Brouwertje’s Favorites: serie-aanraders #5

Bloggen mag ik dan momenteel even niet zo heel vaak meer doen, series kijk ik des te meer! Ik ben echt verslááfd, bijna elk vrij momentje gebruik ik om me even helemaal onder te dompelen in een totaal andere wereld. Vaak met Johan, die is er net zo gek op als ik, maar net zo regelmatig alleen, als Johan aan het werk is of als ik in de trein zit bijvoorbeeld. Dus ik vond het wel weer eens tijd voor een nieuw lijstje aanraders! (En laat me ook vooral jouw tips weten in de comments.)

Lees ook mijn eerdere serie-aanraders: deel 1deel 2deel 3deel 4

Bloodline
Bloodline is een Netflix Original die zich afspeelt op de Florida Keys. Weer eens wat anders dan New York of Washington, en extra leuk omdat wij daar op vakantie zijn geweest. De dramaserie draait om pa en ma Rayburn die een goedlopend hotel runnen en vier volwassen kinderen hebben. Oudste zoon Danny is het zwarte schaap van de familie en is niet meer in beeld, tot hij voor een familiefeest toch terugkeert naar huis. En dan begint de ellende…

Bloodline komt wat langzaam op gang, maar na een aflevering of vier waren Johan en ik verslaafd. Het is Amerikaans drama op z’n best, elk familielid blijkt wat op z’n kerfstok te hebben en de shit wordt groter en groter. De personages zijn enorm interessant en de spanning stijgt per aflevering. Welk geheim draagt de familie met zich mee en hoe loopt het met iedereen af?

Rita
Ik ben gek op Deense series. Vanwege de taal, maar ook de leuke mensen die er meestal in spelen. Rita was de eerste “luchtige” Deense serie die ik keek en I love it! Rita is juf op een school en alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze rookt flink, drinkt en sekst met de directeur (en met de vader van een leerling, en met haar hertrouwde ex). Rita is zo’n toffe juf die door alle leerlingen op handen gedragen wordt, maar ondertussen wel eigen sores heeft waar ze mee moet zien te dealen.

De serie is herkenbaar, grappig maar op z’n tijd serieus en de hoofdrolspeelster zet Rita geweldig neer. Wat een leuke, mooie vrouw! Zo’n fijn doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-type. Ik heb de drie seizoenen die op Netflix staan er héél snel doorheen gejaagd.

How To Get Away With Murder
Als je zin hebt in wat spanning en sensatie, is How To Get Away With Murder jouw serie (te zien op Netflix). Viola Davis speelt Annalise Keating, die naast topadvocate ook docent is aan de universiteit. Daar leert ze haar rechtenstudenten hoe je wegkomt met moord. De besten uit haar klas mogen op haar kantoor stage lopen; een interessante werkervaringsplaats tot ze zelf betrokken raken bij een afschuwelijke moord. En hoe los je dat nu op?

Deze thrillerachtige dramaserie zit te gek in elkaar, met flashbacks en flashforwards die het verhaal nog interessanter maken. Het acteerwerk is top, Famke Janssen heeft er ook een rol in, en het is gewoon echt spannend!

Luther
Een oud-collegaatje van me is idolaat van Idris Elba, dus die had al een paar keer gezegd dat we Luther móesten gaan kijken. Het is een Britse psychologische politieserie met Elba als de briljante inspecteur John Luther, die op geheel eigen wijze op misdadigers jaagt en complexe zaken oplost. Vol overgave lapt hij regels aan z’n laars en neemt hij enorme risico’s. Ondertussen worstelt ie ook nog met zijn eigen demonen.

Het acteerwerk in Luther is zo sterk, ik snap heel goed waarom mijn collega me deze serie aanraadde. De moordzaken zijn spannend, de beelden rauw en het Britse accent heerlijk. Het enige nadeel: het vierde en tevens laatste seizoen telt slechts twee afleveringen die eigenlijk overbodig zijn. Luther had moeten stoppen na het derde deel, op het hoogtepunt. Maar toch: aanrader!

New Girl
Tussen alle serieuze, soms wat ingewikkelde series moet ik ook altijd iets vrolijks en makkelijks kijken. Soms heb je even behoefte aan ‘gewoon leuk’ in plaats van enorme diepgang. New Girl is daarvoor heel erg geschikt. De serie gaat over de sullige, ietwat vreemde Jess die vanwege een verbroken relatie op zoek gaat naar woonruimte en een kamer vindt bij drie vrijgezelle mannen in huis.

