Sneeuw

Waarschijnlijk moet ik direct nadat ik de laatste punt van deze blog heb gezet afkloppen, maar ik heb nog amper sneeuw gezien. Gistermiddag, toen ik in Amsterdam op mijn werk uit het raam keek, dwarrelden er wat ieniemienievlokjes naar beneden, maar dat mocht eigenlijk niet eens sneeuw heten. Op tv en online zie ik de meest winterse taferelen voorbij komen: kinderen die sneeuwengelen en -poppen maken, grachten waar de ijsdikte wordt gemeten voor de eerste marathon op natuurijs en vaders die de sleetjes van hun kroost voorttrekken. Ik heb het, tot nu toe, nog weten te ontwijken. En dat wil ik graag zo houden.

Begrijp me niet verkeerd, sneeuw is prachtig. Zeker als het er net ligt, nog spierwit en onaangetast. Als er nog geen blubberlaarzen doorheen hebben gebanjerd en het nog niet verworden is tot snot. Maar het is ook verrekte onhandig. Ten eerste natuurlijk omdat ik drie tot vier keer per week naar Amsterdam moet en de NS niet héél goed (understatement van het jaar) is in anticiperen op vrieskou en sneeuwval. Elk jaar is het weer raak en moet ik mezelf er mentaal op voorbereiden dat ik toch regelmatig te kampen zal krijgen met vertraagde, overvolle en uitgevallen treinen. Wat me dan nooit lukt; probeer maar eens ‘zen’ te blijven als je als haringen in een ton veertig minuten lang mag staan, tussen de net zo sjaggo mensen als jij.

Ten tweede heb ik dit jaar een extra belang: ons mooie nieuwe huis! Op dit moment zijn de bouwvakkers elke dag hard aan het werk om het blok huizen waar ons nieuwe optrekje onderdeel van is uit de grond te stampen. Ze gaan lekker; ons huis heeft zelfs al muren en de tweede verdieping komt eraan. Om alles op tijd af te krijgen, dat wil zeggen: voor de bouwvak, mag het natuurlijk niet enorm gaan vriezen. Dan komt de bouw namelijk stil te liggen (ook bouwvakkers hebben rechten!) en lopen we vertraging op. En ik kan nu al niet wachten tot ik ons eerste echte eigen huisje kan gaan inrichten!

Dus: hoe leuk al die witte plaatjes ook zijn, ik wil een milde winter. Dan mag volgend jaar de sneeuw een meter hoog in de straten (en in onze tuin!) liggen.

Beeld: unsplash.com

16 Comments

 1. Pien 20 januari 2016 at 13:07

  Juist! Geen sneeuw! Onze huisjes moeten snel af zijn! Lekker sneeuwpoppen in de tuin maken volgend jaar! ❄️❄️

 2. Johan 20 januari 2016 at 13:08

  Van mij mag het in het weekend gaan sneeuwen. Beste hardloopweer :)

 3. Paulien 20 januari 2016 at 13:16

  Heel mooi en gezellig die sneeuw❄️⛄️, maar daarna wordt het glad en blubber!

 4. Henk-Jan 20 januari 2016 at 13:16

  Ik vind het wel fijn hoor, dat koude weer! Ik was er wel aan toe. Maar sneeuw hoeft van mij ook niet zo. Vooral niet als het dan glad wordt.

  Maar goed, ook vorst brengt de werkbare dagen voor je nieuwbouwwoning in gebaar. Dus laten we het gewoon rond het vriespunt houden. ;)

 5. Roelie 20 januari 2016 at 13:19

  Helemaal mee eens!! Sneeuw is het mooist in de bergen en daar wonen wij nou eenmaal niet ;).
  En ja die bouwvakkers gun je ook geen werkeloze winter!

 6. Bianca 20 januari 2016 at 13:38

  Normaal vind ik het heerlijk, die vrieskou in de winter. Misschien zelfs met sneeuw, hoe onhandig dat ook is. Maar dit jaar, nee, nu niet. Minstens 5 graden moet het zijn, dan kan er namelijk gewoon gemetseld worden… Wat je allemaal niet leert van een nieuwbouwhuis kopen! Wij verwachten elk moment het dak erop te hebben en de bakstenen liggen dus klaar om gemetseld te worden, maar ja, dat koude weer he… Zullen we de winter maar overslaan dit jaar?

 7. Marlies 20 januari 2016 at 13:43

  Laat maar komen die sneeuw. In Uithoorn. Wat dan hier valt, valt in Rotterdam niet. ✔️

 8. Manon 20 januari 2016 at 13:51

  Ik vind sneeuw erg mooi, maar na 1 week ben ik het wel zat

 9. Dollie Brouwer 20 januari 2016 at 14:15

  Voor jullie hopen dat er idd niet te veel sneeuw valt, kunnen ze lekker doorwerken aan jullie eigen huisje!

 10. Ilse 20 januari 2016 at 15:22

  Sneeuw is heerlijk om in hard te lopen dus er mag van mij best wel meer sneeuw komen!

 11. Quirine 20 januari 2016 at 17:25

  Ik vind het stiekem ook heerlijk..
  De kinderen uit de klas waren gister zó verwonderd… Ze vroegen aan mij: ‘juf, is dat échte sneeuw?’. (Nee.. nep, nou goed?!). Haha!! Ze vonden het geweldig!!!

 12. Eva - eighty7 20 januari 2016 at 20:23

  Sneeuw is leuk op bergen in de Alpen, verder vind ik er niks aan ;) Hoop voor jullie dat ze gewoon lekker kunnen blijven doorwerken aan jullie optrekje.

 13. Wanda 21 januari 2016 at 20:10

  Dan mag je wat dat betreft blij zijn dat je niet het in noorden woont! Wij hebben hier nog steeds sneeuw liggen, wordt nu gelukkig wel minder, maar er lag de afgelopen dagen een flink pak. Helaas…

 14. Mylene 22 januari 2016 at 15:10

  Haha, ja het heeft echt z’n voor- en nadelen. Wat betreft de kiekjes smacht ik naar sneeuw en op dit moment werk ik veel thuis, waardoor ik toch niet echt hoef te reizen. Maar het kan ook zeker voor heel veel gedoe zorgen. Vooral met die treinen. En als al het sneeuw poepbruin is geworden en het daarna ook nog eens gaat ijzelen, is het eigenlijk alleen maar kut (sorry). Het meest ideale zou zijn: een dagje sneeuw en daarna is het in één seconde helemaal weg, haha!

 15. Noelle 23 januari 2016 at 18:33

  Ik denk er zo over: als ik niks hoef te doen en geen stap buiten hoef te zetten is sneeuw geweldig. Zo mooi :P Maar zodra ik naar buiten moet, wil ik geen sneeuw zien. Te koud en ik loop als een Grinch naar mijn auto :S

 16. rachel 02 februari 2016 at 11:50

  ik heb serieus de pest aan sneeuw en kou!! niet alleen omdat mijn lichaam het niet aan kan maar ook omdat het bedrijf hier plat ligt dan (bouwbedrijf) en daar worden je als ondernemer niet happy van!!
  neuh geef mij maar voorjaar en de zomer goed :d