Liefde voor mijn e-reader (+ Kobo Plus-tips)

Het heeft even geduurd voordat ik om was, maar nu kan ik niet meer zonder. Twee jaar geleden kreeg ik ‘m voor mijn verjaardag en dat bleek een van de beste cadeaus ooit: mijn e-reader!

Zelf had ik nooit gedacht dat ik uiteindelijk overstag zou gaan. In 2014 schreef ik er nog een blogje over (handig, zo’n archief): dat ik de stap naar digitaal lezen zo enorm groot vond. Dat niets op kon tegen de geur van nieuwe, verse boeken. Het gevoel van zo’n dikke pil in je handen, het omvouwen van ezelsoren (ja, dat deed ik). Nu lees ik echter ruim twee jaar op m’n e-reader (ik heb de Kobo H2O, topding) en wil ik nooit meer anders.

De e-reader is ontzettend prettig aan je ogen. Door het matte scherm weerkaatst het licht niet en kun je ook in de volle zon prima lezen. Je kunt onder andere de helderheid van het scherm, het lettertype, de lettergrootte en de regelafstand naar wens instellen, net wat jij prettig vindt. ‘s Avonds in bed zet je het scherm wat minder fel, zodat het ook in het donker lekker leest en je slapende partner naast je geen last heeft van het licht. Erg fijn is het ook dat je er honderden boeken op kwijt kunt, scheelt weer kilo’s in de vakantiekoffer! Nu Mila er is, heb ik niet zo veel vrije tijd meer als voorheen, maar je pakt de e-reader er zó makkelijk eventjes bij. Tien minuten, een kwartier: daarmee kom ik echt al wel weer een eindje verder. Heer-lijk.

De combinatie met een abonnement op Kobo Plus maakt het digitaal lezen helemáál super fijn. Ik vind losse ebooks namelijk belachelijk duur. Ik snap dat er schrijftechnisch hetzelfde werk in zit als in een paperback, maar die kosten moeten toch drastisch omlaag kunnen als je drukwerk en materiaal niet meeneemt? Zou je denken… Daarom pleitte ik vier jaar geleden, net als een groep schrijvers toen, al voor een soort Spotify maar dan voor boeken. Met Kobo Plus is dat er nu alweer een tijdje (#nospon, gewoon fan) en ik vind het echt ideaal!

Voor nog geen tientje per maand lees ik nu onbeperkt boeken. En mocht ik een ebook echt graag willen lezen dat niet binnen het abonnement valt, dan koop ik ‘m alsnog los. Dat kan natuurlijk ook gewoon.

Kobo Plus-tips
Ik heb de laatste tijd best wat boeken gelezen, zo hier en daar. Het aanbod in Kobo Plus is enorm, dus ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom deel ik hierbij wat tips met je! Mocht jij nog aanraders hebben, laat dan even een reactie achter! Dan zet ik ze op mijn to read list. :)

Thrillers
B.A. Paris – Achter gesloten deuren
B.A. Paris – Gebroken (nog aan het lezen, maar nu al top!)
Milou van der Will – Stil in de stad
Saskia Noort – Huidpijn
Lars Kepler – Slaap
Madsen Madsen – De vondeling
Lisa Gardner – In haar naam
Jet van Vuuren – Papadag

Non-fictie
Marcel Langedijk – Gordon: Biografie van een entertainer
Astrid Holleeder – Judas
Sabine Dardenne – Ik was twaalf en fietste naar school
Joseph Oubelkas – 400 brieven van mijn moeder
Tania Bongers – De dag dat ik doodging
Claudia de Breij – Krijg nou tieten
Suzan Hilhorst – Sara en Liv

Chicklit
Lisette Jonkman – Onbreekbaar deel 1
Lisette Jonkman – Verkikkerd
Lisette Jonkman – Verslingerd
Lisette Jonkman – Glazuur
Elsbeth Witt – Barista! De complete serie
Elsbeth Witt – Zand erover
Iris Houx – Scoop!

Romans
Kim van Kooten – Lieveling
Graeme Simsion – Het Rosie project
Graeme Simsion – Het Rosie effect
John Green – Een weeffout in onze sterren
Kluun – DJ

Los gekocht (dus niet Kobo Plus)
Jojo Moyes – Voor mij
Lisette Jonkman – Helemaal het einde
Griet Op de Beeck – Kom hier dat ik u kus
Sophie Kinsella – Verras me

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als jij via deze linkjes iets koopt, krijg ik daar een heel klein bedrag van. Jij betaalt niets extra’s.

3 Comments

 1. Naomi 22 augustus 2018 at 19:04

  Zo leuk die leestips! Ik lees zelf weinig digitaal, maar wel veel hard copy. Dat krijg je als je in de bibliotheek werkt Een algemene goede tip trouwens: een biebabonnement kost vaak niet meer dan €50,- per JAAR (!) en dan heb je toegang tot bijna 20.000 e-books. En kinderen zijn tot hun 18e gratis lid!

  Tot zover de verheerlijking van de bieb Ik zie dat je zowel romantische als spannende romans leest. Daar heb ik nog wel wat leestips:

  Romantisch: Ik lees erg graag de chicklits van Lindsey Kelk. Minder bekend dan haar beroemde landgenotes Sophie Kinsella en Jill Mansell, maar wel minstens zo leuk. Zowel de ‘I Heart-serie’ als de ‘Tess-serie’ zijn echte aanraders. Van Nederlandse bodem vind ik Mariëtte Middelbeek erg fijn om te lezen, met als favoriet ‘Crash’.

  Qua spannend raad ik de boeken ‘Ragdoll’ en ‘Marionet’ van Daniel Cole aan. Retespannend, hoog tempo met Fijne korte hoofdstukken, wel veel moord en bloed. Ook de ‘Helen Grace-serie’ van M.J. Arlidge is echt een dikke aanrader. Wel bij het eerste boek ‘Iene, Miene, Mutte’ beginnen. Van Nederlandse bodem vind ik de ‘Paul Vegter-serie’ van Lieneke Dijkzeul heel tof.

  Geen idee of je het wat vindt, maar ik deel graag mijn leestips

  1. Marieke 22 augustus 2018 at 20:02

   Super leuk, thanks voor al je tips!

 2. Lot 23 augustus 2018 at 04:11

  Tnx voor de tips!
  Ik heb ook een ereader en Kobo abo. Hoewel ik stiekem nog steeds het liefst echte boeken lees.
  Maar ik woon op t moment in Amerika, dus via deze manier kan ik nog makkelijk Nederlandse boeken lezen. Ideaal!

  Paar tips:

  Hanna Bervoets – Lieve Céline
  Hugo Borst – Ach moedertje
  Steven van de Vijver – Afrika is besmettelijk
  Astrid Holleeder – Judas
  Nicholas Sparks – The best of me