Genieten van de Ajax Foundation Run

Een hardloopevenement georganiseerd door Ajax met de finish in de Amsterdam ArenA? Yeah baby, I!m in!

Toen ik las dat de Ajax Foundation (die namens Ajax en zijn supporters maatschappelijke projecten op het gebied van Sport en Gezondheid, Sociale Integratie en Educatie ondersteunt) een run organiseerde, was ik daar als de kippen bij. Natuurlijk wilde ik meedoen! Hardlopen + mijn favo voetbalclub = een gouden combi. Een aantal meiden van de GirlsLove2Run Crew waren ook wel in voor een wedstrijdje en dus schreven we ons een tijdje geleden al in. Wat had ik er zin in!

Dat werd alleen nog maar versterkt door het feit dat we door Adidas enorm verwend werden. Eerst kreeg ik een officieel Ajax-thuisshirt opgestuurd met mijn nickname Brouwertje op de achterkant. Hoe tof! Zeker weten dat ik daarin vol trots door Amsterdam zou rennen. Vervolgens werd er ook nog een pakket met onwijs mooie kleding afgeleverd.

Tijdens een testrondje van 5 km op de knalroze Adidas Energy Boost 2 voelden ze goed genoeg om er ook een 10 km op aan te durven. Ik nam ze mee in mijn tas en reed met Lin in mijn Micraatje naar Amsterdam. We verzamelden samen met wat Urban Runners, andere bloggers (zoals Laura en Kirsten, gezelligheid!) en meer VIP’s in een exclusieve tent, waar vele Ajax-prominenten als Edwin van der Sar, Wim Jonk, Ronald de Boer, Bryan Roy en Siem de Jong ook rondliepen. Ik verontschuldigde me al tegenover mijn crew buddies: ‘Sorry dames, ik ben een enorme bakvis vandaag.’ (Achteraf hoorde ik dat Daniël de Ridder er ook was, maar die heb ik dus gemist. Damn!)

Samen met Edwin gingen we op de foto met de vier kampioensschalen die Ajax de afgelopen jaren heeft bemachtigd. Daarna werden we de ArenA in geleid richting dé Ajax-kleedkamer. Jawel, daar mochten wij ons nu omkleden! Hoe gaaf is het om met je billen op de stoeltjes te zitten waar de Ajacieden zich ook elke twee weken klaarmaken voor hun wedstrijd?! Iedereen maakte volop foto’s, inclusief een selfie met Edwin van der Sar, want: hoe vaak maak je dit nu mee? Stadswild had de heerlijkste, mooiste en gezondste sapjes en snacks voor ons klaargezet.

Daarna was het dan eindelijk tijd voor de run, want daarvoor waren we er immers. We mochten vooraan starten, net als bij We Own The Night, en dat was fijn. Ondanks dat ik natuurlijk weer aan alle kanten werd ingehaald, loopt dat heel lekker. Ik hoef zelf namelijk niemand te ontwijken.

Ik had vooraf geen verwachtingen van de run, ik wilde gewoon lekker lopen en met het oog op mijn halve marathon van zondag vooral geen gekke dingen doen. De sfeer was goed, het weer prima (ietsjes te warm misschien) en de route voor mij helemaal nieuw. Dat vind ik altijd leuk, ergens rennen waar je nog nooit geweest bent.

Vanaf het begin ging het eigenlijk best wel oké. Ik voelde wel dat ik ervoor moest werken, maar niet op een vervelende manier. Er waren wat heuveltjes en bruggetjes, maar die wist ik goed te bedwingen. Rond 4-5 km werd ik op mijn schouder getikt en kreeg ik al lopend een hand van een trouwe Twitter-volger. Zo leuk! Er stond natuurlijk groot ‘Brouwertje’ op mijn rug, dus ik was makkelijk te herkennen. :)

Veel renners liepen in een Ajax-shirt, wat ik heel tof vond. Samen met deze mensen had ik naast hardlopen dus nog een passie gemeen: Ajax! Toen er ook nog iemand voor me ging lopen die HUNTELAAR op zijn shirt had, verscheen er een nog grotere grijns op mijn gezicht, dat snap je.

Na ruim 9 km kwamen we weer aan bij de ArenA, waar een enorm steile helling op ons wachtte. De grasmat van het stadion ligt een flink stuk boven de grond, dus dat was klimmen geblazen. Gelukkig ging me dat redelijk af en kon ik gewoon door blijven rennen. Eenmaal in de ArenA zag ik dat mijn app al bijna 10 km aangaf, terwijl ik volgens de bordjes nog 500 meter te gaan had. Shit, weer zo’n parcours dat net iets langer is dan eigenlijk zou moeten.

Ik zag wel dat ik volgens mijn app afstevende op een PR op de 10 km, iets wat ik echt NIET had verwacht. Ik zette nog even aan en klokte 54:55 als nieuwe beste tijd op deze afstand. Hoe cool! De race was echter nog niet voorbij, we moesten de grasmat nog op. Ik ging uiteindelijk over de finish in een tijd van 57:07 (over 10,3 km volgens mijn app). En daar ben ik natuurlijk hartstikke tevreden mee.

