Brouwertje’s Favourites: Hotspots Utrecht

De stad waar ik jaren heb vertoefd, tijdens en na mijn studie. De stad waar ik vroeger, toen ik nog bij mijn ouders in Culemborg woonde, altijd ging shoppen en later stappen. De stad die ik heb verlaten voor de liefde. Utrecht, oh oh Utrecht…

Een tijdje geleden gingen Johan en ik er een dagje shoppen. Zo wandelend over de grachten, herinneringen ophalend aan de tijd dat het nog mijn thuis was, hielden we de optie om ooit naar Utrecht (terug) te verhuizen open. Waarom ook niet: we kennen het allebei goed (Johan heeft er ook gestudeerd), het is lekker centraal, sfeervol en mijn familie woont dichtbij. Hoe welkom en fijn ik me ook voel in Rotterdam, Utrecht zal ik nooit helemaal vergeten.

Een mailtje van lezeres Annemieke deed me weer nadenken over Utrecht. Annemieke is er pas geleden gaan wonen en kon nog wel wat tips gebruiken. Nu wil ik niet beweren dat ik weet waar in Utrecht het nu hip & happening is, maar mijn eigen favoriete plekjes kon ik natuurlijk wel met haar delen. En ook met jullie!

– Voor een goeie geitenkaassalade moet je bij Le Journal op de Neude zijn. Vooral in de zomer is het daar lekker op het terras goed toeven.

– Zin in een overheerlijk Italiaans broodje? Haal ‘m bij Bigoli! Toen ik nog bij Randstad in het centrum werkte, aten we dat regelmatig als lunch.

– Tapas eet je bij El Mundo in de Voorstraat of (recentelijk ontdekt) bij Grand Café Maria aan de Mariaplaats. Ik krijg gelijk honger, haha!

– Tijdens mijn Randstad-lunchpauzes van een uur sprak ik ook weleens met een vriendin buiten de deur af. Bij ’t Gras van de Buren nam ik dan vaak de 5 euro-lunch: een dikke, goed belegde boterham en een drankje. Het is sowieso ook een leuk en relaxt (studenten)café.

Cocktail time! Bij Lust in de Nobelstraat zijn ze lekkerrr… (Oh, ik zie op de site dat het nu Lieve Lust heet.)

– Toen Johan en ik een tijdje geleden naar de Utrechtse Schouwburg gingen, dronken we vooraf een wijntje bij café Heerenplein. Ook ging ik daar met mijn volleybalteam weleens stappen op zaterdagavond. Ik wil daar ook graag eens een keer eten.

– Voor de in mijn optiek beste high tea ga je naar De Bakkerswinkel, mmmm!

– Tijdens mijn studie had ik het geluk in de prachtige wijk Wittevrouwen te wonen. Ik had voor 190 euro per maand een kamer in de Poortstraat, een zijstraat van de bekende Biltstraat. Prrrrima! Zeker omdat ijssalon Roberto op loopafstand lag: daar haal je écht het beste Italiaanse ijs van Utrecht!

– Voor smakelijke spareribs ga je naar Gauchos (zit in meerdere steden, vind ik een topconcept) of Broadway, allebei aan de Oudegracht. Lekker vlees van de grill, mmmm!

– Met Utrechtse vrienden aten Johan en ik vorig jaar bij Indonesisch restaurant Blauw. We kozen de rijsttafel met vlees & groenten en wow, wat kregen we veel! De hele tafel stond vol met allerlei schaaltjes vol lekkers. Enorme aanrader!

– Op vrijdagavond ging ik altijd graag naar Havana. Voor heerlijke fajitas (of tapas), cocktails en een dansje.

– En dan natuurlijk: sushi! Ik hou gewoon van zo’n all you can eat-concept, kan er niks aan doen. Ik wil zo veel sushi eten als ik op kan! In Utrecht ga ik daarvoor altijd naar Sushi Qube of Sumo. Bestellen en laten thuisbezorgen doe je bij Sushi Wang. Die kenden na een tijdje gewoon mijn naam + bestelling en bijbehorend adres uit hun hoofd. Oeps…

(Oud-)Utrechters: vul de lijst gerust aan! Ik ben er al een tijdje weg en ben dus niet heel goed op de hoogte van nieuwe plekjes. Kan ik ook weer mooi gebruiken voor als we ooit teruggaan… :)

18 Comments

 1. Jenny 28 maart 2014 at 15:12

  Hihi alleen maar eten! Nu heb ik honger… gezellige stad utrecht. Ik shop er weleens.

 2. Julia 28 maart 2014 at 15:18

  Meneer Smakers voor de lekkerste hamburgers ooit!

 3. Michelle 28 maart 2014 at 15:20

  Leuk lijstje. Ik krijg wel honger als ik er zo naar kijk hoor! Laatst at ik bij Sumo in Utrecht, heeeerlijk. Ik wil ook nog eens tapas eten in Utrecht, dan pak ik deze lijst er eens bij.

