Het sufste volkslied & de leukste fans

Het valt me dit jaar past echt op: Nederland heeft het sufste volkslied van het WK. Als de nationale hymnes zouden meetellen voor het eindresultaat, waren wij er al in de groepsfase uitgevlogen.

Het is duidelijk dat bondscoach Louis van Gaal de spelers van het Nederlands elftal heeft opgedragen mee te zingen met het Wilhelmus, voorafgaand aan de wedstrijd. Zo keurig deden ze dat bij andere coaches nog nooit. Maar het is nu ook weer niet zo dat ze dat uit volle borst en met tranen in de ogen doen, zoals de Zuid-Amerikaanse heren. Zijn onze jongens gewoon niet zo nationalistisch? Zijn ze minder trots of minder gepassioneerd misschien? Of ligt het gewoon aan meest slaapverwekkende volkslied ooit? Ik denk dat laatste. De melodie en de tekst van het Wilhelmus klinken voor geen meter. Alleen die eerste zin al: ‘Wil-hel-mus va-han Na-ha-ssouwe…! Va-han? Na-ha-ssouwe? Het past niet! Om over de rest (van de tekst) maar te zwijgen.

Italié
Nee, dan dat van Italié. Ik denk dat ik dat één van de mooiste volksliederen vind. Een vrolijke melodie, maar niet zA? blij dat je het net zo goed op een kermis terug zou kunnen horen. Het is vol overgave en met een grote glimlach mee te zingen. (Tenminste, zo komt het op mij over hA?? Ik versta er natuurlijk geen woord van, voor hetzelfde geld is het een vreselijk deprimerende tekst…)

VS
Dat van de Buy carbozyne review VS vind ik ook prachtig. Die heb ik vroeger zelfs een tijdje als ringtone op mijn mobiel gehad. Net als ons Wilhelmus is The Star-Spangled Banner een ietwat traag lied, maar wel een stuk plechtiger. Ik moet toch maar eens de tekst leren, zodat ik de volgende keer als ik in Amerika een sportwedstrijd bezoek ook mee kan zingen.

Duitsland
Ook één van mijn favorieten is het volkslied van Duitsland.* Dat blijft gewoon ontzettend lang hangen en het fluit zo lekker (vals) mee. Probeer maar eens!

Maar goed, wij compenseren ons saaie Wilhelmus met de leukste supportersévan het toernooi. Nederlanders staan erom bekend zich in WK-tijden nergens voor te schamen. Hoe gekker, hoe beter en dat is ook de buitenlandse pers opgevallen. Het is Oranje wat de klok slaat! Kijk, en daar mogen we dan weer wél heel trots op zijn.

Buy ponstel online Amantadine price in india

* Een kleine disclaimer is hier noodzakelijk, omdat ik anders weer zo!n vervelende discussie krijg als op Twitter: ik baseer mijn mening puur op het lied zelf. Niet op de nare periode (oorlog) waarin ie is ontstaan en ook niet op het verboden couplet (waar ik niets vanaf wist voor ik op Twitter op mijn vingers getikt werd). Als anderen om (persoonlijke) redenen een naar gevoel krijgen bij het Duitse volkslied, respecteer ik dat uiteraard.

Beeld: Eerlijkefoto.nl

Follow on Bloglovin

9 Comments

 1. Shirley 02 juli 2014 at 13:47

  Ik vind het ook verschrikkelijk haha. Maar wel fijn om te zien dat de spelers de moeite nemen om mee te zingen. Dat is wel eens anders geweest ;)

 2. Irma 02 juli 2014 at 13:51

  Oh, hier sluit ik me zó bij aan!

 3. Bente 02 juli 2014 at 13:56

  Haha ik ben het helemaal met je eens, echt een vreselijk volkslied! Maar wel de leukste supporters! Hup Holland!

 4. Mrs. T. 02 juli 2014 at 19:34

  Ik vind de tekst wel wat suf, al is die natuurlijk historisch. Het ritme vind ik wel meevallen eigenlijk.

 5. Joyce 03 juli 2014 at 22:49

  Haha ja, wij compenseren de boel goed! Ik ben er nog niet achter wie van onze oranje mannen zo vals mee zingt ook. De rest playbackt gewoon, maar er is er 1 die uit volle borst mee blèrt. Zaterdag maar weer eens luisteren haha.

 6. Willemvk 03 juli 2014 at 22:50

  Mijn persoonlijke top 3 in volksliederen is:
  1. Het Frysk folksliet
  Frysk bloed tsjoch op! wol no ris brûze en siede, En bûnzje troch ús ieren om!
  Heerlijk opbeurend
  2. Het Schotse volkslied
  Heb je dat wel eens gezien bij een thuiswedstrijd bij een Six Nations wedstrijd van Schotland. Kippevel
  3. Het Russische volkslied.
  Putin heeft een meesterzet gedaan door het oude communistische volkslied terug te halen met een aangepaste tekst. Als een mannenkoor dat uitvoert, heerlijk.

  Maar je hebt helemaal gelijk, het Nederlandse volkslied steekt daar wel erg schraal bij af.

 7. Rianne 04 juli 2014 at 13:59

  Ik vind ons volklied ook echt niet mooi. De tekst is ook gewoon zo suf? Italië heeft inderdaad een hele mooie!

 8. Sheelagh 06 juli 2014 at 15:03

  Ik vind het juist prachtig, heb er altijd zo’n officieel en waardig gevoel bij maar op een goeie manier :)

 9. Kelly 08 juli 2014 at 12:48

  Grappig stukje, ben het met je eens! Hoewel ik het Wilhelmus op zich niet zo’n lelijk lied vind, is het gewoon niet zo geschikt als volkslied tijdens een WK haha. Het is geen nummer dat je uit volle borst mee kan zingen (veel te laag) en kippenvel van krijgt. Dat heb ik wel bij het volkslied van Engeland, mijn favoriet!