangt er een beetje tussenin. Het boek gaat letterlijk over een fakir die vastzat in een Ikea-kast. Hij wil bij de Ikea in Parijs een nieuw spijkerbed kopen, heeft geen geld voor een hotel en besluit daarom maar in de winkel te overnachten. Als hij bijna wordt betrapt, sluit hij zichzelf snel op in een kast die -hoe toevallig- nét wordt ingeladen voor een transport naar het buitenland. Daardoor komt de fakir, die eigenlijk een oplichter is, in allerlei vreemde situaties terecht en ontmoet hij de meest kleurrijke mensen.

Ik had het gevoel dat de schrijver iets te geforceerd probeert om grappig te zijn. Vergelijkingen zijn vaak vergezocht en ik heb niet vaak écht moeten lachen. Dat was bij Jonas Jonasson wel anders. Toch is het niet slecht; de fakir leert veel over zichzelf, andere mensen en het leven, wat mooi is om te lezen. Ik sloeg het dicht met tA?ch een kleine glimlach. :)

Follow on Bloglovin

4 Comments

 1. Chantal 06 juni 2014 at 12:59

  De dochter van de imker heb ik pas uitgelezen. Het begin vond ik erg lang duren en alles behalve leuk…vanaf pagina honderd wilde ik juist blijven lezen om te weten hoe het verhaal nu precies in elkaar zit. Het einde vond ik daarentegen wat kort…
  ‘De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast’ lijkt me erg leuk.

 2. Mrs. T. 06 juni 2014 at 19:40

  Ik vond de fakir wel erg mooi. Inderdaad grote overeenkomsten met Jonassen, maar zo’n boekje voor tussendoor vind ik heerlijk.

 3. Annemieke 07 juni 2014 at 10:08

  Ik heb vorige week sinds maanden ook weer eens een boek gelezen en had hem in no-time uit. Heerlijk! Nu weer op zoek naar een nieuw boek of beter gezegd een voorraad boeken voor mee op vakantie straks. Denk dat ik binnenkort al je letterhongers even doorblader of heb je zo een aantal tips die ik moet lezen?

 4. Marcella 10 juni 2014 at 21:27

  Heerlijk om veel te lezen! Voor mij doen zit ik met 7 boeken op een goede score voor dit jaar, en ik blijf vooral lekker lezen. Judith Visser heeft inderdaad erg fijne boeken. Goeie reminder om ook weer eens een boek van haar te kopen & lezen!