Ik maakte mijn traditionele medailleselfie én stapte stiekem ook even op het heilige gras. Zo tof om die enorme ArenA eens van een andere kant te zien dan vanaf een stoeltje hoog op de tweede ring.

Na afloop dronken we nog wat in de VIP-tent, waarna het tijd was om weer terug te keren naar Rotterdam. Wat heb ik een ongelófelijk leuke dag gehad!

20 Comments

 1. Lauriëtte 14 oktober 2014 at 07:37

  Ziet er uit als een hele geslaagde dag! Heb zelf niet zoveel met voetbal maar kan begrijpen dat het heel erg tof was om je in die kleedkamer om te kleden! Gefeliciteerd met je PR! :)

 2. Josianne 14 oktober 2014 at 07:43

  Aaah, ziet er heel gaaf uit! Ik ben zelf toch meer een psv-meisje als ik dan echt moet kiezen (sorry!) dus rennen in de Arena had niet veel goed gedaan bij mijn familie haha, maar het ziet er wel tof uit.

 3. Lin 14 oktober 2014 at 07:46

  Jaaa, zo wil ik iedere loop wel beginnen! Topdag!

 4. Tessa 14 oktober 2014 at 08:25

  Wat een ubervette dag!! en Daniel de Ridder liep daar ook vrij rond? Wow!! Kreeg iedereen die meedeed zo’ n vet ajaxshirt of alleen als je een ‘beroemde blogger’ bent?
  Wat een leuke race zeg. Enorm jaloers!!

 5. Nicetobeout 14 oktober 2014 at 09:52

  Dat is voor jou als fan natuurlijk helemaal geweldig!

 6. rachel 14 oktober 2014 at 10:00

  hoe gaaf :D en dat shirt brouwertje helemaal geweldig :D

 7. Linda 14 oktober 2014 at 10:17

  Heel tof! Beetje jaloers ben ik wel

 8. Bente 14 oktober 2014 at 10:29

  Super tof dat jullie als VIPs overal rond mochten kijken! En super goed gelopen ook! :)

 9. Patricia 14 oktober 2014 at 10:47

  Wat gaaf zeg dat je als blogger altijd zo verwend wordt, heeeeerrlijk! Dat loopt volgens mij nog stukken lekkerder.

  Wim Jonk, is ergens nog familie van mij.. een neef van m’n opa geloof ik. De beste man nog nooit ontmoet, maar we delen wel dezelfde achternaam. Altijd leuk hihi.

 10. Chantal 14 oktober 2014 at 10:53

  Super leuk! Toch net weer iets anders dan een normale marathon lijkt mij :)

 11. Nick 14 oktober 2014 at 13:51

  Als het parcours inhield dat je zo snel mogelijk van de ArenA weg moest hollen’, zou ik als PSV-meisje ongetwijfeld een PR rennen. ;)

  Gaaf hoor met Van der Sar!

 12. Cees Brouwer 14 oktober 2014 at 18:33

  Marieke wat een mooie prestatie en dat bij de mooiste club van Nederland, Europa en de hele wereld. Je vader heeft het vanochtend met een super trots gevoel laten zien.

  1. Marieke 15 oktober 2014 at 13:05

   Thanx Cees! Leuk om te horen van een mede-Ajacied. Lief dat je een reactie achter hebt gelaten!

 13. Laura 14 oktober 2014 at 20:15

  Nu ik je volg op Twitter is het me natuurlijk niet ontgaan dat je een enorme Ajax fan bent ;-). Dan is zo’n event al helemaal enorm gaaf! Super mooie prestatie neergezet Marieke, en dan nog zonder (al teveel) moeite die helling op ook. Ik dacht dat ik stierf.

  Gezellig weer even gekletst te hebben. Volgende week, hopelijk, tot ziens aan de finishlijn! Het begint al te kriebelen hoor…

 14. Kelly 14 oktober 2014 at 22:07

  Als Ajax-fan voel ik me zo dom dat ik hier niks van af wist…Hopelijk doen ze het volgend jaar weer :)

  1. Marieke 15 oktober 2014 at 13:05

   Ahh wat jammer! Maar dat hoop ik ook, het was echt tof. Volgens mij zijn er wel plannen om er een jaarlijks event van te maken!

 15. Girlontherun.nl, Kirsten 15 oktober 2014 at 14:45

  Leuk dat jij ook zo genoten hebt! En mooie tijd hoor!
  Heb je natuurlijk maar kort gesproken, maar wie weet komen we elkaar nog eens tegen :D Leuke foto’s & verslag, brengt me meteen weer terug naar zondag, en succes aankomende zondag he!

 16. Willemvk 17 oktober 2014 at 09:51

  Leuke loop zo. En wat is van der sar groot vergeleken met jullie dames

 17. Saskia 18 oktober 2014 at 18:51

  Gaaf hoor. Leuk verslag

 18. Indira 20 oktober 2014 at 21:08

  Wat fijn dat deze weer lekker ging. Kan ook niet anders toch met zo’n sfeertje!