  XX Michelle

 4. Anneroos 28 maart 2014 at 15:36

  Bar Walden bij de Dom! Hele fijne muziek en de allerrrrlekkerste pasta (en andere gerechten) voor maar €12, inclusief een broodje vooraf en een nagerecht!

 5. Ilse 28 maart 2014 at 16:08

  Ik heb laatst bij ’t Gras van de Buren gegeten en het was super lekker en heel gezellig! Vond het wel jammer dat er niet veel tafels beschikbaar waren en we daar op de bank met ons bord op schoot zaten, maar voor zo’n fijn prijsje is dat eigenlijk ook helemaal niet erg!

 6. Sheelagh 28 maart 2014 at 16:21

  De allerbeste sushi is toch bij Kyushu in de Voorstraat als je het mij vraagt. En voor echt chique uit eten: bij Culinair Podium heb ik echt goddelijk gegeten. Verder the Village voor lekkere koffie, en de Markt voor lekker Italiaans. Love my town!

 7. Linda 28 maart 2014 at 16:46

  De Yoghurt Barn is echt een aanrader! Echt alles wat ze er hebben is heerlijk, hangt een hele leuke sfeer, je kan heerlijk hightea’en en dan zijn er ook nog eens stopcontacten en wifi. Ideale werkplek!

 8. Rory 28 maart 2014 at 17:31

  Veel gezelligheid en hele lekkere speciaalbiertjes van de tap bij Springhaver Café. Heerlijk terras waar je tot laat het zonnetje pakt. De lekkerste koffie toch echt bij Orloff. Blauw is inderdaad goed (ik ben zelf Indisch dus zeer kritisch). Café West (wat uit het centrum) is erg leuk en kindvriendelijk.

 9. Annemieke 28 maart 2014 at 17:34

  Yeah, herkenbaar lijstje! Zo leuk hoe je schrijft over je liefde voor Utrecht en zeker omdat ik dat heb met Rotterdam. Net andersom. ;-)

  Maar idd, Utrecht is heerlijk! Ik woon er nog maar een half jaar, maar ben nu al verliefd. Ik verwacht dat ik jouw lijstje binnenkort kan aanvullen en zal dan jou t.z.t. weer van advies voorzien als je (misschien) weer terug komt naar Utrecht! Nogmaals merci voor je mail. :-)

 10. Chantal 28 maart 2014 at 18:19

  Wat een fijne tips! Ik studeer sinds kort in Utrecht (woon er niet) en dan is het soms toch leuk om met wat studiegenootjes ergens te gaan eten ;)

 11. Ines 28 maart 2014 at 19:11

  Nu ben ik ook best beneiuwd naar Utrecht!

 12. Mille Pagine 28 maart 2014 at 20:30

  KEEK (Kunst en Eerlijk Koffie) in de Twijnstraat is mijn laatste ontdekking :-)
  En ja, Roberto is natuurlijk de beste.

 13. Marcella 28 maart 2014 at 22:23

  Utrecht is een heerlijke stad, ik moet er echt weer es naartoe. En dan neem ik jouw tips zeker mee, tof om de stad nog beter te leren kennen!

 14. mirthe 28 maart 2014 at 23:02

  Broodje Mario! Aan de gracht, hele lekkere broodjes! ze hebben geloof ik een kraam net langs de sissyboy en tegenover de AH to go :)
  stamt zelfs uit de studententijd van mijn moeder dus dat is al een jarenoud recept!

 15. Indira 29 maart 2014 at 09:20

  Bij Le Journal is ALLES lekker!

 16. Andrea 29 maart 2014 at 10:03

  Ondanks dat ik ook een tijd in Culemborg heb gewoond was ik helemaal niet zo’n fan van Utrecht terwijl het wel een fijne stad is. Ik ken dan ook niet veel restaurants, maar De Markt vind ik wel erg leuk! Heerlijk Italiaans eten!

 17. Sanderijn 30 maart 2014 at 18:38

  De tips die ik nog mee wilde geven (Yoghurt Barn en Mario) zijn (gelukkig!) in de reacties al gegeven. Deze mogen namelijk niet ontbreken in het Utrechtse rijtje.

  Daarnaast is de Twijnstraat vol met leuke winkeltjes en is de streekmarkt die eerst daar te vinden was, vanaf volgende week te bezoeken op de Mariaplaats. Lekker dicht bij de stad, dus daarna kan je zo door!

  Wat je nu ook zeker moet (proberen) te doen is een rondleiding door het nieuwe TivoliVredenburg gebouw. Dat gaat in juni echt officieel open, maar de komende tijd zijn er nog leuke rondleidingen te volgen en kan je het gebouw in alle rust bekijken.

  De plekken om leuk te stappen ken ik niet meer zo goed (ben ooouuuud!!) maar in de buurt van Ledig Erf, Olivier of bij ’t Wed zijn altijd leuke kroegjes te vinden. Al ken je die plekken als student al vast!

  Have fun in Utreeegh! :)

 18. Con leche 07 april 2014 at 14:35

  De Yoghurt Barn en Pickles (voor een heerlijke hamburger met een goed glas wijn) zijn ook echte aanraders!