Death by CrossFit

“Prepare to die.” Dat waren de woorden waarmee Lin me gisteravond verwelkomde bij CrossFit RTM. Ik had ingestemd met een proeflesje, aangezien ik momenteel allerlei sporten en lessen aan het Purchase lady era 100mg uitproberen ben. Lin is zelf erg enthousiast over CrossFit dus ach, dat moest ik ook maar eens testen.

Ik snapte nooit wat bedoeld werd metéeen ‘crossfit box!, maar nu wel: het is letterlijk een garagebox waar het hele gebeuren plaatsvindt. Voordat de proefles begon, was er een groep met wat meer gevorderde crossfitters aan de gang (inclusief Lin, dus). En dat zag er zA? heftig, zwaar en intimiderend uit, dat ik me direct afvroeg waar ik aan begonnen was. “Een ander vriendinnetje dat met me meeging moest bijna huilen”, deed Lin er nog een schepje bovenop. Ehh… help?

CrossFit
Met CrossFit train je zo effectief mogelijk meerdere aspecten tegelijk. Touwtje springen, rennen, roeien, sit-ups, gewicht heffen, box jumps, kettle bells, squats, push-ups, burpees en nog véél meer…

Tijdens een WOD (work-out of the day) weet je van tevoren niet wat je gaat doen. Je komt de box binnen en de instructeur vertelt je wat de bedoeling is, welke oefeningen je gaat doen die les (iedere keer verschillende). Het gaat erom dat je die in een bepaalde tijd op hoge intensiteit uitvoert, zo vaak mogelijk. Je stopt dus nooit, dat maakt het zo killing.

Burpees en jerrycans Detrol la cost without insurance
Omdat je voor bepaalde oefeningen eerst een techniektraining nodig hebt om ze goed te kunnen uitvoeren (en blessures te voorkomen), hield de trainer het voor ons beginners nog even simpel. In duo!s moest je 10 burpees doen, 20 box jumps, 300 meter rennen met een gevulde jerrycan en 40 sit-ups. En dat in 24 minuten zo vaak mogelijk. Mijn buddy was Lin, die na haar eigen les nog ‘even! onze proefles meedeed.

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik burpees de duivel vind. Ik was altijd van mening dat er niets erger is dan dat. Men, wat hA?A?t ik die oefening. Gisteravond niet. Er blijkt namelijk iets nA?g stommers te zijn dan burpees, namelijk: rennen met een gevulde jerrycan.

Wat daar stom aan is, vraag je je af? Nou, begin maar eens met het vasthouden van zo!n ding. Hoe dan?! Eén hand, twee handen, in je nek, op je rug… Niets voelt prettig. Het water klotst alle kanten op en dat rent K*T! Rennen an sich is al zwaar zat, laat staan met 10 kg water (en dat was nog de lichtste).

I did die Cheap hyzaar coupons
Lang verhaal kort: inderdaad, I did die. We haalden nét de vijf rondjes niet, we kwamen nog een paar sit-ups te kort. Maar wat gaf het veel voldoening! Helemaal stuk gaan voelt op het moment dat je het aan het doen bent echt niet tof, maar na afloop altijd wel.

Mijn eerste ervaring met CrossFit is een goeie. De sfeer is leuk, de keiharde muziek opzwepend, de oefeningen gevarieerd. Je kunt het bovendien zo zwaar maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door de snelheid vanéje oefeningen of het gewicht dat je gebruikt te verhogen. Zo is het voor iedereen leuk, ook voor beginners.

Of ik nu gelijk vaste gast word bij CrossFit RTM, weet ik nog niet. Ik heb mijn sportschoolabonnement ook nog en ik loop zo nu en dan hard. Maar ik vond het zeker cool om eens te hebben gedaan en zou het anderen absoluut aanraden! Nu wel benieuwd hoe mijn spierpijn zich gaat ontwikkelen… Auw.

2 Comments

 1. Kim 28 juli 2015 at 11:53

  Wow, klinkt zwaar.. Maar tegelijkertijd ook tof!
  Vind het altijd zo bizar dat er altijd weer iets zwaarders is..
  Ik begon met losse oefeningen in de zaal (heavy), toen ging ik groepslessen doen (nog meer heavy) en nu zie ik dit: NIET TE DOEN!
  Ik zou denk niet eens durven te crossfitten..
  Respect!

 2. Fleur 28 juli 2015 at 21:04

  Ik ben sinds paar maanden bezig en net als Lin helemaal verslaafd geraakt. Zo leuk dat het elke keer anders is en de mentaliteit in de groep vind ik ook echt fijn, aan de ene kant wil je de ander verslaan door net iets meer of sneller, aan de andere kant wordt je volop aangemoedigd door elkaar. Krijg er daardoor veel meer energie van dan alleen in de sportschool trainen zoals eerst. Benieuwd of je ook verslaafd raakt als je vaker gaat!