Alle personages zijn eigenlijk super raar, daar moest ik in het begin een beetje aan wennen. Hun vage gewoontes en zeer bijzondere dialogen maken dat je regelmatig zo’n gevoel hebt van: huhh?? Maar stiekem moet je er ook gewoon enorm om lachen. Je sluit Jess ongetwijfeld in je hart en de onderlinge vriendschap is hartverwarmend. Fijne feel good!

16 Comments

 1. Sabien 21 juni 2016 at 08:51

  Ga ook 30 Degrees in February kijken, is zweeds/thais en fan-tas-tisch!

  1. Marieke 21 juni 2016 at 11:22

   Thanx voor de tip!!

 2. rachel 21 juni 2016 at 13:12

  ik kijk dus werkelijk helemaal geen series he :| niet omdat ik het niet leuk vind want het was voorheen wel anders maar nee ik kijk zowat alle programmas op tlc hahah, maar ik ga eens kijken naar deze en kijken of dat mij wel vasthoud op het scherm :)

 3. Sabine 21 juni 2016 at 15:39

  Ik heb net alle afleveringen van Grace & Frankie gekeken: geweldig! Ga denk weer eens beginnen aan een andere serie :)

 4. Marieke 21 juni 2016 at 17:54

  Orphan Black!!!

  1. Marieke 21 juni 2016 at 21:43

   Ja, ben ik nu bij seizoen 4! Heel tof idd!

 5. Nina 21 juni 2016 at 19:16

  Leuk, thanx voor de tips! Eigenlijk ben ik niet echt een serie kijker, maar moet 2 weken rust houden dus tijd zat voor leuke series! Was ooit begonnen in PLL maar kom er niet doorheen. Rita klinkt leuk, dus daar ga ik vanavond maar aan beginnen

 6. Ilse 21 juni 2016 at 20:00

  Rita wil ik ook nog eens kijken!

 7. inge 22 juni 2016 at 09:14

  ik wou net zeggen, 30 degrees in february! maar iemand was me al voor. (maar echt, zo tof!) ik vond de millennium serie ook goed, heb je die al gezien?
  rita vond ik ook zo cool! en heb je downton abbey al gezien? heel wat anders dan het lijstje hierboven, maar goede serie!

 8. Monique | WritingMonique 22 juni 2016 at 09:37

  Wat een leuke aanraders! New Girl moet ik echt weer gaan kijken, ben ooit gestopt maar ik weet eigenlijk helemaal niet waarom!

 9. Sheila 23 juni 2016 at 12:59

  Gisteren heb ik Jungle Book gezien en toen begon iemand ook over Luther (omdat de acteur zijn stem heeft geleend aan de film). Als ik het zo lees, moet ik het maar eens gaan bekijken.

  Rita zag ik voorbij komen op Netflix, maar het sprak me niet aan. Nu ik lees dat het een Zweedse serie is, wil ik hem wel zien. Die zijn teminste (net zoals de Nederlandse series) gewoon rauwer en realistischer dan de Amerikaanse.

  Ik had het er eens over met een vriend. Een Amerikaanse filmmaker. Ik stuurde wat titels van Nederlandse/Vlaamse films. Hij was onder de indruk hoe echt de karakters waren (bijvoorbeeld weinig make-up en mensen werden echt wakker in films met hun haar in de war) en hoe rauw de filmbeelden waren. Hij vond het erg gaaf.

 10. Roelfina 29 juni 2016 at 19:02

  Rita staat hier ook nog op het to watch lijstje, binnenkort maar eens aan beginnen.

  Bloodline leek me niet zo heel erg boeiend, beetje meer van hetzelfde zeg maar zoals Amerikaanse series wel vaker zijn. Als ik jouw review zo lees, moet ik meer denken aan Zwarte Tulp, klopt dat? Dat vond ik namelijk wel leuk om te kijken, dus dan komt hij op het lijstje erbij ;-)

  1. Marieke 30 juni 2016 at 09:29

   Ik heb Zwarte Tulp nog niet gezien! Dus ik weet het niet…

   1. Roelfina 30 juni 2016 at 21:38

    Ik ga er volgende week gewoon aan beginnen, dan merk ik het vanzelf :-)

 11. Marcella 30 juni 2016 at 18:19

  Leuke aanraders! Je maakt me nieuwsgierig naar Bloodline!

 12. Mylene 08 juli 2016 at 12:04

  Rita lijkt me wel interessant. Deense (of überhaupt Scandinavische) series/films hebben me altijd wel geboeid. Die ga ik eens proberen! En Luther staat al heel lang op mijn lijstje, maar ik kom er maar niet aan toe, omdat ik steeds weer andere series moet bijkijken, haha. Ik kijk nu weer Orange is the New Black, het laatste seizoen. Daar ben ik wel even zoet mee, want ik merk dat ik niet meer zo’n bingewatcher ben als eerst…