Brouwertje’s Bakery: Brownies met gezouten karamel

Ik was dus jarig. En ik kreeg een plukje visite ’s avonds (ik vierde het niet écht), dus wilde ik iets lekkers bakken. Ik vind bakken namelijk heel leuk om te doen! De reden dat het er dan toch niet zo vaak van komt, is dat we maar met z’n tweetjes zijn en ik niet wil blijven zitten met een hele taart, schaal vol brownies of een lading cupcakes (in verband met schransgevaar…). Maar nu kon ik mooi trakteren!

Iris had mij, en vele anderen, op Twitter al lekker gemaakt met plaatjes van haar goddelijke brownies met gezouten karamel. Volgens haar móesten we dit gewoon maken. Aangezien Tony’s met karamel-zeezout mijn favoriete chocolade ever is, kon dit niet anders dan ook meesterlijk smaken.

Dus ik kocht alle benodigdheden en dook de keuken in met dit recept van de blog Eten volgens mij. Jawel, ik maakte de gezouten karamel dus óók helemaal zelf! *zichzelf enorm stoer vindt* Dat doe je door suiker met water te koken en er, als het bruin wordt, boter, slagroom en wat lichte basterdsuiker aan toe te voegen. En op het laatst, als het is afgekoeld, nog zeezoutvlokken – die ik bijna niet had gevonden, want de Appie had ze diep onderin het kruidenvak weggestopt.

Ik smolt vervolgens chocolade met boter (wat ziet dat er toch geweldig glimmend goddelijk geniaal uit) en creéerde een perfect browniebeslag. Ik deed de helft in mijn bakblik, goot er de helft van de karamel overheen en vervolgens de rest van het beslag. En tot slot dus nog een topping van het restje gezouten karamel. Het was de bedoeling dat ik er met een mes dan een sierlijk patroontje in zou trekken, maar dat lukte niet helemaal. Ach, het gaat bij zoiets om de smaak, zeg ik altijd maar.

En die was to die for. Ik kan niets anders zeggen. Mijn hemel, wat waren die brownies lekker. Ook bij mijn visite vielen ze erg in de smaak en steeg ik direct in aanzien. ‘Jij bent echt goed’, zei Johan. En ik was het zomaar hartstikke met hem eens.

De volgende dag waren er nog stukjes over en snoepte ik er samen met goede vriend Henk-Jan na zijn CPC Loop lekker van. De brownies waren nóg iets kleffer en dus nóg smakelijker. Voor zover dat kon.

Echt, maak dit! Voor mensen van wie je houdt of toch gewoon lekker een hele schaal voor jezelf.

20 Comments

 1. Nuria 11 maart 2015 at 08:00

  Looking good! Het water loopt me in de mond!!

 2. Kimberly 11 maart 2015 at 08:01

  Wauw, ze zien er goddelijk uit! Ik had ze ook al gezien bij Iris en ook toen had ik zoiets van, die MOET ik eens maken. Jammergenoeg ben ik nu aan het afvallen en ik heb het gevoel dat ik hierdoor direct 10 kilo aankom, haha.

 3. Brenda (kookt) 11 maart 2015 at 08:09

  Het is nog vroeg, maar het water loopt me in de mond. Ik ben een echte brownielover maar deze brownies heb ik nog nooit geproefd. Daar moet snel eens verandering in komen geloof ik.. ;)

 4. Simone 11 maart 2015 at 08:43

  Dit heb ik dus echt direct opgeslagen! Lijkt me echt TE lekker!

 5. Sabien 11 maart 2015 at 08:46

  Tja ik maak liever brownies met avocado maar…. HAHAHA grapje, ik MOET dit maken!

 6. Daphne 11 maart 2015 at 09:16

  Ik had ze naar aanleiding van het artikel van Iris ook al gemaakt. Ook, inderdaad, met lichte angst voor de karamel, maar dat kwam helemaal goed! Ze waren goddelijk, echt. Die van jou zien er ook prachtig uit!

 7. Anne 11 maart 2015 at 09:21

  Hahaha Sabien!! Precies, good old vette suikerige brownies. Door je omschrijving kan ik er toch ook vrijwel niet onderuit om ze te maken… Eerst maar eens een plukje visite regelen om 1 of andere reden want schransgevaar ligt hier ook op de loer.

 8. Ploni 11 maart 2015 at 09:33

  Wauw! Deze moet ik maken! Gelukkig is mijn vriend bijna jarig :)

 9. Maaike 11 maart 2015 at 09:38

  Oef, dit ziet er heerlijk uit <3

 10. Iris 11 maart 2015 at 09:57

  Zo leuk dat je ze hebt gemaakt en dat je ze net zo lekker vond! Ze zijn echt goddelijk! Ik krijg meteen weer zin om ze te maken haha <3 Gelukkig geef ik binnenkort een klein etentje voor familie, dan kan ik deze brownies maken als dessert. Nu al zin in :D

 11. Henk-Jan 11 maart 2015 at 13:15

  Ze waren superlekker! Prima sportvoer dit. Zowel brandstof vooraf, als recovery/comfort food achteraf. Heeeerlak! :-P

 12. Ilse 11 maart 2015 at 13:48

  Dit klinkt echt heerlijk, ik ben alleen ook bang voor de schranservaring dus maar even wachten tot ik bezoek krijg! :)

 13. Marleen 11 maart 2015 at 14:17

  Wauw, ziet er echt heerlijk uit!

 14. Annemieke 11 maart 2015 at 14:32

  OMG, een stukje please. ;-)

 15. Mylène 12 maart 2015 at 08:59

  Oh dear lord, wakker worden met deze plaatjes is niet echt slim. Helemaal nu ik juist heel erg gezond probeer te leven, haha.

 16. Ines 12 maart 2015 at 18:07

  Dit klinkt geweldig :D

 17. Marcella 19 maart 2015 at 08:02

  Klinkt heerlijk Marieke, wat een tof recept om je verjaardag mee te vieren. Yummie!

 18. rachel 19 maart 2015 at 16:43

  oh my…… alleen de combi zout en karamel? lijkt me wel appart! anyway ik sla je recept op en gaat eens de keuken in !

 19. Kelly 11 mei 2015 at 01:26

  Dit gerecht ziet er heerlijk uit. Kan niet wachten om het te proberen! Heb gelijk trek ervan gekregen.