Toscane: Dagje Florence

Nog euforisch van de klinkende overwinning van het Nederlands elftal op Spanje (1-5, whoei!) staan we op dag 3 van de Levensgenieters-reis naar Toscane weer vroeg naast ons bed. Ik heb er zin in, want we gaan de hele dag in de mooie stad Florence vertoeven. Het is schitterend weer, dus ook dat zit mee. Me likey!

Als je een tripje boekt via reisaanbieder JUST AWAY, zitten er één of meer bijpassende extra’s bij. Naast de eerdere kookworkshop en het Vespa-avontuur doen wij vandaag een Inferno-tour door Florence, waarbij we een aantal hotspots uit dit boek van Dan Brown gaan bekijken. Aangezien ik groot fan ben van deze schrijver, had ik me daar al erg op verheugd.

Palazzo Vecchio
Onze gids stelt zich voor en onderwerpt ons direct aan een kruisverhoor. Wie van ons heeft het boek gelezen en hoe begint het ook alweer? Yesss, dit weet ik! (Later blijkt dat het boek toch wel héél veel details bevat die ik lang niet allemaal heb onthouden, haha.) De tour begint op één van de grootste pleinen van Florence: Piazza della Signoria. Daar vind je één van de belangrijkste gebouwen van de stad: het mooie Palazzo Vecchio.

Terwijl we er rondgeleid worden, vraag ik me af wanneer we dat ene, in het boek belangrijke, kunststuk tegenkomen: het doodsmasker van dichter en schrijver Dante Alighieri. Hoe zou het eruit zien? Nou, ehh… best creepy dus, haha!

Il Duomo di Firenze
Natuurlijk eindigen we onze tocht bij de zo bekende, enorme kathedraal (Duomo). Wat een prachtig bouwwerk, zowel van buiten als van binnen. Helaas krioelt het er van de toeristen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik neem me voor om Inferno binnenkort echt nog eens te lezen.

Pasta please
Museumbezoek maakt hongerig. Reisgenootje Bo, co-blogger op Francescakookt.nl, is goed voorbereid en heeft een lijst met culinaire adresjes uitgeprint. We strijken neer bij Osteria Il Buongustai, een piepklein restaurantje waar ik zelf straal voorbij zou zijn gelopen. Het ziet er van de buitenkant namelijk niet heel uitnodigend uit.

Maar zoals wel vaker het geval is bij eettentjes, geldt hier dat schijn bedriegt. Voor een schappelijke prijs doen we ons tegoed aan goddelijke Italiaanse lekkernijen. Iedereen proeft van elkaars gerechten: pasta met courgette en tomaat, spaghetti met truffelsaus, salade met pecorino en peer, crostini’s met kippenleverpaté (oké, die sloeg ik over), salade caprese en tiramisu als toetje. Ben je in Florence, ga hier dan zeker naartoe!

When in Italy, eatéice cream
Annemerel komt vaker in Florence en had ijssalon Vivoli getipt. Daar móeten we natuurlijk even heen. Ik neem een bol merengue-ijs en ook bananenijs dat voor de verandering eens écht naar banaan smaakt. (Gek genoeg is dat lang niet altijd het geval.) Te heerlijk.

Na de lunch hebben we een uurtje vrij, samen met drie anderen loop ik naar de beroemde Ponte Vecchio vol winkeltjes én hordes toeristen. Vooral van veraf is het een erg bijzondere brug.

Uffizi
Vervolgens staat er nóg een museumbezoek op het programma onder begeleiding van een gids. Eerlijk gezegd vind ik dat wat jammer, want ik ga er het liefst op mijn eigen (snelle!) tempo doorheen. Maar Palazzo degli Uffizi herbergt één van de bekendste musea ter wereld, Galleria degli Uffizi, dus daar moet je gewoon geweest zijn als je in Florence bent. Er hangt werk van onder anderen Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci; bepaald niet de minste namen. Vooral De Geboorte van Venus van die eerste is bijzonder om in het echt te zien.

Helaas blijft onze gids in al haar enthousiasme (voor mij) te lang bij elk kunstwerk hangen, waardoor we drie uur over de tour doen. Ik zou dat zelf dus anders hebben gedaan, maar liefhebbers genieten hier vast optimaal van. ;)

Na afloop rusten we op het Piazza Pitti even uit in de zon, lekker met een welverdiende koude cola light.

Acqua Al 2
’s Avonds dineren we uitgebreid bij het superleuke restaurant Acqua Al 2. Van buiten ziet het er gezellig uit en dat blijkt representatief voor de sfeer binnen. We kletsen, lachen, eten en drinken veel. Naast normale gerechten kun je er ook proeverijen met verschillende kleine porties bestellen; handig voor mensen die last hebben van keuzestress. Iets wat volgens mij veel voorkomt in Italië; bijna alles is daar immers lekker. Ik smul vooral van mijn met spinazie en ricotta gevulde cannelloni en heerlijk vlees met champignons op foccaciabrood. Met Bo deel ik een bord vol toetjes, mmmm!

Eenmaal weer bij ons landgoed aangekomen, val ik als een blok in slaap. Nog maar één dag te gaan, ik wil niet naar huis!

Follow on Bloglovin

6 Comments

 1. Dollie Brouwer 21 juni 2014 at 11:01

  Jeetje Marieke, wat een mooie foto’s, dat is ook een mooie stad voor je vader!!!

 2. Mieke 21 juni 2014 at 11:04

  Wat is het toch een fijne stad. Ik verbleef er zo’n elf jaar geleden een hele maand voor een cursus Italiaans. Ik kende de stad toen aardig, maar ik denk dat er alweer veel veranderd is in elf jaar tijd.
  En ik snap je punt! Drie uur in het uffizi is leuk als je iets meer dan een dag de tijd hebt voor de stad. Maar de geboorte van Venus is echt prachtig inderdaad.

 3. Inez 21 juni 2014 at 17:38

  Ik ga binnen 2 weken ook op rondreis door Toscane en stop ook in Firenze! Nu heb ik toch alvast een paar leuke tips!

 4. Chantal 21 juni 2014 at 19:00

  Ziet er allemaal goed uit! Grote kans dat ik deze zomer ook Florence bezoek :)

 5. Veronica 22 juni 2014 at 10:40

  Wat een heerlijke stad zeg! Ik zou dat ook niet zo goed kunnen hoor de hele tijd luisteren naar een overenthousiaste gids die laaaang blijft staan bij kunstwerken. In Jordanië haakte ik dan ook al snel af en ging ik gewoon verder rondkijken.

  Toen wij in Italië waren was er een enorme hittegolf waardoor wij Florence overgeslagen hebben, maar ooit wil ik er nog naar toe!

 6. Marcella 23 juni 2014 at 19:53

  Wat een heerlijke trip zeg, erg mooie stad! Die brug ziet er goed uit, heel mooi. Ik wil zeker nog eens naar Florence, en daar dan rondreizen langs allemaal leuke stadjes en dorpjes. Lijkt me zó gaaf!