Uit de oude doos: Eerste Communie

Een flinke tijd geleden ben ik hier op mijn blog de rubriek ‘Uit de oude doos’ begonnen. Ik heb letterlijk een grote doos vol oude, nergens bijhorende foto’s in de kelder staan. Stuk voor stuk zijn het pareltjes waar bijzondere herinneringen aan kleven.

Ik vind het zonde om er helemaal niets mee te doen en ze in de kelder te laten verstoffen, dus pik ik er graag zo nu en dan eentje uit om het verhaal rondom die foto te vertellen. Ik had een tijd lang geen scanner, maar nu ik bij Johan woon weer wel. En dus is het tijd om deze rubriek nieuw leven in te blazen!

Bij het snuffelen in de doos viel mijn oog op dit kiekje van mijn ouders, mijn broertje Jesper en ik. Ik zat in groep 4 toen ik me in de plaatselijke katholieke kerk moest melden voor mijn Eerste Communie. Voor het eerst mocht ik een hostie eten en een slok wijn drinken. Wat voelde ik me belangrijk. Na afloop vierden we met familie en vrienden feest in onze tuin en kreeg ik kadootjes.

Ik weet nog dat ik met mijn moeder op pad ging voor een geschikte outfit. Het liefst wilde ik zo’n kitsch witte bruidsmeisjesjurk, maar dat kreeg ik er helaas niet doorheen. Mijn moeder was wel goed, maar niet gek. Met deze zomerse jurk met knalroze tulpen was ik uiteindelijk ook tevreden, maar eigenlijk alleen omdat ik er dit hoedje bij mocht en witte kanten handschoentjes, die ik helaas op deze foto niet meer aan had. (Kijk ook hoe schattig mijn 3,5 jaar jongere broertje was!)

Uiteindelijk heb ik weinig meer met het katholieke geloof gedaan. In groep 8 was daar nog wel het Vormsel, maar dat was het wel. Zo af en toe ging ik nog (mee) naar de kerk, met Kerst of Pasen, maar ook dat doe ik inmiddels niet meer.

Wie heeft er vroeger ook communie gedaan?

LEES OOK:

14 reacties

 1. Ja ik, lááng geleden en idd het vormsel maar net als jij daarna niets meer mee gedaan..
  Mijn jurk leek wel een beetje op de jouwe.. schat dat het een beetje in dezelfde periode geweest moet zijn gezien de ‘klederdracht’ grappig…
  Leuk om op deze manier nog iets met oude foto’s te doen!

 2. Aah wat een lieve foto! Ik heb ook mijn eerste communie gedaan. In en door mijn moeder zelfgenaaide bloemetjesjurk. En ik mocht er hele mooie nette rode schoentjes bij aan. Zal eens kijken of ik die foto kan vinden, dan deel ik hem ook een keer. Leuk idee om dit soort jeugdherinneringen te delen :-D

 3. Wat een schattige foto! En dat jurkje, geweldig haha. Ik had een roze jurkje met zo’n soort van ‘slabber’ zoals ik het maar even noem :P En mijn haren helemaal ingevlochten met lintjes ertussendoor. Prachtig ;) Ik heb ook het vormsel gedaan en kom met kerst in de kerk, maar voor de rest heb ik er niet meer zo veel mee. Ik zie meer in het Boeddhisme.

 4. De dag voordat we de communiefoto’s lieten maken, trok ik mijn voorste melktand uit. Ik in eerste instantie heel fier. Mijn moeder boos :-)))

 5. Wat Lwuk ! en dit kan ik me nu niet meer herinneren, en moet er toch wel bij zijn geweest, denk ik !

 6. Oh zo lief! Ik had een wit jurkje en was door zo ontzettend blij mee! Misschien ook eens een blogje plaatsen met foto’s uit de oude doos haha

 7. oh hahaha wat een truttig geheel, dit was jaren ’80 toch? hahahaha geweldig. en dat vest idd veel te groot hihi ^^
  niet katholiek hier, dus geen communie. wijn drinken op je 7e, dat het nog goedgekomen is met je zeg hahaha

 8. Ik ben een maand of 5 ouder dan jij, dus heb in dezelfde periode eerste communie en het vormsel gedaan. Ook ik had een zelfde soort jurk, maar dan met blauwe bloemen. En een soort slab, las daar in een andere reactie ook over, was kennelijk hip toen. Ik kom al jaren nooit meer in de kerk. Alleen met begrafenissen dan.

 9. Ik heb het zelf ook gedaan :) Maar toen ik 13 werd mocht ik zelf bepalen of nog mee naar de kerk wilde gaan of niet. Sindsdien ben ik niet meer geweest :)

 10. Ik ook! Én vormsel en misdienaar geweest en in september trouwen we ook in onze kerk :-) Ik ben redelijk actief met het geloof maar vanuit eigen keus, dus mijn communie deed ik pas rijkelijk laat (12 jaar), net als mijn Vormsel toen ik 15 was. Schattige foto :-)

 11. Geweldig om te lezen..

  Ik ben alleen gedoopt overigens. Ben hervormd dus communie is n.v.t bij mij haha. Ik doe overigens er ook niks mee.

 12. Zo schattig! Ik heb ook het hele rijtje doorlopen, dopen, communie en vormsel. Ga nu niet meer naar de kerk toe, maar heb het tot en met mijn middelbare schooltijd nog wel regelmatig gedaan. Kan het mij nu amper meer voorstellen…